Hogyan keletkezik egy atommag?
Azt már kiderítettem hogy a sugárzás az az atommag bomlásának a természetes folyamata, de akkor hogyan és miből keletkeznek az atommagok?
Amikor a vizet szétválasztják héliumra és oxigénre akkor hogy lesz egy db atommagból több?
Bár amikor szétválasztjuk a vizet akkor is bocsát ki alfa sugárzást tehát akkor elvileg lebomlanak a víznek az atommagjaim, mielőtt héliummá és oxigénné áll össze.
Lehet hogy szuperhülyeséget hordtam össze de pont ezért kérdezem meg. :)
A vizet hidrogénre és oxigénre lehet szétbontani.
A víz molekula, ha szétbontod nem 1 atommagból lesz több, hanem a molekulàt alkotó atomok válnak szét víz esetében
H2O => H2 + O
Felejtsd el a vízbontást, ott semmi különös nem történik az atommagokkal, csak annyi, mintha a lego darabkák születését az összeillesztésükkel vagy a szétszedésükkel magyaráznánk. De nem ott jönnek létre.
Ahogy már írták, extrém körülmények között keletkeznek fúzióval, jellemzően csillagokban. (Vagy hasadással, bomlással, de az egy másik történet.) A Nap például elég sok héliumot termel hidrogénből fúzióval.
Hidrogén (és egy jó adag kezdeti hélium is) pedig már az ősrobbanás után nem sokkal létrejött.
A nehezebb elemek leginkább (vagy mindig?) szupernóva-robbanáskor keletkeznek, ugyancsak magfúzióval. Mielőtt a Nap létrejött, valószínűleg volt itt a közelben egy szupernóva robbanás, aminek a gázaiból jött létre a Naprendszer, a Föld, és mi is. A minket alkotó atommagok jó része azóta létezik.
Az első válasz alapvetően helyes, de az egyenlet pontatlan. Helyesen:
2 H2O = 2 H2 + O2
Ha nem tudod, hogy mi a különbség egy atom és egy molekula között, akkor először ennek nézz utána.
Nagyon, nagyon más dolog a két folyamat...
"Azt már kiderítettem hogy..."
Bocsánat, de te most tudományos kutató vagy, vagy diák?
Ha diák, hányadik osztályos?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!