Azt meg lehetne valahogy állapítani, ha egy élhető bolygó terraformálás eredménye?
Tehát olyasmire gondolok, hogy mesterségesen teremtették meg rajta az élethez szükséges feltételeket.
Illetve lehet tévedek, de miért lehet az, hogy a Mars mai állapotban (illetve elvileg akkori állapotában is, amikor még folyékony víz lehetett rajta, folyók, stb.) nagy hasonlít a Föld akkori állapotára, amikor itt is elkezdett megjelenni az élet, a prekambrium időszakban?
Arra gondolok, hogy van egy központi kontinens a déli féltekén és az északin egy nagy óceán. Ez csak véletlen? Vagy erre van valami törvényszerűség?
Erre a válasz nyilván találgatás lesz, de szerintem ha nagyon kevés alkotóból állna, az arra adna gyanút. A Föld légköre is sok elemből áll, bár a 99%-át négy teszi ki, na de akkor is. Talán ez egy lehetőség lenne a megállapítására.
(Földi légkör: Nitrogén, Oxigén, Argon, Neon, Hélium, Kripton, Xenon, Szén-dioxid, Metán, Hidrogén, Dinitrogén-oxid, Ózon, Vízgőz, Szén-monoxid, Nitrogén-dioxid, Ammónia, Kén-dioxid, Kénhidrogén, Dimetil-szulfid, Metil-klorid, Metil-jodid)
1. A Marson? Vagy a prekambriumi Földön? Nem értem.
2. Köszi, ez érdekes.
A Mars sosem hasonlított a Földre.
Igen, meg lehet. Egy bolygó "terra"formálására képes civilizáció hagyna nyomokat a teljes csillagrendszerben. Viszont innen nem igazán lehetne ezeket észlelni, de ha egy közeli exobolygón rövid időn belül nagy változások mennek végbe, akkor gyaníthatjuk, hogy van valami...
Értem, de én specifikusan azt az időszakot kérdeztem, amikor az első élet megjelent a Földön. És a bolygó akkori állapota szerintem hasonlít a marsiéhoz.
Ha jól tudom, az új mars rover is, ami jövőre érkezik meg a bolygóra, a déli kontinens hipotetikus folyó-deltájában száll le az élet nyomait is kutatni.
És azok a folyók akkor folyhattak ott, amikor a Földön is megjelent az élet és a kontinens meg óceán elhelyezkedése is sokban hasonlított.
Vagy az is lehetne egy arra utaló jel, ha a légkör összetétele a létszükségleti elemekből áll kizárólag, legalábbis amit mi annak ismerünk. És nincs benne például minimális hélium, amire nincs szüksége az emberi szervezetnek - persze amennyi tudom :) hogy nincs rá szüksége. További lehetőség, ha ezek a létszükségleti légköri elemek nagyon egyenletesen oszlanak el, és a fogyásuk és pótlódásuk - vagyis az ingadozásuk is egyenletes és nem például évszakoktól függ.
De bármi más is, ami nagyon ideális és egyenletes az is arra utalhatna, mint például egy nagyon egyenletes növényzet, vagy nagyon egyenletes és ideális időjárás. A felhőképződés is ha nagyon egyenletes az is valószínűtlennek hat.
Vagy az árnyékos oldalon - ez mondjuk már eltér a kérdéstől - ha éjszakai városi kivilágítás látszana, az is gyanús lenne. Itt most feltételezem, hogy a kérdés alapja az értelmes élet, ami mellesleg a terraformálást is lehetővé tette. Tehát én hozzácsapnám az intelligens életre utaló jeleket is - esetleg, fejlettségi fokok szerint is. Vagy ami elektromos vagy más technológiára utalna, az a különféle sugárzási tartományokban mérhető, nem természetes adatok, és azok eloszlása is mutatna valamit.
Intelligens élet is, de annak a pánspermia hipotézisnek a "továbbgondolása" is, szóval magának az itteni életnek az eredete, ami tudom nem magyarázza az eredeti intelligens idegen eredetét.
Még arra is kíváncsi lennék, részben lehet kapcsolódik, hogy ugyebár meteorok pl. Marsról is eljutnak ide, mert ott valamilyen ütközés folytán kivágódnak az űrbe. Amikor itt becsapódott pl. 65 millió éve a yucatán fszigeti krátert okozó kisbolygó, akkor elképzelhető, hogy az űrbe kiszóródó köveken életben maradtak baktériumok, amik már eljutottak más bolygóra is? Szóval valamikor a jövőben találhatnánk akár itt, a naprendszerben is földi eredetű életet? Ezt gondolom a dns alapján meg lehetne határozni?
Köszönöm a válaszokat egyébként. Sokat segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!