Hogy lehet azt felfogni, hogy végtelen a világegyetem?
Szerintem felfoghatatlan.
Hétköznapi használatra meg elég az, hogy "krvanagy"...
A labda is határtalan, nem?
Ugyanígy határtalan a világegyetem is.
utolsó: hát, a labda nagyon is határos :) ha a középpontjától indulok ki, akkor ott, ahol a gumirészbe üközök, ott a határa.:)
ugyanígy ha kiindulok a Föld középpontjából, és megyek-megyek egy vonalon baromi hosszan... nincs vége a vonalnak. és ezt én nem tudom felfogni.
De ne a középpontjából indulj ki, mert te a felszínén vagy.
Bármerre is indulsz a felszínen (másfelé nem tudsz menni), sehol sincs határa.
Na, pont ilyen a világunk, csak eggyel több dimenziója van, és ezért nem csak síkban tudsz elindulni bármerre, hanem térben is.
Nincs ilyen vonal. Ugy tunik, univerzumunk topologiaja hasonlit a labdahoz, csak eggyel tobb dimenzioval. Tehat ami univerzumunkban a ter, az a labda eseteben a sik, vagyis a labda felszine. Ahogy az univerzum 3 dimenziojat sem tudod elhagyni, barmely iranyba is indulsz el, ugy a labda felszinet sem, indulj el rajta barmely iranyba. Mint a labda felszine 2D-ben, ugy az univerzumunk is onmagaba zarodik, csak 3D-ben. Ezt jelenti az, hogy hatartalan.
Univerzumunk veges, de hatartalan kiterjedesu. Veges, mert nem vegtelen (csak bazi nagy), es hatartalan, mert nincs hatara, nincs fala, nincs olyan pontja, melyre azt mondhatnad, itt vegzodik. Ha elindulnal tetszoleges iranyba, es mindig egyenesen haladnal, akkor visszajutnal ugyanoda, ahonnan elindultal.
Ez csak azert nem megvalosithato, mert nem tudsz tetszoleges sebesseggel haladni (fenysebesseg mint korlat), es az univerzum nagyobb mertekben tagul, mint a fenysebesseg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!