A szexualitás mikor alakul ki az emberben ténylegesen?
Előre hangsúlyoznám, hogy a pedofília szerintem is egy betegség és semmiképpen sem az a célom ezzel a kérdéssel, hogy amellett érveljek, de talán vannak akik így értelmezhetik... De nem így van!
Szóval nagyon nagyon sokszor hallom és főleg olvasom azt az álláspontot, leginkább itt, hogy egy gyereknek a szexualitás teljesen közömbös, még akár egy 7-8 éves gyerek sem érezhet szexuális vonzalmat, nincs tisztában az orientációjával, stb.
Állítólag ez a tudományos álláspont is.
Ezzel szemben én tisztán emlékszem, hogy már 4-5 évesen rendszeresen felizgultam és volt erekcióm is, stb.
Sőt, igazából már fétisem is voltak, amik azóta erősödtek, de szerencsére normálisnak mondható keretek között maradtak.
Tisztán emlékszem, hogy az első fétisből eredendő szexuális izgalmat, vagy legalábbis ami tudatos volt, 5 évesen éltem át, amikor az igazság ligája rajzfilmsorozatban Ceehtah megcsókolja a kikötözött Batmant.
Akkor még szintén nagyon fiatalon, volt egy hasonló élményem, amikor a Xena sorozatban Xena és Gabrielle be lett zárva egy kicsi ketrecbe.
És hát igen, azóta is izgatnak az ilyen fogvatartós dolgok, de csak normális keretek között... És mindkettő szerep izgat.
Illetve arra is százszázalékosan emlékszem, hogy már óvodásként szívesen nézegettem a felnőtt nőket a tömegközlekedésen vagy az utcán.
És ugyanazt éreztem pontosan ilyenkor mint mais, azt leszámítva hogy nem gondoltam konkrét szexre ilyenkor mivel arról nem tudtam semmit, azt sem tudtam hogy működik.
Viszont rajtam kívül az óvodában sokaknál tapasztaltam azt, hogy van valamilyen fajta szexualitásuk... Háromszor történt meg, hogy lányok, alvásnál át nyúltak az egyik ágyról a másikra és tulajdonképpen elkezdték húzogatni a péniszemen a bőrt.
Ami akkoriban bennem valamiért bűntudatot keltett és elkergettem Őket.
És nem tudom hogy hány éves lehettem ekkor, de maximum 6.
Illetve volt egy kisfiú, nálam kisebb, aki mindig a többi fiúnak mutogatta a péniszét.
Amikor 12 évesen iskolát váltottam, akkor az új iskolámban alám járt egy osztállyal, és 11 évesen nyíltan vállalta, hogy homoszexuális és fülbevalója is volt és a szünetekben az udvaron mindig kiállt egy pontra és simogatta pucsítva a saját feneket nadrágon keresztül (ja , elég fura volt)...
Tudom, hogy fura kérdés ez ebben a kategóriában, de arra lennék kiváncsi, hogy mi a tényleges tudományos álláspont azzal kapcsolatban, hogy milyen korban alakul ki a szexualitás, mikortól érzünk vonzalmat és mikortól lehetünk tisztában az orientációnkkal...
És ha ez valóban szembe megy az én tapasztalataimmal, akkor én miért tapasztalhattam ezeket?

Ez szerintem egyénfüggő, én kb. 12-13 éves koromra emlékszem, de vannak akik jóval előbbre teszik a szexuális "ébredésüket". Meg hát lányok azok általában korábban érő típusok.
(31F)
Egy tökéletes cikk ezzel kapcsolatban:
A pszichoszexuális fejlődés bár bizonyos értelemben egy életen át tart, az alapja csecsemőkortól a serdülőkor végéig lezárul.
Csecsemő és kisgyermekkorban
A csecsemőkorban alakul ki minden későbbi kapcsolat őstípusa, az anya-gyermek kapcsolat. Ennek a kapcsolatnak a mintájára fog alakulni az érett személyiség minden párkapcsolata. A csecsemő egyik alap szükséglete a védettség- és biztonságigény, amely csak úgy elégülhet ki, ha az anya rendszeresen karba veszi, beszél hozzá. Ebben a szoros kapcsolatban jön létre egy különleges érzelmi egymásra hangoltság anya és gyermek között. Ezt hívjuk affektív összehangolódásnak. Ez a viszony adja az alapot, hogy a csecsemő feltételes reflexei kialakuljanak. A megerősítő vagy gátló ingert ekkor az anya reakciói adják. Így indul meg a tanulás, amely hozzájárul a személyiség kibontakozásához.
