Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges úgy olvasni, hogy...

Lehetséges úgy olvasni, hogy közben a fejünkben nem ismételjük el belső hangon a szöveget?

Figyelt kérdés
2020. szept. 2. 06:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
49%
Természetesen igen
2020. szept. 2. 07:49
 2/13 anonim ***** válasza:
30%
Nem igazán. Nem kell persze félhangosan motyogni, de amúgy az írot szöveg ugyanolyan módon áll össze a fejünkben mondatokká, mint a beszélt nyelv, az agyunk a beszélt nyelven dolgozza fel a szöveget. Ez nem mindig tudatos, de mindig "megszólal" bennünk az íráskép.
2020. szept. 2. 11:01
 3/13 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem nem, csak ha figyelsz rá, hogy mi történik.
2020. szept. 2. 11:10
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem attól függ, mit olvasunk. Bonyolult szakszöveget, igényes irodalmi szöveget lassan kóstolgatva, olykor visszalépve olvasok, a felfogást, az ízlelgetést ilyenkor segíti ha szinte hallom a fejemben a látottakat.

De ha nagyon egyszerű információt tartalmaz az olvasott szöveg, csak annak megfelelően cselekszem anélkül, hogy fontos volna, mit is olvastam (pl.: Kijárat, Nyitva/Zárva, üzletekben a termékek neve, stb)

2020. szept. 2. 12:05
 5/13 anonim ***** válasza:
52%
Ja, hát kinek a papné. :) Én igényes irodalmi szövegtől begyorsulok. :)
2020. szept. 2. 12:08
 6/13 anonim ***** válasza:
54%

" az írot szöveg ugyanolyan módon áll össze a fejünkben mondatokká, mint a beszélt nyelv, az agyunk a beszélt nyelven dolgozza fel a szöveget. Ez nem mindig tudatos, de mindig "megszólal" bennünk az íráskép"

Ez egyáltalán nem igaz, márcsak azért sem, mert négy nyelven olvasok, de késöbb sosem tudom megmondani, hogy MELYIK nyelven olvastam, csak a tartalma, jelentése marad meg.

Emellett rettentö gyorsan is olvasok, egyszerüen nincs idö arra, hogy akárcsak gondolatban is elismételjem a szöveget - többek közt ezért nem igazána tudok hangosan felolvasni valamit, mert a szemem sokkal gyorsabban halad, mint hogy ki lehetne mondani.

2020. szept. 2. 13:35
 7/13 anonim ***** válasza:
70%
Most kíváncsiságból kipróbáltam: végigolvastam a hozzászólásokat úgy, hogy közben egy Kylie Minogue-szám szólt a fejemben, semmi más.
2020. szept. 2. 15:14
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
Látom nem ment át, úgyhogy még egyszer: "Ez nem mindig tudatos"
2020. szept. 2. 16:09
 9/13 anonim ***** válasza:
8 Tökmindegy, hányszor írod le, attól még nem lesz igazad.
2020. szept. 2. 17:27
 10/13 anonim ***** válasza:
Elég kizárt, sokszor van olyan, hogy olvasok valamit, közben meg mást írok, nem-tudatosan" sem lehetséges, hogy magamban mondom a szöveget
2020. szept. 2. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!