Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meddig megy el a fény?

Meddig megy el a fény?

Figyelt kérdés
Pl egy lézersugár, vagy a Nap fénye. Erre van valami szabály?
2020. júl. 22. 22:47
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
84%

"A foton addig megy, míg valami el nem nyeli."

Nem.

Mivel a világ tágul, ezért a benne mozgó fotonok folyamatosan vöröseltolódást szenvednek. Egy idő után a foton "elfogy", vagyis az energiája lemegy nullára.

Másrészt a tágulás miatt van olyan távolság, amiről indítva soha nem ér a célhoz a fény. Jelenleg ez 48 milliárd fényév. Ennél messzebbről már elvileg sem kaphatunk információt.

2020. júl. 23. 13:01
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

"Példaképpen, ha megnézel egy csillagot, ez azt jelenti, néhány onnan érkező foton a szemedben landol. Na ennek a fénynek az élete itt véget is ér. Egy onnan induló fotoncsomag meg lehetséges, hogy egymilliárd évvel később egy más helyen bámuló egyed szemében landol és ér véget."

"Állok az ablak mellett éjszaka,

S a mérhetetlen messzeségen át

Szemembe gyűjtöm össze egy szelíd

Távol csillag remegő sugarát.

Billió mérföldekről jött e fény,

Jött a jeges, fekete és kopár

Terek sötétjén lankadatlanul,

S ki tudja, mennyi ezredéve már.

Egy égi üzenet, mely végre most

Hozzám talált, s szememben célhoz ért,

S boldogan hal meg, amíg rácsukom

Fáradt pillám koporsófödelét.

..."

(Tóth Árpád: Lélektől Lélekig, 1923)

2020. júl. 23. 13:30
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Kedves EagleHUN!

Azt írtad, elfelejtettél pár dolgot...

Dehogy felejtettem el, erre a kollégám mondásával tudok válaszolni:

- Én nem emlékszem arra, hogy valaha is elfelejtettem volna valamit :DDD

De a válaszom az ősrobbanáshívő szekciónak szólt:)

Csak nem vagy te is köztük???

Gyere át közénk a sötét oldalra, sokkal jobb dolgod lesz itt.

(Például a villanyszámla is kevesebb :DDD )

2020. júl. 23. 15:20
 14/24 ButaAmatőr ***** válasza:
76%

Kedves Kérdező!

Én is hasonló kérdésen gondolkoztam, ám laikusként nem tudok érdemben reagálni, viszont kiegészíteném az eredeti kérdésedet a válaszok elolvasása után.. engedelmeddel.

Kérdés 1 (az 5-ös válaszhoz kapcsolódóan bárkihez):"A fény hullám. Minden hullámfajtának van vivőközege. A fényé a tér." - Ezt hogyan kell értelmezni? Maga a tér a fény, csak nem mindig világít, hanem a téren belül a "tértársa" megmondja neki, hogy világíts és add tovább a valaminek, ami melletted szintén tér, aztán aludj ki (példa kedvéért a fényforrás x ideig működik.. mondjuk 1 ms)? Félreértés elkerülése okán írom, hogy nem kekeckedés, pusztán nem értem... A kérdés 2, majd később, mert nem tudom mennyi szöveg fér az ablakba... Sziasztok.

2022. dec. 30. 20:18
 15/24 ButaAmatőr ***** válasza:

....nem tudom mennyi szöveg fér az ablakba... beírva, új, hogy ne csonkolja. (Elnézést, új vagyok..)

A második valami/kérdés: Sokat emlegetik a "kozmikus háttérsugárzást" (vagy mit..), hogy az az elméleti ősrobbanásból visszamaradó, jelenleg is érzékelhető "cucóka".. Próbálom felfogni, hogy elméletileg volt egy (nem 3D-ben, mert akkor mi lennénk a középpont) ilyen robbanás/felfúvódás/stb. dolog ami útjára indította ezt a fényt, vagy valamit amit érzékelünk kozmikus..-ként, de akkor az meddig tartott? Vagy még mindig tart? Amennyiben ma mérném meg (venném észre) és látnám az abból az időből ideérő sugárzást és holnap is meglátnám, akkor az azt jelentené, hogy minimum 1 napig tartott? Jövőre megnézném és látnám akkor az a forrás ami kitolta magából akkor min. 1 évig tolta ki magából? És ha 112324151455 év után? Hogyan kell ezt elképzelni? pls... Segítsen valaki felfogni.. Köszi..

2022. dec. 30. 20:38
 16/24 anonim ***** válasza:

Háttérsugárzás: ezt úgy képzeld el, hogy a világ meg van töltve vele.

A világ minden részén megy a háttérsugárzás minden irányba egyszerre. Persze, ha valaminek nekimegy, az a sugár elnyelődik - de a világban akkora a hely, és annyira kevés az anyag, hogy ezt nem nagyon venni észre. Jut is, marad is.

Ez a sugárzás valaha nagyon erős volt: amíg még kicsi volt a világ, addig több milliárd fok volt a hőmérsékete.

Csakhogy ahogy a világ tágul, úgy nyúlnak vele együtt ezek a hullámok (is - meg az összes többi sugárzás is, ami a világban megy).

Tehát a hőmérséklete és az energiája is csökken.

