Mi a fizikai magyarázata annak, amikor kinyitom a hűtőt, becsukom, és rögtön utánna ki akarom nyitni, akkor nehéz?
Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes itt a lehűléses nyomáscsökkenésben gondolkodni.
Az a helyzet, hogy a hűtő ajtaja úgy zár hermetikusan, hogy van rajta egy rugalmas gumi perem.
Amikor becsukod az ajtót, a gumiperem rugalmasan összenyomódik, valamennyi levegőt közben kifúj maga mellett.
A hermetikus záródás után kicsit visszarugózik a perem, ez némi térfogat-tágulást jelent, ezzel kialakul egy kis alacsony nyomás.
Ezt érzed.
Ki lehet próbálni, kikapcsolt, nem hideg hűtőnél is megtörténik.
Kivétel az olyan hűtő, aminek van kondenzvíz-kivezetése, mert annak a csövén át a nyomáskiegyenlítés megtörténik, ezért nincs vákuumhatás.
„Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes itt a lehűléses nyomáscsökkenésben gondolkodni.
A hermetikus záródás után kicsit visszarugózik a perem, ez némi térfogat-tágulást jelent, ezzel kialakul egy kis alacsony nyomás.
Ezt érzed.”
Hasonlítsd már össze a levegő ~.5%-ának a kiszorítását a levegő ~10%-os térfogatcsökkenésével.
"Hasonlítsd már össze a levegő ~.5%-ának a kiszorítását a levegő ~10%-os térfogatcsökkenésével."
Ja. Csak a vákuumhatás azonnal jelentkezik az ajtón, amikor még lehűlésre idő sem volt.
És mint írtam, kikapcsolt hűtőnél is megfogja, amikor nincs is hőmérséklet-eltérés.
... gyakori, hogy a szokványos tudományos magyarázat valahol az urban legend és a totál bullshit metszetének a közepén terpeszkedik, (és talán én vagyok az oldalon a legnagyobb ellenzője ezeknek), de most nem ez a helyzet.
A jelenség, hogy nagyon nehéz kinyitni egy hűtőt (jóval nehezebb, mint egy nem működőt) létezik, még ha nem mindenkinek a hűtője produkálja is. Az elméleti maximumra a képletet és egy nagyságrendi értéket (ideális, mesterséges körülmények) megadtam #7-ben.
"Már akkor hűl lefelé a levegő, amikor még be sem csuktad."
Látom, nem adod fel.
Kérlek szépen, pont most a hétvégén kellett otthon hűtőszekrényt cserélni. Úgyhogy volt szerencsém egymás után KETTŐ kikapcsolt hűtőszekrényhez is, egy döglötthöz meg egy még nem beüzemelthez. Mindkettőnek megfogta az ajtaját a becsukás, nulla hideg belső levegővel.
Ez miért nem elég cáfolatnak?
Egy percig sem tagadom, hogy a levegő-lehűlésnek valóban lehet ilyen hatása, ha van elegendő idő a lehűlésre és ezzel a nyomáscsökkenésre, plusz az alatt nem szelel el a nyomáskülönbség.
De a becsukás pillanatában is fennálló nehezebb nyitást ez NEM magyarázza meg.
Nem értem, mi bajod azzal, hogy a magyarázat egyszerűbb.
Mellesleg tök ugyanez a hatás mosógépnél is fellép, ahol nincs is hűtés bent.
"Van valami nyomáskiegyenlítődés a hűtőben hosszabb távon még ezen az effektuson kívűl?"
Persze, a záródás nem tökéletesen hermetikus, szóval elszelel a nyomáskülönbség.
„Ne játssz a hűtővel, kisfiam!”
Próbálgattam egy kicsit kézzel, úgy tűnik, hogy ha becsukás után még jól be is nyomom, akkor jóval (bármit is jelentsen ez kéz esetén) nehezebb kinyitni utána a hűtőt, mintha csak simán behajtanám.
Tehát arra hajlok, hogy a levegő kinyomása miatt keletkező hatás erősebb, mint a levegő lehűléséből származó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!