Mi történne ha a Betelgeuse nevű csillag felrobbanna?
#2-es
"Nem lenne a fényjelenségen kívül komoly hatása. De ha netán mégis lenne, tekintve, hogy innen kb 640-650 fényév távolságra található nem hiszem, hogy ez a "ma" problémája. :D"
Ha egy csillag 640 fényév távolságra van, az azt jelenti, hogy a 640 évvel ezelőtti állapotát látjuk. Szóval semmi nem zárja ki, hogy mondjuk 639 éve bekövetkezett a robbanás (ez esetben a leggyorsabb, fénysebességgel haladó részecskék áradatával a jövő évben szembesülnénk).
Gondolom a kérdező úgy értette, hogy a 650 éve esetleg felrobbant csillagnak milyen hatása lenne most itt. :)
Amúgy valóban túl messze van, pl. a gamma sugárzása nem lenne veszélyes értékű a Földre. Éjszaka mondjuk nem lenne egészséges belenézni, mert kb. a telihold fénye összpontosulna egyetlen pontban, mondjuk mintha tőlünk ~20 méterre valaki ívhegesztene.
Igen tisztában vagyok vele, hogy a 640-650 évvel ezelőtti állapotban látjuk a csillagot. :D
De a kérdező úgy írta, hogy ha felrobbanna nem pedig felrobbant volna. Így nem vettem számításba, hogy 639 éve felrobbant e. :D
De természetesen ha ez megtörtént 639 éve az rövidesen kiderül. :D
6 "De a kérdező úgy írta, hogy ha felrobbanna nem pedig felrobbant volna. Így nem vettem számításba, hogy 639 éve felrobbant e. :D"
Szövegkörnyezet. Ha azt kérdezi, milyen hatása lenne, látszódna-e, stb., nyilván onnantól érdekli a dolog, hogy a leggyorsabb (fénysebességgel terjedő) információ ideért. Az pedig akár idén is lehet.
A nemrég felfedezett, 1000 fényévre lévő fekete lyuk nagyobb gond lehetne.
Ha bekebelezi valamelyik kísérő csillagát és a fekete lyukat ekkor pont a "sarka" felől látjuk, a csillag elnyelése közben kialakuló jet csúnyán elérhetne minket.
A jelen ismert pályaadatok szerint viszont belátható időn belül ilyen sem fog történni.
https://www.youtube.com/watch?v=e79MqkHXDuk
kb. 2 hétig fog így ragyogni, aztán folyamatosan elhalványul. A forgástengelye nem a Föld felé mutat, ezért nem kell félni a Gamma-sugárzástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!