A szénsavas ásványvíz egyetlen buborékát hány darab CO2-molekula alkothatja?
Számold ki!
P*V=n*R*T
(Ilyen körülmények között jó közelítéssel ideálisnak tekinthető.)
Figyelj Krisz, kémiai szemléletből nem vagy valami észlény, de rájöttél azért hogy nem lehet 1 db CO2 molekula a buborékban, ez is valami.
Mivel jókedvemben vagyok segítek: egyetemen tanultam meg a titrálásoknál hogy 1 vízcsepp térfogata ~0,05 cm3. Mivel a buborékok azonos (vagy -1 nagyságrendűek), sadam87 képletét alkalmazva és átírva darabszámra, adódik (k a Boltzmann állandó):
pV = nRT
pV = NkT
N = pV / kT = 101325 Pa*0,05*10^-6 m3 / 1,38*10^-23*298 K = 1,23*10^18 db (vagy 1,23*10^17 db) CO2 molekula.
No, akkor csak 2 nagyságrendet tévedtem. Végül is jelenleg az még mindig csak 10%, annyi meg még éppen belefér :D
Bizony, kedves kérdező, nem csak egy darab CO2 molekula alkot egy buborékot, erre jól ráéreztél. A milliónak a milliószor milliószorosa, egyetlen olyan apró buborékocskában.
Már bocs, de ha csak ilyen arrogáns stílusban tudsz segíteni, akkor inkább ne segíts, majd megteszi helyetted más. A kérdező ócsárolása helyett inkább örülni kéne, hogy a természettudományban minimális tudásúak (ami sajnos az átlag) közül valaki hajlandó egy ilyen kérdésen elgondolkodni.
és ki segít neki, mondjuk te, mert rámakadtál de azon kívűl semmi hasznosat nem írtál én legalább megadtam az egyenletet meg ki is számoltam te meg csak nyüszítesz itten...
#9 Sokra megy a megoldásoddal, ha közben ezerrel hülyézed és ezzel esélyesen nullára tiprod az érdeklődését. Ha te nem adod meg a megoldást, legkésőbb fél napon belül megtettem volna akár én, akár valaki más.
Übergáz ez a stílus, tizennégy éves kamaszoknál is csak tévelygés címén van olykor-olykor tolerálva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!