Terra-formálni a holdat?
Mi lenne, ha az emberiség a mars expedíció helyett inkább a holdra helyezné a hangsúlyt, hiszen sokkal jobbak a lehetőségek, közelebb van, ezáltal olcsóbb, kontrollálhatóbb, stb.
Tehát, miért nem a holdon alakít ki légkört, életlehetőségeket, kolóniákat, stb.-t az ember a mars helyett?
A Hold kb. 3500 km átmérőjű és 7,347673*10^22 kg.
A Titán kb. 5150 km átmérőjű és 1,3452*10^23 kg.
Szóval a Titán kb. másfélszeres átmérővel és 1.8-szoros tömeggel rendelkezik.
És annak aztán van légköre dögivel, a felszínen több, mint másfél bar nyomással.
Szerintem lenne az a légkör-vastagság, megfelelő gázösszetétellel, amit a Hold is meg tud tartani sokáig.
Csak azt létrehozni a lehetetlennel határos.
A légkörvesztés valószínűleg bármi technikailag ma (és tutira még jó sokáig) ismert módszer esetén gyorsabb lenne a légkör-gyártásnál.
Méretesebb üstökös, esetleg több hozzácsapása esetleg elegendő gázt adhatna, de akkor már számolni kéne az igen kényes pályaegyensúly bolygatásával is.
A számítások szerint ha létrehoznánk ott egy légkört, akkor az kb. 100000 évig meg is maradna.
Tehát ennyi idő alatt elég lenne létrehozni.
Járulékos előnye lenne, hogy lecsiszolná a homok részecskéit, és nem lenne annyira éles, mint most.
"A számítások szerint ha létrehoznánk ott egy légkört, akkor az kb. 100000 évig meg is maradna.
Tehát ennyi idő alatt elég lenne létrehozni."
Nem tudom, mi a pontos összefüggés a légkör vastagsága és a légkörvesztés mértéke közt, gyanítom, hogy van, tehát minél vékonyabb, annál jobban szökik, elviszi a napszél stb.
Szóval ha "gyorsan" kerül oda sok, akkor szerintem tartósabb, mint egy lassú felépítés esetén.
De lehet, hogy nincs igazam.
"Szóval a Titán kb. másfélszeres átmérővel és 1.8-szoros tömeggel rendelkezik. És annak aztán van légköre dögivel, a felszínen több, mint másfél bar nyomással."
Igaz, de a központi bolygó magnetoszféráját is meg kell vizsgálni, hogy mennyire védi a holdat. A Titán a Szaturnusz körül elég közel van a határához, a Hold viszont jelentősen kikerül a földi magnetoszfréból, amikor a Nap felőli oldalon van. Lehet, hogy működhet a dolog, de ezt alaposabban meg kell hozzá vizsgálni.
3
A légkör vesztés oka nem elsősorban az alacsony gravitáció, hanem az, hogy a napszél hatása erősebb, mint a gravitáció.
A Titánnak nem tudom, hogy van-e magnetoszférája, de az biztos, hogy jóval messzebb van, sokkal kisebb a napszél hatása...
Ha lenne is a Holdnak légköre, az idővel a nagy bolygóknál kötne ki.
(meg elenyésző részben a holdjaikon)
Szóval egy "nyitott" légkör létesítése még a Marson is teljesen fölösleges.
"a központi bolygó magnetoszféráját is meg kell vizsgálni, hogy mennyire védi a holdat."
Meg azért "odakint" a napszél hatása is nagyságrendekkel kisebb, ez tény.
Még egy téma: mi legyen az a légkör?
Tudom, hogy irreális, de tegyük fel, hogy a légkör semleges gáza nem nitrogén, hanem mondjuk xenon.
1 bar felszíni nyomáshoz sokkal vékonyabb légkör elég és gyanítom, hogy a napszél általi elhordás is lassabb lehet.
Oké, hogy a nitrogéngáz hiánya növénytermesztésre probléma lehet, de az megoldható máshogy is, emberi légzésre meg így is jó.
"nem nitrogén, hanem mondjuk xenon"
Jó gondolat. Csak ha lélegezni is akarunk, akkor annak nem fog a tetején úszni az oxigénréteg? Amit szerintem ugyanúgy elvisz a napszél. :)
8
Hoppá, azt nem olvastam, egyébként jogos.
Légkör az bármilyen gáz/gőz jó lenne (semminél jobb) egy feltétel, hogy a napenergiát ne blokkolja.
Az ott adott kövekből/porból nem lehet valamit kisütni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!