Az aszkorbinsav hány fokig biológiailag aktív emberi szervezetben történő biokémiai hasznosulás szempontjából?
Mit szerettél volna kérdezni?
Igen, hőre érzékeny, de a hőmérséklettől és az időtartamtól is függ, hogy adott C-vitamin mennyiség mekkora része bomlik le.
Van, aki azt gondolja, hogy a C-vitamin 190-192 °C-on való bomlása/olvadáspontja azt jelenti, hogy addig a hőmérsékletig az emberi szervezet számára hasznosul(hatna) egészséget támogató formában. Ez igaz?
Korábban azt hallottam, hogy hőre érzékeny az aszkorbinsav.
Egyik állítást sem tudom leellenőrizni.
Mekkora hőfok az, amelyen az aszkorbinsav elveszti a biológiailag hasznosítható képességét?
A hőbomlás (amikor a száraz port hevíted és elbomlik) és a vizes oldatban való hidrolízis két eltérő dolog. Vizes oldatban eleve nem tudod 200 fokra hevíteni.
A C-vitamin vizes oldatban valamennyire instabil, lassan még fagyasztóban is bomlik. Ugyanakkor szobahőmérsékleten a vizes oldat féléletideje több hét, úgyhogy nem kell aggódni amiatt, hogy estére lebomlik a reggel készített oldat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!