Identitás és nemi szerep
Egészen korán, már 2-3 éves korban kialakul a pszichoszexuális identitás és nemi szerep is. A pszichoszexuális identitás azt jelenti, hogy a személy mennyire képes azonosulni a saját nemével, a nemi szerep pedig hogy automatikus viselkedésrepertoárjába mennyire ágyazódnak be a nemének megfelelő viselkedési formák. A pszichoszexuális identitás már azért is igen fontos, mert az az én-struktúrához kapcsolódik, és vele együtt az egész személyiségstruktúra magvát képezi.
Ugyanekkorra tehető a nemi szerep kialakulásának imprinting (bevésődés) korszaka is. Ekkor válik elég éretté az idegrendszer, hogy alkalmassá váljon a struktúraképződésre. Az ebben a korban ért ingerek mélyen bevésődnek, és csak rendkívül nehezen változtathatók meg – a felnőtt korban sokszor már egyáltalán.
Pszichoszexuális fejlődés az óvodás és kisiskolás korban
A kisgyermekkorban, 4-10 éves kor között szilárdul meg a nemi szerep, amelyben már kifejezetten genitális izgalmak is egyre nagyobb teret kapnak.
Erre az időszakra jellemező leginkább a szexuális kíváncsiság, fantázia és játék. A kíváncsiság elsődleges motiváció, amely különösen ebben a korban a szexualitásra is kiterjed. A kisgyermekek felfedezik a nemek közti különbségeket és igyekeznek meg is érteni azokat.
A testvázlat kialakulásával párhuzamosan egyre jobban felfedezik saját testüket is, amely felfedezések kiterjednek az erogén zónákra is. Az erogén zónák érintése kellemes érzéssel tölti el a kisgyermeket, amelyet éppen ezért, belső tiltás hiányában bárhol, bármikor meg is tesz. Ezt a viselkedést gyakran a szülő tiltja, bünteti, amelyet ha nem megfelelő körültekintéssel tesznek, a pszichoszexuális fejlődés szempontjából igen káros is lehet (írtózás a nemi szervektől, gátlásosság stb.).
Pszichoszexuális fejlődés a serdülőkorban
A serdülőkor a hirtelen változások időszaka. A testben szétáradó nemi hormonok néhány év alatt kialakítják a másodlagos nemi jellegeket, illetve megváltoztatják a teljes testfelépítést. A fiúk nagyobb magasságra és izomtömegre tesznek szert, továbbá jelentősen javul a fizikai teljesítőképességük, a lányok szintén nőnek (bár nem annyit, mint a fiúk) és a biológiailag kívánatos női forma elérése miatt több zsírszövetet halmoznak fel.
Ezen testi változásokon kívül jelentős pszichológiai változáson is átmennek a serdülők (amelyek némelyike a testi változás következménye, hiszen el kell fogadniuk az új külsejüket). A szexuális érés következtében egyre nagyobb figyelmet fordítanak a másik nem felé, és megjelenik bennük a szexuális vágy.
Akceleráció
A serdülés egyre fiatalabb korban történő bekövetkeztét nevezzük akcelerációnak. Nem tisztázott, hogy ez a felgyorsulás a fokozott életritmusnak és az egyént érintő több ingernek köszönhető, vagy csak az eredeti, biológiailag optimális életkorhoz való visszatérésnek.
Az akceleráció mértékéről jól tanúskodnak az adatok, amelyek szerint, míg az 1920-as években a lányoknál az első menstruáció (menarché) átlagosan 15 éves korban jelentkezett, addig egy 2011-es felmérés szerint az 12,8 éves korra tevődik. A fiúk esetén, míg 1920-as években 16 éves korban történt az első magömlés (első pollúció), addig ez 2011-ben már 13 éves korban várható.
Hatások
A pszichoszexuális fejlődésre több információs forrás is hatással van. Ilyenek elsősorban a szülők. Ahogyan más viselkedéssel kapcsolatban is, elsődleges fontossággal a modellviselkedés bír. Lényeges, hogy a szülők mondandója és viselkedése összhangban legyen. A szexualitást minden szülő természetesen titkolja a gyermek elől (a konkrét aktust), azonban sokan az intimitást is rejtegetnivalónak gondolják (érintés, csók, ölelés). Ez gyakori hiba, mert ezek a szülői minták fognak elsődlegesen bevésődni a gyermekbe arra nézve, hogyan kell viselkednie egy intim kapcsolatban.
A másik legjelentősebb forrás a kortárskapcsolatok. Egymástól tanulnak mind beszélgetések mind modelltanulás formájában. Eleinte természetesen a szóbeliség lesz hangsúlyosabb, utána azonban az, amilyen viselkedést sikeresnek látnak a másiknál.
