Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fénynek ami a Napból jön...

A fénynek ami a Napból jön van tömege?

Figyelt kérdés
Miért igen és miért nem?

2020. júl. 27. 18:23
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
69%
Az elektromágneses sugárzásnak nincs tömege.
2020. júl. 27. 18:25
 2/24 A kérdező kommentje:
Minimális sincsen?
2020. júl. 27. 18:29
 3/24 anonim ***** válasza:
66%

Nincs. Minimális sem.

Aminek tömege van, az nem tud fénysebességgel haladni.

Azt hittem, ez közismert.

2020. júl. 27. 18:33
 4/24 anonim ***** válasza:
80%
A fény ha úgy vizsgáljuk fotonokból áll. A fotonnak nincs nyugalmi tömege. Ld. fotó-elektromos hatás és kb. az egész ált. és spec. relatívitás elmélet.
2020. júl. 27. 18:34
 5/24 A kérdező kommentje:

"Aminek tömege van, az nem tud fénysebességgel haladni."

De miért nem? Elméleti szinten sem lehetséges?

2020. júl. 27. 18:45
 6/24 anonim ***** válasza:
80%
Pont ez a "poénja", hogy aminek tömege van nem képes fénysebességgel haladni. Ez a relativitás elmélet egyik következménye (ún. relativisztikus tömegnövekedés). Ez azt mondja ki hogy ahogy nö a sebesség úgy nő a test "tömege". A fénysebesség elérésekor egy olyan tört jön létre amelyiknek a nvezőjében 0 lesz, és így a tömeg "végtelen lenne". Számtalan kísérlet bizonyítja, hogy ez a jelenség valós. De ha a részecskének 0 a nyugalmi tömege nem sérti ezt a szbályt, ezért tud a tömeg nélküli foton fénysebességgel száguldani. (nagyon brutálisan leegyszerűsíve és köszi előre is a lepontozást, de akkor indokold is meg miért tetted, és írd le laikus számára érthetően rövidebben).
2020. júl. 27. 18:51
 7/24 A kérdező kommentje:

Nem szoktam lepontozni senkit, csak nagyon indokolt esetben. Most se tettem, épp ellenkezőleg.

De akkor, hogy utazzunk fénysebességgel? Vagy annak a többszörösével?

2020. júl. 27. 18:58
 8/24 anonim ***** válasza:
71%

Persze hogy van tömege.

A napunk másodpercenként megközelítőleg négy millió tonna tömeget veszít fény sugárzás formájában.

Az előttem válaszolóknak meg üzenném, kéretik nem összekeverni egy foton tömegét a nyugalmi tömeggel, mert utóbbi nem értelmezhető rá...

Mivel van tömege, van sebessége, ezáltal van impulzusa (nyomatéka).

Az egyik legegyszerűbb kísérlet, a vácuumban elhelyezett kis turbina, amit a fény megforgat.

De ha a másik végletet említem, már kísérletek folynak űrszondák úgynevezett nap-vitorlával való meghajtására, ami szintén a napunkból áradó fény sugárnyomását használná ki.

2020. júl. 27. 18:59
 9/24 anonim ***** válasza:
19%
Nem a kérdező vagyok. De akkor gondolom, amelyik foton meghajtja a napvitorlát, meg a vákuumban a kis turbinát, az nem fénysebességgel halad.
2020. júl. 27. 20:03
 10/24 2*Sü ***** válasza:

> De akkor, hogy utazzunk fénysebességgel? Vagy annak a többszörösével?

A jelenlegi ismereteink alapján erre nincs mód. (Esetleg még a téridő topológiáját lehetne meglovagolni, pl. féregjáratok és hasonlók, de ez is pusztán elméleti lehetőség, gyakorlatban féregjáratot nem figyeltünk még meg, nem utal semmi a tényleges létezésükre.)

2020. júl. 27. 20:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!