Terra-formálni a holdat?
Mi lenne, ha az emberiség a mars expedíció helyett inkább a holdra helyezné a hangsúlyt, hiszen sokkal jobbak a lehetőségek, közelebb van, ezáltal olcsóbb, kontrollálhatóbb, stb.
Tehát, miért nem a holdon alakít ki légkört, életlehetőségeket, kolóniákat, stb.-t az ember a mars helyett?
"Csak ha lélegezni is akarunk, akkor annak nem fog a tetején úszni az oxigénréteg?"
Hát, nem tudom, ekkora sűrűség-különbséget mennyire tud legyőzni az időjárási légmozgás.
Lehet, hogy tényleg elszáll.
De azért még mindig jobb egy olyan bolygón mocorogni, ahol egy nyitott oxigénmaszk elég, mint ahol komplett hermetikus, nyomás- és sugárzásálló szkafi kell.
"mondjuk xenon. 1 bar felszíni nyomáshoz sokkal vékonyabb légkör elég"
Az elég lehet pl. az UV sugárzás ellen? (Nem tudom, tényleg csak kérdezem.)
"Az elég lehet pl. az UV sugárzás ellen?"
Hát, most tényleg csak tippelek, de megkockáztatom hogy általánosan a magasabb atomtömegű gáz fényelnyelése jobb. Persze anyagonként spektrumfüggő is, de általában jobb.
Királyság ! :))
És akkor a rossz hír. :(
"Xenon is a trace gas in Earth's atmosphere, occurring at 87±1 nL/L (parts per billion), or approximately 1 part per 11.5 million"
"Worldwide production of xenon in 1998 was estimated at 5,000–7,000 m3. Because of its scarcity, xenon is much more expensive than the lighter noble gases"
Nem tudom, a Naprendszerben mennyire lehet gyakori a xenon. Ahogy keresgéltem, kb. a kripton után a legritkább elem. :(
Akkor legyen tetrafluormetán.
Jó erős üvegházgáz, stabil, nehéz.
Csak mindenkinek Darth Vader hangja lesz tőle.
Az még külön előny!
Lehet riogatni a földieket.
Plusz a konteósok bepisilnek tőle!
A föld oxigén és nitrogén készletének elhordása nagyon gazdaságtalan lenne sőt káros a földre.
Ha már mindenképp kell nitrogén akkor kívülről pl a titánról befelé lökni a naprendszerbe egyszerűbb gazdaságosabb.
Szintén egyszerűbb és gazdaságosabb üstökösöket, aszteroidákat befelé lökni.
Illetve a kőzetekből is ki lehet nyerni oxigént és mellékesen a fémeket is.
A gázok szökése a gravitácó, mágneses védelem és napszél erősség hármasának kombinációjától függ. Ez a holdon a napszél miatt nagyon erős!
A nehezebb gázok használata főleg ha még üvegházhatású is kiváló ötlet.
Nem kell hogy belélegezhető legyen, elég ha tartja a nyomást és meleget csinál, ez esetben elegendő egy egyszerű háti légzőkészülék is a felszínen.
Pl a kén hexafluorid is tökéletes lehet ilyen szempontból, ráadásul extrém üvegházhatású és kénből illetve fluorból is bőven túlkészletünk van.
Ráadásul nem mérgező.
"Illetve a kőzetekből is ki lehet nyerni oxigént és mellékesen a fémeket is"
Annyi kiegészítés, úgy általában a terraformálással kapcsolatban, hogy a Földön az élővilág által előállított korai molekuláris oxigént a szárazföld és tengerek kötötték meg, a légkörben nem sok maradt. Kb. 300 millió év után kezdett érdemben nőni a légkör oxigénszintje is.
A Holdon tudom, hogy nincs víz, de a talaj lehet, hogy sok oxigén felvételére képes. Ha eleve a talajból szabadítjuk fel (oxigéntartalmú ásványokból), akkor annak csak úgy van értelme, ha azt nem köti meg idővel újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!