Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a fizikai magyarázata...

Mi a fizikai magyarázata annak, amikor kinyitom a hűtőt, becsukom, és rögtön utánna ki akarom nyitni, akkor nehéz?

Figyelt kérdés

2020. jún. 15. 15:43
1 2 3 4
 11/31 Wadmalac ***** válasza:
24%

Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes itt a lehűléses nyomáscsökkenésben gondolkodni.

Az a helyzet, hogy a hűtő ajtaja úgy zár hermetikusan, hogy van rajta egy rugalmas gumi perem.

Amikor becsukod az ajtót, a gumiperem rugalmasan összenyomódik, valamennyi levegőt közben kifúj maga mellett.

A hermetikus záródás után kicsit visszarugózik a perem, ez némi térfogat-tágulást jelent, ezzel kialakul egy kis alacsony nyomás.

Ezt érzed.

Ki lehet próbálni, kikapcsolt, nem hideg hűtőnél is megtörténik.

Kivétel az olyan hűtő, aminek van kondenzvíz-kivezetése, mert annak a csövén át a nyomáskiegyenlítés megtörténik, ezért nincs vákuumhatás.

2020. jún. 16. 07:28
 12/31 dq ***** válasza:

„Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes itt a lehűléses nyomáscsökkenésben gondolkodni.

A hermetikus záródás után kicsit visszarugózik a perem, ez némi térfogat-tágulást jelent, ezzel kialakul egy kis alacsony nyomás.

Ezt érzed.”

Hasonlítsd már össze a levegő ~.5%-ának a kiszorítását a levegő ~10%-os térfogatcsökkenésével.

2020. jún. 16. 09:50
 13/31 Wadmalac ***** válasza:
49%

"Hasonlítsd már össze a levegő ~.5%-ának a kiszorítását a levegő ~10%-os térfogatcsökkenésével."

Ja. Csak a vákuumhatás azonnal jelentkezik az ajtón, amikor még lehűlésre idő sem volt.

És mint írtam, kikapcsolt hűtőnél is megfogja, amikor nincs is hőmérséklet-eltérés.

2020. jún. 16. 09:58
 14/31 dq ***** válasza:
100%

... gyakori, hogy a szokványos tudományos magyarázat valahol az urban legend és a totál bullshit metszetének a közepén terpeszkedik, (és talán én vagyok az oldalon a legnagyobb ellenzője ezeknek), de most nem ez a helyzet.

A jelenség, hogy nagyon nehéz kinyitni egy hűtőt (jóval nehezebb, mint egy nem működőt) létezik, még ha nem mindenkinek a hűtője produkálja is. Az elméleti maximumra a képletet és egy nagyságrendi értéket (ideális, mesterséges körülmények) megadtam #7-ben.

2020. jún. 16. 10:01
 15/31 dq ***** válasza:
100%
Már akkor hűl lefelé a levegő, amikor még be sem csuktad.
2020. jún. 16. 10:02
 16/31 Wadmalac ***** válasza:

"Már akkor hűl lefelé a levegő, amikor még be sem csuktad."

Látom, nem adod fel.

Kérlek szépen, pont most a hétvégén kellett otthon hűtőszekrényt cserélni. Úgyhogy volt szerencsém egymás után KETTŐ kikapcsolt hűtőszekrényhez is, egy döglötthöz meg egy még nem beüzemelthez. Mindkettőnek megfogta az ajtaját a becsukás, nulla hideg belső levegővel.

Ez miért nem elég cáfolatnak?

Egy percig sem tagadom, hogy a levegő-lehűlésnek valóban lehet ilyen hatása, ha van elegendő idő a lehűlésre és ezzel a nyomáscsökkenésre, plusz az alatt nem szelel el a nyomáskülönbség.

De a becsukás pillanatában is fennálló nehezebb nyitást ez NEM magyarázza meg.

Nem értem, mi bajod azzal, hogy a magyarázat egyszerűbb.

Mellesleg tök ugyanez a hatás mosógépnél is fellép, ahol nincs is hűtés bent.

2020. jún. 16. 10:12
 17/31 A kérdező kommentje:
kedves 2-es: a magyarázatodban nekem valami nem stimmel számomra, mert azt mondod egy folyamatról van szó, aminek a vége kéne az legyen, hogy nehéz kinyitni, azaz idővel egyre nehezebb kéne legyen, de a tapasztalat pont az, hogy azonnal utánna nehéz, és aztán egyre könnyebb. Van valami nyomáskiegyenlítődés a hűtőben hosszabb távon még ezen az effektuson kívűl?
2020. jún. 16. 10:25
 18/31 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Van valami nyomáskiegyenlítődés a hűtőben hosszabb távon még ezen az effektuson kívűl?"

Persze, a záródás nem tökéletesen hermetikus, szóval elszelel a nyomáskülönbség.

2020. jún. 16. 10:32
 19/31 dq ***** válasza:
Más: mitől "nehéz" később is kinyitni, legalább annyira, hogy ne nyíljon ki magától? Miután kiegyenlítődött a nyomás.
2020. jún. 16. 10:38
 20/31 dq ***** válasza:

„Ne játssz a hűtővel, kisfiam!”

Próbálgattam egy kicsit kézzel, úgy tűnik, hogy ha becsukás után még jól be is nyomom, akkor jóval (bármit is jelentsen ez kéz esetén) nehezebb kinyitni utána a hűtőt, mintha csak simán behajtanám.

Tehát arra hajlok, hogy a levegő kinyomása miatt keletkező hatás erősebb, mint a levegő lehűléséből származó.

2020. jún. 16. 10:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!