Ha valóban léteztek óriások (óriás emberek), akkor miért áltudomány evvel foglalkozni?
Nincs rá bizonyíték.
Egyetlen óriási emberfélére van bizonyíték, ez pedig a gigantopithecus.
Ha majd találnak óriás maradványokat, akkor lesz tudomány és lehet vele foglalkozni komolyabban.
Hogy nincsenek óriások? Akkor a modern világban igazolt magassági rekorderek sem azok, akik 2,5 méter feletti magassággal és hozzá való testsúllyal rendelkeztek, rendelkeznek? :-o
"Robert Pershing Wadlow (Alton, Illinois, 1918. február 22. – Manistee, Michigan, 1940. július 15.) a Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legmagasabb ember. Magasságát utoljára 1940. június 27-én mérték, ekkor 2,72 méter magas volt, tömegét 199 kilogrammnak mérték."
Miért vannak szobrok, falfestmények hasonló vagy még magasabb emberekről. Miért vannak több méteres fegyverek (kardok, lándzsák, stb.) múzeumokban, melyeket csak ekkora emberek használhattak? Valószínű a mesékben szereplő óriásoknak is van valamiféle alapja. Ha más nem, régen is élhettek akkora emberek, mint a mai világban elismert magassági rekorderek.
A kérdés az, miért tartják áltudománynak ezt a témát, amikor nem egy valóságtól elrugaszkodott dolog?
Ezek szerint, mini (törpe) emberek sem léteztek, léteznek? 🤔
Na, most akkor definiáljuk az óriás szó jelentését. A köztudatban az óriások azok a lények, akik egy átlag embernél sokkal magasabbak, magasságuk általában többszöröse egy ember magasságának. Ezekkel mesékben, mitológiában, népi hiedelmekben találkozhatunk.
Velük is foglalkozik a tudomány, a néprajz, az irodalomtudomány, esetleg a teológia.
De te ezek szerint az extrém magas emberekről beszélsz, akik valóban léteztek/léteznek és nem értem miért lenne ez áltudomány kategória. Velük az orvostudomány foglalkozik, és,ha jól tudom megállapították, hogy növekedési (azt hiszem hormonális) rendellenesség okozza az "állapotukat".
A népmeséket jól látod. Én 190 cm magas vagyok, szinte mindenkit "lenézek". De én is találkoztam már két méter feletti emberekkel, és, hát olyan furcsa érzés volt. Akkor képzeld el, hogy a középkor átlag 160- 165 cm magas embere hogy érezhetett, ha mondjuk egy 190- 200 cm-es emberrel találkozott, ami manapság nem olyan rendkívüli. Na ezekből lettek a népmesék óriásai, akik aztán minél többször mesélték, annál magasabbak lettek.
A képzőművészeteket nem értem miért keverted ide. A művészi szabadság megengedi az efféle módszerek alkalmazását. Hogy két példát mutassak: pl. ha azt látod egy festményen hogy Jézus, de akár egy szent, vagy uralkodó sokkal magasabb a körülötte ábrázoltaknál, az nem azt jelenti, hogy olyan magas volt, hanem a feljebbvalóságukat jelképezi. A másik példa az '56-ban ledöntött Sztálin szobor a "csizma" téren. Maga a szobor nyolc méter magas volt, holott az eredeti "modell" a 170 cm-et sem érte el.
Több méteres, múeumban lévő fegyverekről nem tudok. Csak egy jut az eszembe, a Sóly határában lévő "Szent István kardja" ami viszont egy emlékmű. De, ha tudsz konkrét példát, linkeld be ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!