Az Iter kudarcra van ítélve?

Eközben most olvasom egy másik kérdésben, ez 2014-es válasz:
"Egely fröcsögött a tubeon hogy neki csak 200 millió HUF kéne rá és megcsinálná a fúziós erőművet otthon a garázsban, de az a gonosz magyar kormány nem ad neki. Akármelyik tehetősebb vállalkozó adna neki ennyit ha tényleg meg tudná csinálni!"
Na most akkor Egely szerint az ITER kudarc, de ő ugyanezt megcsinálta volna 6 éve 200 millából? Mármint ugyanezt a kudarcot vagy a sikert? :D : D:D
#10 Olyat nem mondott, hogy a hidrogénbomba kitaláció lenne, csak azt mondja, hogy a Nap nem gáz, hanem folyadék, ezért nem lehet fúzió a belsejében.
(ez nem az én véleményem, hanem az övé)
Aranyi Lacit nem ismerem.

"csak azt mondja, hogy a Nap nem gáz, hanem folyadék, ezért nem lehet fúzió a belsejében"
És ezt a fotelfizikusunk mivel bizonyítja? Vagy hogy jutott erre a felvetésre? :D
Nem ismered Aranyi Lászlót? Áhh, itt a pótolni való:
3:50-től mondja, hogy szerinte a Napnak nagyon határozott felszíne van, ezért nem lehet gáz.
Aztán pedig azt mondja, hogy a fúzió nem a belsejében, hanem a külső részén, a kromoszférában van.
Azt is mondja, hogy a felszínén 7000 fok van, míg a kromoszférában pedig 5 millió fok. Aztán kifejti, hogy az nem lehetséges, hogy a hőforrástól távolodva melegebb van, tehát ezért sem lehet fúzió a Nap belsejében.
Ezt a részt
3:50-től a 6. percig fejti ki.
Köszi a linket!

"3:50-től mondja, hogy szerinte a Napnak nagyon határozott felszíne van, ezért nem lehet gáz."
Ezt még hallottam, utána nyomtam ki. De ezt ő miből állapította meg érted? Milyen eszközzel vizsgálta? Miért nem publikált róla? :D

"szerinte a Napnak nagyon határozott felszíne van, ezért nem lehet gáz"
A Nap "felszíne" (mondjuk a fotoszférája?) és a mélyebb rétegei nem tudom, miért kell azonos halmazállapotúnak lennie, ez vajon miből következik. Legközelebb a gázbolygókról fogja ugyanezt állítani? És mikor felejtette el, mi az a plazma? Mert valamikor biztos tudta.
"A fotoszféra (görög: a fény gömbje) a Nap látható felszíne, a naplégkör legalsó rétege, ahonnan a Nap látható fényének túlnyomó része – több mint 90%-a[38] – származik. Lényegében a csillagunkban termelődött energia ebben a rétegben sugárzódik szét fény formájában. Ez a réteg egy rendkívül vékony (a napbelső és -légkör messze legvékonyabb egysége), mindössze néhány száz kilométer vastag réteg"

Kérdező, téged érdekelnének életvezetési tanácsok mondjuk olyan ismerősödtől, aki évről évre mélyebbre süllyed a szerfüggőségben? Gyanítom, hogy még akkor sem, ha véletlen valamiben igaza lenne. Egyszerűen nem lennél rá kíváncsi egy fél mondat erejéig sem.
Egely ugyanez a természettudományokban. Van valami, amit úgy hívnak: hitelesség. Abból pedig neki ezen a téren semennyi nincs, zéró.

"Azt is mondja, hogy a felszínén 7000 fok van, míg a kromoszférában pedig 5 millió fok. Aztán kifejti, hogy az nem lehetséges, hogy a hőforrástól távolodva melegebb van, tehát ezért sem lehet fúzió a Nap belsejében."
Már ~50 éve is sejtették, hogy a jelenségre az Alfvén-hullámok a magyarázat, de ezt nemrég kísérletileg is igazolták. Nem néztem végig a videót (nem bírtam, mert annyira óvódás szintű a logikája és porszívóügynökös a stílusa), szóval kérdés, hogy erről is említést tett-e.

Szerintem Egely tesz fel ide kérdéseket néha, aztán emelgeti ki évekig.
Valószínű, hogy az oldal szerkesztői tudják ezt, és ezért nem teszik át az ezotériába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!