A harmadik jelentős forrás a nem szülői, és nem kortársi jelentős személyek. Ilyenek lehetnek a család távolabbi tagjai, illetve ideális esetben a tanárok. Az iskolák azonban gyakran elkövetik azt a hibát, hogy szexuális felvilágosítás céljából (itt megjegyezném, hogy messze túl későn teszik ezt), meghívnak egy addig teljesen idegen védőnőt, pszichológust, nővért stb., akire a fiatalok csak kevéssé fognak odafigyelni, hiszen számukra nem jelentős személy. A szexuális felvilágosítás hibái külön fórumot érdemelnének, de ez ennek a cikknek most nem témája bővebben.
A negyedik fontos forrás a különböző médiumok. Ezek között szép számmal akad olyan, ahol valós, megfelelő képet kaphatnak a fiatalok a szexualitásról és párkapcsolatról, van azonban olyan, amely semmilyen reális kapcsolatban nincs a valósággal. A probléma ezekkel az, hogy az ott tanult viselkedésformák használhatósága csak akkor fog kiderülni, amikor azt a serdülő a való életben is kipróbálja. Ekkor jobb esetben csak kellemetlenség lesz a következménye, rosszabb esetben azonban egyik vagy másik félnek trauma, ami a további szexualitásra is kihatással lesz.
Mint az talán érezhető is, a szexuális fejlődés egy igen komplex folyamat, amely a felnőtt személyiségének meghatározó része lesz, és amely jelentős hatást gyakorol a későbbi boldogságra is.
Ezért személy szerint fontosnak érzem, hogy a szülők ebben a tekintetben is felelősséggel, és főleg példamutatással tanítsák gyermekeiket, a saját kellemetlen érzéseiket félretéve, amelyeknek legtöbbször az alapja éppen a saját hiányos vagy hibás neveltetésükben gyökerezik. Úgy gondolom, ezeket negatív érzéseket és attitűdöket a szexualitással kapcsolatban kár továbbadni.
(Csukás Csaba pszichológus, Budapest)

" Tisztán emlékszem, hogy az első fétisből eredendő szexuális izgalmat, vagy legalábbis ami tudatos volt, 5 évesen éltem át, amikor az igazság ligája rajzfilmsorozatban Ceehtah megcsókolja a kikötözött Batmant."
Ez annyira aranyos😀😀
Egyébként szerintem ez egyénfüggő,valaki előbb érik,valaki pedig később.
Ez teljesen olyan,mint pl.a mestruáció,valakinek 9évesen jön meg először,valakinek meg csak 13 évesen.

érdekes
nálam olyan szempontból tipikus volt a dolog, hogy a serdülőkorom előtt szexuálisan nem izgattak a lányok, viszont pl. a ruhafétisem "tiltott gyümölcsként" nekem is megvolt előtte is, izgalommal és erekcióval

A válasz attól függ, mit értesz pontosan a szexualitás alatt?
Nekünk úgy tanították szex.pszichóból hogy legkésőbb 6 éves korig mindenkinek berögzül, hogyha majd egyszer felébred a szexuális vágya, akkor az milyen irányba indul el. (homo, leszbi, hetero, bi, pedo, szado, mazo, stb.)
Ha a szexuális vágy felébredését érted szexualitás alatt, azt pedig a kamaszkorban termelődni kezdő nemi hormon váltja ki (a testi változások mellett). A hormon termelés beindulása és ezzel a szexuális vágy létrejötte erősen egyénfüggő. Szexuális vágy alatt azt értem, amikor a gyerek már tudatosan vágyik, ábrándozik valamilyen konkrét szexuális történést. Ez nem keverendő azzal, amikor a nemi érés előtt belekeveredik egy olyan szituba (pl. filmjelenet) ami egyezik a leendő irányultságával és ennek hatására felizgul. Ez még nem szexuális vágy.
Szintén nem (feltétlen) szükséges a nemi érés megindulása ahhoz, hogy a gyerek tisztába jöjjön saját szexuális irányultságával. Pl. ha egy kisfiút rendszeresen felizgat, ha a társait látja a tornaöltözőben vetkőzni, vagy az edzésen a zuhanyozóban, stb., akkor ő még a nemi érése előtt, a vágyai felébredése előtt is tudhatja magáról hogy a saját neméhez vonzódik.
Hivatalosan csak kíváncsiságnak (és nem szexualitásnak) minősül a "ha te megmutatod akkor én is" című történet a résztvevők nemétől függetlenül. Jelentősen árnyalja ezt a helyzetet, ha ilyenkor intim érintés is történik. Az már nem feltétlen csak kíváncsiság.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!