Lehetséges úgy olvasni, hogy közben a fejünkben nem ismételjük el belső hangon a szöveget?
Szerintem attól függ, mit olvasunk. Bonyolult szakszöveget, igényes irodalmi szöveget lassan kóstolgatva, olykor visszalépve olvasok, a felfogást, az ízlelgetést ilyenkor segíti ha szinte hallom a fejemben a látottakat.
De ha nagyon egyszerű információt tartalmaz az olvasott szöveg, csak annak megfelelően cselekszem anélkül, hogy fontos volna, mit is olvastam (pl.: Kijárat, Nyitva/Zárva, üzletekben a termékek neve, stb)
" az írot szöveg ugyanolyan módon áll össze a fejünkben mondatokká, mint a beszélt nyelv, az agyunk a beszélt nyelven dolgozza fel a szöveget. Ez nem mindig tudatos, de mindig "megszólal" bennünk az íráskép"
Ez egyáltalán nem igaz, márcsak azért sem, mert négy nyelven olvasok, de késöbb sosem tudom megmondani, hogy MELYIK nyelven olvastam, csak a tartalma, jelentése marad meg.
Emellett rettentö gyorsan is olvasok, egyszerüen nincs idö arra, hogy akárcsak gondolatban is elismételjem a szöveget - többek közt ezért nem igazána tudok hangosan felolvasni valamit, mert a szemem sokkal gyorsabban halad, mint hogy ki lehetne mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!