Ha a gravitációt a tér görbületével magyarázzák, akkor mi van azokkal a tárgyakkal, amik nem mozognak?
Lehet hogy meglepő lesz de visszakérdezek.
Hol találtál olyan tárgyat ami nem mozog?
- A föld kering a nap körül és ezáltal minden tárgy is mozog ami rajta van. (Sőt még saját tengelye körül is forog, de ez mellékes.)
- A nap kering a galaxis középpontja körül.
- A galaxisunk meg az Androméda felé száguld, amivel a távoli jövőben fog is ütközi.
- Ez a 2 galaxis pedig a helyi galaxiscsoportban mozog a többivel együtt a csoport közepe felé is haladnak nem csak egymás felé.
https://www.youtube.com/watch?v=IJhgZBn-LHg
https://www.youtube.com/watch?v=0jHsq36_NTU
Egyrészt nem mindegy tehát hogy mihez képest nézed a mozgást.
Azaz milyen inerciarendszered, nézőpontod van.
Másrészt ami egy "gyengébb" rendszerben már látszólag nyugalomba jutott az attól még egy erősebben lehet mozgásban.
Tehát a föld és minden tárgy mozgásban van a nap erősebb gravitációs rendszerében és folyamatosan "zuhan". Hogy nem érzünk "súlytalanságot" itt az csak annak köszönhető hogy a földnek saját gravitációja is van és látszólagos nyugalomban is vagyunk a felszínén nem zuhanunk.
Szóval most elmélkedhetsz azon hogy a toll az asztalodon nyugalomban van -e vagy sem.
De ha a te nézőpontodból látszólagos nyugalomban van is akkor az csak a golyóstoll kontra föld rendszerre vonatkozik.
És a föld kontra nap nézőpontból egyszerűen a föld része (mint ahogy te is) és ott meg megy a mozgás ezerrel ... khm akarom mondani 30km/sec -el másképpen 108000 km/h -val!
"A Föld átlagos pályamenti sebessége 30 km/s"
És itt a számokból is látszik hogy más rendszerről beszélünk és más erejű gravitációs térről, hiszen a föld körüli keringéshez elegendő a 11km/s míg a nap körül már legalább 30km/s kell hogy bele ne zuhanj.
A nap a galaxis körül pedig már 200km/s -el "repeszt" ami 720000km/s.
Ugyan nem nekem szólt, de...
"Hol találtál olyan tárgyat ami nem mozog?"
Persze minden relatív, de mondjuk a téridő lokális alakjához képest, tehát kb. a gravitáló tömegek egymáshoz képesti mozgásáról van inkább szó.
"a gravitáló tömegek egymáshoz képesti mozgásáról van inkább szó."
Igen erre írtam ha a földhöz képest már nyugalomban van akkor az quázi már a föld részévé vált! Azaz a föld gravitációs tömegét növeli és a Föld-Nap rendszerben játszik szerepet. Akár hegyről van szó vagy tóról házról esetleg csak egy golyóstoll -ról.
"akkor viszont az abszolut nulla fokra hűtött tárgyaknak kellene ellenállniuk a gravitációnak."
Ezt egy módon tudom értelmezni, hogy arra gondolsz, ami abszolút nulla fokos, annak nincs energiája, például mozgási sincs.
Ez téves gondolatmenet.
A trükkje az, hogy a mozgási energia is relatív.
:)
De amúgy továbbra sem értem, hogy még ha léteznének is nem mozgó tárgyak, miből gondolod, hogy azokra nem hatna a térgörbület, a gravitáció.
Tévednek, akik a gravitációt a tér görbületével magyarázzák, az ugyanis nem okoz gravitációs jelenségeket.
Érdekes, hogy ennyire elterjedt, például a Jayn Orleans: Modern fizika c. könyv konkrétan le is írja, hogy az eldobott tárgyak egyenes pályán haladnak. (Ez nem csak egy téves "szemléletes kép", hanem tényszerűen nem igaz.)
Nem tudom, mi a forrásod. Ha nem érthető, keress másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!