A fénynek ami a Napból jön van tömege?
Nincs. Minimális sem.
Aminek tömege van, az nem tud fénysebességgel haladni.
Azt hittem, ez közismert.
"Aminek tömege van, az nem tud fénysebességgel haladni."
De miért nem? Elméleti szinten sem lehetséges?
Nem szoktam lepontozni senkit, csak nagyon indokolt esetben. Most se tettem, épp ellenkezőleg.
De akkor, hogy utazzunk fénysebességgel? Vagy annak a többszörösével?
Persze hogy van tömege.
A napunk másodpercenként megközelítőleg négy millió tonna tömeget veszít fény sugárzás formájában.
Az előttem válaszolóknak meg üzenném, kéretik nem összekeverni egy foton tömegét a nyugalmi tömeggel, mert utóbbi nem értelmezhető rá...
Mivel van tömege, van sebessége, ezáltal van impulzusa (nyomatéka).
Az egyik legegyszerűbb kísérlet, a vácuumban elhelyezett kis turbina, amit a fény megforgat.
De ha a másik végletet említem, már kísérletek folynak űrszondák úgynevezett nap-vitorlával való meghajtására, ami szintén a napunkból áradó fény sugárnyomását használná ki.
> De akkor, hogy utazzunk fénysebességgel? Vagy annak a többszörösével?
A jelenlegi ismereteink alapján erre nincs mód. (Esetleg még a téridő topológiáját lehetne meglovagolni, pl. féregjáratok és hasonlók, de ez is pusztán elméleti lehetőség, gyakorlatban féregjáratot nem figyeltünk még meg, nem utal semmi a tényleges létezésükre.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!