Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz,hogy az emberi élet...

Igaz,hogy az emberi élet igazából 25-30 év,a többit csak az ember tolta ki különböző ojtásokkal stb ?

Figyelt kérdés
2020. dec. 19. 07:52
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
9-es vagyok, igazad van, én is így értettem. Hogy a fizikai munka szinte mindig kevésbé volt megfizetett, kevesebb megbecsülést kapott. Plusz akinek lehetősége volt filozofálgatni, vagy pont trónörökös volt, annak általában nem volt mindennapi megélhetési gondja, már úgy alapból gyermekkorában sem.
2020. dec. 20. 12:22
 12/13 TappancsMancs ***** válasza:

És mint az 5-ös is írta - nagyon is fontos érteni a gyerekhalandóság dolgot. Ugyanis, ha magas a gyerekhalandóság az azért nyilván nem jó, de aki túljut rajta az normális hosszú életkort élhet meg. Viszont a gyerekhalandóságot beleszámítják az adott korszak életkor átlagolásába. Átlagolásokról mindig (!) fontos érteni, hogy összesített átlagol adat, és szükségszerűen van amit elfed, van amire jó és van amire pont nem.

Egy példa magas gyerekhalandóságra - korszak nélkül:

10 főből:

5 fő 100 éves korig él,

5 fő pedig 1 évesig.

Az átlag életkor: 50,5 év.

Érthető nyilván, mert átlagot néztünk.

Ahol és amikor a gyerekhalandóság magas volt, ott az úgynevezett "születéskor várható átlagos élettartam, átlagéletkor" az egy valamilyen tényező miatt befolyásolt adat lesz. A születéskor várható átlagos élettartam vagy átlagéletkor az átlagolt érték, és nem a tényleges éltkor eloszlás.

Ha nem halt meg a kisgyerek kb 5 éves koráig, akkor régen is élhetett 60-70-80 évet.

Itt két cikkben pont ezt tárgyalják:

Did Ancient People Die Young? [link]

[link]

2020. dec. 20. 14:06
 13/13 TappancsMancs ***** válasza:
Vagy az is meglehetősen módosítja a leletanyagot, ha például 30 000 éve az volt a szokás, hogy 40 éves kor fölött mindenkit hamvasztani kell, alatta pedig volt a temetés. Akkor ugye nincs, vagy nagyon kevés lelet van idősebb életkorokból.
2020. dec. 20. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!