Az ember inkább húsevő, mint növényevő?
"Karnivor tulajdonságok
-Az embernek sok apró zsírsejtje van, mint minden húsevőnek. Egy kutatócsoport összehasonlította a zsírsejtek szerkezetét a különféle állatokban és érdekes megfigyelésre jutottak: a húsevőknél nagyobb a kisebb zsírsejtek száma, a mindenevőknél pedig kisebb a nagyobb zsírsejtek száma. Megállapították, hogy az emberek mintaszerű húsevők, anyagcseréjük és energiaháztartásuk olyan étrendhez igazodik, amelyben a szénhidrátok helyett a lipidek és a fehérjék jelentik az energiaellátás alapköveit.
-Az emberek gyomornedvének savassága minden kétséget kizáróan húsevőkre jellemző. Az emberi gyomorsav-pH őseink esetében is 1.5 körül lehetett: ennek molekuláris képzése és fenntartása energetikailag iszonyatosan megterhelő – kizárólag akkor éri meg ezt megtartani és egyedül akkor lehetett erre őseinknek szüksége, ha kórokozókban, patogénekben gazdag táplálékok jutnak és jutottak be gyomrukba: ezek nem növényi, hanem állati forrást jeleznek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy növényevő főemlős rokonaink gyomorsav-aciditása jóval kisebb, a pH-ja 4 és 6 között mozog. Mindenevőknél ez az érték 2 és 4 között tendál.
-Az ember energia-extrakciós kapacitása növényekből rendkívül kicsi. Csimpánzokhoz viszonyítva a vastagbelünk – ahol a rostot energiává kellene feldolgoznunk – 77 százalékkal kisebb, vékonybélünk ezzel szemben, ahol a makrotápanyagok felszívódnak, 62 százalékkal nagyobb. Úgy tűnik, bélrendszerünk morfológiai adaptációi az állati eredetű élelmiszerek fogyaszthatósága és feldolgozhatósága érdekében történtek meg sokezer évvel ezelőtt, de ezzel párhuzamosan a magas rosttartalmú növényi élelmiszerekről őseink le is mondtak.
-Őseink a főemlősök mászó-képességeit is elveszítették, helyette a dobás képessége vált fontossá. Válluk és a mi vállaink szerkezete ugyanis a húsevőkhöz való alkalmazkodás eredménye: a vadászatban és a ragadozók elleni védelemben rendkívül fontos és hasznos tulajdonság volt. A csimpánz válla – ezt manapság egy állatkertben is meg lehet figyelni – a fák megmászásához igazodik.
-Az emberek sokkal magasabb zsírtartalékkal rendelkeznek, mint a csimpánzok, legközelebbi rokonaink. A nagy mennyiségű zsír szállítása azonban a szervezet számára energifogyasztást jelent, “pénzbe kerül”, valamint csökkenti az üldözés, a gyors helyváltoztatás sebességét, kisebb a robbanékonyság – viszont lehetővé teszi a böjtöt: őseink vadászat, menekülés és élelem gyűjtögetése idején étkezés nélkül éltek túl hosszú napokat vagy akár heteket. A majmok folyamatosan étkeznek és növények veszik körül őket – nincs szükségük erre a funkcióra. Ha növényevők volnánk, nem alkalmazkodtunk volna ehhez a képességhez az ősi időkben, anyagcserénk és életmódunk nem igényelt volna erre egy komplett sejten belüli és szervezetszintű rendszert.
-Az emberi állkapocs és fogazat őseink idejében összezsugorodott, a növényevőkre jellemző őrlési képességet szinte elveszítették. Ismeretes, hogy a korai emberek olyan eszközöket készítettek, melyek elősegítik a hús sütést megelőző feldolgozását. A feldolgozott hús rágásához és lenyeléséhez így 39–46 százalékkal kevesebb erőre volt szükség, mint amekkorát feldolgozott gyökérzöldségek fogyasztása igényelt volna. Az evolúció során a növényi ételek feldolgozási, emésztési képességéről azért mondtunk le, hogy az agynak a koponyában nagyobb helyet biztosíthassunk. Eszközhasználatunk pedig megmagyarázza azt is, hogy miért nincsenek húsevőkre jellemző, hegyes szemfogaink például – nem csupasz fogainkkal kellett tépnünk a nyers húst az állati tetemből."
Na és most mi lesz, tudóskám? 😀Kaptál választ a kérdésedre?
Van aki ezt eszi, van aki azt, egyik ember ezt szereti, másik ember azt. Miben befolyásolja az életedet?
Nem vagyok vega, mielőtt...
Nos, szerintem azért alakult ez így ki, mert az emberek a Föld minden pontján élnek. Más mindenevők nem ilyen széles sávban elterjedtek. Az emberek élnek az Arktiszon (ahol főleg húst esznek), sivatagokban, Magyarországon... stb, és mindehhez alkalmazkodnia kellett a testüknek.
Ahol nincs normális fa, gyümölcs, zöldség, meg talaj, ahol ezek megélnek, de állatok mindenhol vannak, amik náluk kisebb dolgokkal táplálkoznak. Szóval ehhez is kellett alkalmazkodnunk.
De, véleményem szerint nem jó kizárólag húson élni, s, ha belegondolsz a húsra szórsz fűszert, eszel hozzá köretet, kenyeret, szóval 100% húsevő ember aligha van. Míg vega emberek szép számmal.
Úgy gondolom, ideális esetben az ember vagy eszik növényt is, húst is, vagy nem eszik húst, és táplálékkiegészítőkkel és/vagy változatos táplálkozással pótolja a hiányzó tápanyagokat, melyeket a hús tartalmaz.
Mind a vega, mind a húsevő szélsőséget elítélem.
Valaki egészségügyi okokból nem tud csak úgy vega/húsevő lenni, de sokak egyszerűen nem szeretik. Szerintem az ember mindenevő. Lehet, hogy anno gyümölcsöt majszolgattak az őseink, de azért az evolúcióról se feledkezzünk el. Alkalmazkodunk a környezetünkhöz.
Manapság meg már annyi étrend kiegészítő van, hogy úgyis le lehet élni egy életet, hogy csak kenyeret és vizet iszol. (nyílván sarkítás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!