Gauss-törvény: vektor hossza hogy van pontosan?
Sziasztok!
A Maxwell egyenleteket nézem éppen, és egy számításos feladatnál picit elakadtam vektor hosszával kapcsolatosan. Lehet én tudtam eddig rosszul hogy kell számoln, kitudna javítani valaki? :D
Erről a képletről van szó (ez a jó megoldás): [link]
A teljesség igénye nélkül, a lényeg hogy a feladatban a Gauss-törvény leegyszerűsödött erre az alakra. Itt az integrálás alatt az E vektor hossza van.
Amit viszont én sázmolnék az ez: [link]
Ez nekem úgy jön ki hogy a bennelévő egységvektor adja az irányt, az azt megelőző rész pedig ezt az egységvektort "húzza ki" arra a hosszúságúra. Tehát amikor nekem ennek a vektornak a hossza kell akkor nem az "r" vektort hagyom le, hanem az "r" vektor osztva r-relt.
Így viszont a megoldásban a q nem r^2-tel, hanem csak r-rel van osztva, más megoldás jön ki.
Valaki segít elmagyarázni mit hibázok pontosan? :D

Jól értem, hogy nálad
rvektor/r = 1
?
Ahol én olvastam ott sehol nem volt kiemelve hogy az r vektor az egységnyi hosszú lenne, és úgy mutatna egy irányba. Az r egyébként egy q nagyságú töltés körüli gömbnek a sugara. Így én az r-et mint gömbsugárnak, r vektort mint helyvektornak értelmeztem. Utána nézek akkor mélyebben :D De akkor erősítss meg hogy jól gondolkozom.
Tehát ha az r vektor helyvektor, r pedig gömbsugár, akkor úgy kell ahogy én számoltam (második kép), ha pedig r vektor valójában egység hosszú, akkor nyílván az első kép a helyes.

Lenne itt egy kérdésem, lehet én vagyok hülye, de válaszolj légyszíves.
Szóval az E ugye egy vektor és az r is egy vektor.
Az van a linkelt képen, hogy E vektor HOSSZA az r vektornak egy konstansszorosa. Na a kérdésem: Hogy lehet egy vektor hossza vektor?

#2: „Tehát ha az r vektor helyvektor, r pedig gömbsugár, akkor úgy kell ahogy én számoltam (második kép), ha pedig r vektor valójában egység hosszú, akkor nyílván az első kép a helyes.”
Igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!