Ha (tegyük fel) az univerzum végtelen, akkor hogyan tud tágulni?
Nem vegtelen, ahogy Einstein mondta:
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
Direkt úgy kezdtem hogy "ha".
Mert ha valóban ellentmondás (ezt nem tudom), akkor az igazolja, hogy csak véges lehet. (Hacsak nem lokális, hullámszerű a tágulás.)
Az univerzum lehet végtelen - jelenlegi ismereteinkkel és méréseinkkel nagyon is összhangban van a világegyetem végtelensége.
És természetesen attól, hogy valami végtelen, még lehet bővíteni.
Erre szoktam példának hozni azt, hogy vegyük az egész számokat. Mindegyik szám fogjon a kezében egy táblát, amin a saját száma, azaz azonosítója van. Így ki van adva az összes egész szám a táblákon - pont végtelen sok. Ámde érkezik még végtelen sok új szám, akiknek kellene szám a saját kis táblájukon. A számok királya erre kiadja az utasítást: mindegyik szám törölje le a táblájáról a számot, és írja oda az eredeti száma kétszeresét - és ezt mindegyik szám meg is tudja tenni. Így viszont minden második szám felszabdult, az újonnan érkezők felírhatják azt a kis táblájukra.
Azaz egy eredetileg is végtelen halmazt tudtunk bővíteni minden további nélkül. Pont így van az univerzummal is: pl minden kis része duplájára tud tágulni x idő alatt, akkor is, ha eleve végtelen nagy volt maga az univerzum.
#4, Értem, köszönöm.
Errő az jutott eszembe, hogy ha ilyen módon tágul az univerzum, akkor nem tágulnak a "mérőszalagok" is? Tud ilyen módon működni pl. a vöröseltolódás?
Attól függ, mi a mérőszalag. Ha a mérőszalag egy tényleges mérőszalag, akkor nem, az nem tágul. Bármilyen kötött rendszer egybenmarad - legyen az gravitációsan kötött, vagy kémiai kötések által kötött, vagy bármilyen.
Képzelj el egy gumilepedőt, ami nyúlik tetszőleges mértékben. Ha a lepedőre köveket helyezünk, akkor a lepedő nyúlásával ezek a kövek egyre távolabb kerülnek egymástól. De ha pár követ összekötünk spárgával, akkor azok nem fognak egymástól eltávolodni, hiába nyúlik alattuk a lepedő.
A távoli objektumok vöröseltolódását meg pontosan az univerzum tágulása miatt látjuk. Az univerzum tágulása széthúzza az elektromágneses sugárzás hullámhosszát. Ezt hívjuk ún. kozmológiai vöröseltolódásnak, hogy névleg is meg tudjuk különböztetni a doppleres vöröseltolódástól.
Furcsa ez a "tér tágulása" dolog, hogy mire vonatkozik és mire nem. :)
Például a #4-es válasz alapján a tágulás a fény útját megnöveli, mert több ponton kell áthaladnia a fénynek, mintha nem is tágulna, hanem sűrűsödne a tér szerkezete (már ha van különbség egy belső megfigyelő számára). De ez csak nagy léptékben igaz, ha jól értem. Hú, ez tényleg fura. :)
De a fényre ez nem igaz, ha pl. egy üveglapban halad?
(Nem kötözködöm, csak filózok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!