Jelenleg ez a sugárzás 3 fokkal tud felmelegíteni bármit az abszolút nulla fölé, és rádióval lehet venni, akkora a hullámhossza.

Valamikor ez a sugárzás látható fény volt, tehát akkor az egész világ világított.

Még előtte tűzvihar volt.

Jelenleg egy gyenge rádióhullám.

2022. dec. 30. 20:53
 17/24 ButaAmatőr ***** válasza:
Példa kedvéért... Zalakaroson bekapcsolom a zseblámpámat (legyen ez az "ősrobbanás") és jól becélzom Szegedet, de a lámpám csak egy percig világít, mert kuka benne az aksi... Sőt ne is fókuszált izzó legyen hanem valami, ami minden irányban nyomja a fényt... Na tehát, Szegeden nagyon jó szeme van a nagyinak és meglátja, mivel már előre rákészült és nem maradt le róla!!! Látta, elmúlt és vége... nem kapcsolom be újra... nem "robbanok" folyamatosan... volt rá egy nem tervezett időm (aksi), oszt vége.. nincs kedvem újra villogni... Nagyi lemarad az egészről, ha nincs felkészülve és nem sasol... Most akkor mi van azzal a kozmikus sugárzással???? Tudom rém primitív a példa, de ezzel érzékeltetném, hogy mit nem értek.. elnézést a butaságom miatt...
2022. dec. 30. 21:00
 18/24 ButaAmatőr ***** válasza:

@16 anonim:

Köszi.. elnézést, hamarabb írtam a 17-es hozzászólást, hogy olvastam volna a Tiédet.

Most, hogy látom van aki próbál segíteni:

Miért jön még mindig módosulva sugárzás.. (ami réges-régen fény volt, most rádióhullám..) Tegnap is gyenge rádióhullám volt és ma is az. Holnap is az lesz, feltételezhetően a megfigyelési lehetőségeink alapján még "sokáig"...

Logikusan és laikusan (itt a laikus én vagyok) nem tudni, hogy mennyi ideig tartott az ami a sugárzást okozta, mert folyamatosan érzékelhető, azóta, hogy felfedezték.. miért nem maradtunk le róla (nagyis példa)? Miért jön még mindig szembe? Esetleg a tér tágulása már elérni látszik a fénysebességet vagy mire gondolhat az ember buta fia?

2022. dec. 30. 21:24
 19/24 anonim ***** válasza:

Az elején csak ez a sugárzás volt az egész világban, mindenütt.

Úgy képzeld el, hogy a világ például egy focilabda nagyságú, és ez a sugárzás tölti meg. Mivel a világnak sehol sincs vége, ezért csak rohangászik benne minden sugár: jobbra, balra, felfelé, lefelé, mindenfelé körbe-körbe.

Soha nincs vége.

Aztán a világban később már volt anyag, de ez is csak annyit tudott, hogy szétszórta a sugárzást, azért lett az ennyire egyforma. Izzott az egész világ.

Utána, amikor már mérföldes gömb volt a világ, ugyanez ment benne, csak most már nagyobb körön rohangásztak a sugarak, és kisebb erővel, mert megnyúltak a hullámok.

Azóta is ez megy - csak az a "kör", ahol most a sugarak mennek, olyan óriási, hogy egyenesnek látod a fényt és a rádióhullámot is.

2022. dec. 30. 21:37
 20/24 ButaAmatőr ***** válasza:

@19 anonim:

ÁÁÁÁ...így ezt, jelenleg felfogtam. OK!

Nagyon köszönöm. Respect.

A fény hullám természetét (másik kérdésem volt),viszont felfogtam régebben is (kétréses, stb..), csak azt nem, hogy hogyan lehet a térnek a hullámzása, vagy minek a hullámzása, csak azt, hogy hullámokra jellemző tulajdonságokat mutat.. de azt szerintem senki nem képes megválaszolni.. JELENLEG... Én már a kétrés kísérletnél ledobtam a láncot, amikor azt mondák jó angolsággal, hogy 1 db fotont (vagy 1 db elektront) lövünk ki az ernyőre az iszonyat kicsi (mekkora?) résen keresztül.. Szuper, de milyen közegben (nem emlegették, csak a csilivili laser-ek, meg a képzeletben iszonyat kicsi bowling golyók szimulálva..)? Levegő? A levegőben nincs valami amivel ütközik esetleg az az 1db szerencsétlen elektron, nem az ernyőig eljutva, hanem akár a résig? A megfigyelő cica ott van, de a nitrogén atomok (illetve bocsi, nem tudom pontosan miből van a legtöbb a földi levegőben), stb.. azok kikerülésre vannak ítélve 1 db elektron (vagy foton) számára.. Az egy dolog, hogy hullámképlet alapján lehet megjósolni (és a tesztek is azt mutatják) a becsapódási helyeket, de hullámként szemléltetik magyarázatképpen... minek a hulláma. A víz tud hullámozni, de nem hullám. A fény tud hullámozni, de minek a hulláma? Mi van pl. akár az elektron (vagy bármi részecske) saját mágneses terével? Azzal nem magyarázható meg a hullám "jelenség"? Bocsi, ha sok vagyok, elnézést mindenkitől..

2022. dec. 30. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!