A Hold körül pályára lehetne állítani olyan műholdat, ami szinte a talajt súrolva keringene?
6os az már szabályozot repülés ha bármilyen beavatkozást igényel.
A pályára állitas azt feltetelezi hogy szabadon kering nagyon hosszú ideig, ahogy a föld a nap körül.
Az pedig csak szimplán logikus hogy minnel alacsonyabb a pálya, annál nagyobb sebessegre van szükség.
Mivel nem vagyok fizikus vagy csillagász, nem tudom kiszamolni hogy lehetsegese.
Szoval semmi helytelent nem irtam az 1es be.
"6os az már szabályozott repülés ha bármilyen beavatkozást igényel."
Márpedig nulla darab mesterséges égitest van, ami nem szabályozottan van pályán működése közben.
A műholdak élettartamát sem az határolja be, hogy bexarnak ,hanem hogy kifogy a pályakorrekciós üzemanyag.
"A Holdnak tudtommal nincs magmája, ezért lepett meg ez a felvetés."
Nincs is. Jól tudod. A mágneses tere a földéhez képest gyíkfing, de van.
Vastartalom, a földi mágneses tér és Van Allen öv, kozmikus sugárzás hatása stb.
"abból indultam ki, hogy a tömegközépponttal lehet számolni."
Éppenséggel lehet vele számolni, csak a felszíntől számított magasság nem lesz állandó.
Itt egy jó kis leírás és ábrák.
"...A Hold valójában nem gömbölyű, sőt, nem is forgásszimmetrikus test (2. ábra). Az alakját kissé deformálta az anyabolygó gravitációs vonzása; a tömegének több, mint a fele a Föld felé néző "félgömbben" található. A tömegközéppontja sem esik egybe a geometriai középpontjával, hanem attól 1,68 km-rel eltávolodott a Föld irányába..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!