A Csillagok között című filmből mi az, ami megállja a helyét?
Kip Thorne Nobel díjas tudós is a rendező segítségére volt.
Mi ez a gravitációs dolog, hogy időn és téren át ível?
Vagy a filmben kb kész tény, hogy van a fekete lyuk másik oldalán egy másik hely.
Nem az a lenyeg hogy realis-e vagy sem. Ha a realitasra torekedtek volna akkor nem raknak bele feregjaratot, hisz azt soha senki nem bizonyitotta be hogy letezo dolog, csak a mai ismeretek szerint lehetseges.
Epp ezert a Gargantua es a tobbi bolygó megalkotasanal nem a realitas volt a cel, nem az hogy olyat alkossanak ami valoszinuleg letezik, hanem hogy lehetseges-e, tehat ha szelsoseges korulmenyek kozott is, de lehet ilyen parameterek mellett.. A ketto dolog nem ugyanaz.
Ha olyat akartak volna aminel a Gargantua 'hetkoznapibb' es pl Mann bolygojan kevesbe szelsosegesek a viszonyok akkor Thorne keszitette volna a tudomanyos alapot es arra epitik fel a filmet. De pont fordítva tortent. Meg volt a film koncepcioja, pl az 1ora 7ev es az 1oras arhullamok es meg sok mas. Ezekrol kerdeztek meg Thornet hogy igy lehetseges -e. Mivel az 1ora 7ev epphogy belefer, ahogy fentebb bemasoltam a könyvből, igy ezen nem kellett valtoztatni. Tehat Thorne feladata a tudomanyos jovahagyas volt es az hogy ezen adatok alapjan a tobbi dolgot is ehhez igazitsa. Pl az o munkaja az is hogy igy nez ki a filmben a Gargantua.
Ejj, gyerekek, mondtam én hogy rossz korban élünk. "Túl korán a Föld felfedezéséhez, túl későn a világűrhöz." Valami ilyesmi is elhangzott a filmben. Nekünk vagy 100 évvel később kellett volna megszületnünk, amikor már kifejlesztették a tuti hibernációt és a gyorsabb hajtóműveket. Az a baj, amekkora geekek vagyunk, ma nagyon mást nem tudunk csinálni mint nyálat csorgatni a filmek alatt meg GYIK-on beszélgetni arról hogy milyen király a világűr... Ez a mi generációnk tragédiája. A filmben erre a generációra a "caretaker generation" szót használták. Mi előkészítjük a terepet azoknak a nagy embereknek, akik majd elmennek ezekre az expedíciókra :/
Én nem caretaker akartam volna lenni... de ez már egyéni szoc probléma I guess.
"Túl korán a Föld felfedezéséhez, túl későn a világűrhöz."
Hmm. Hát jól elcsesztem az epic idézetet, grat magamnak. Természetesen fordítva értendő.
"Ja en vagyok a paraszt mert elolvastam a konyvet es emlékeztem hogy nincs igazad abban a ket pontban."
Nem ezért.
"Veletlenul sem te aki itt a gyakorin fitogtatja mekkora zseni. Akinek abbol all az elete hogy itt kioktassa a nala butabbakat. Aki lenezoen es lekezeloen ir Kip Thornerol. Biztos neked jart volna az a Nobel dij.."
Ezért a stílusért.
Amúgy a kérdés arról szólt, mi az, ami megállja a helyét a filmben.
Nem az, hogy mi az, ami a fizikát megerőszakolva, egymillió-billiomod valószínűséggel talán lehetséges.
És ez azért szélesebb tűrést hagy a válaszra.
Volt egy forgatókönyv, amit odaadtak Kip Thorne-nak, nem azért, hogy kicenzúrázhasson mindent, ami irreális, hanem, hogy lehetőleg támassza alá különösebb változtatás nélkül.
Elvégezte a munkát, jól.
És egy remek film lett belőle, átlagon jócskán felüli tudományos korrektséggel.
De te magad idézted tőle azt, ami bizonyítja, hogy amit kiszúrtam, Kip Thorne szerint is a valószínűség legszélső határán billeg.
Leírtam, mi a bajom vele? Le. Az, hogy annyira reális, mint méterekről érmét dobni a wurlitzerbe.
A fikció részbe, a mesterséges féreglyukba és mesterséges fekete lyukba nincs mit belekötni. Olyan dolgokban, aminek a fizikáját ma még nem is ismerjük, nincs értelme a realitás-tartalmat vizsgálni, rendben van úgy, ahogy van.
"Ha olyat akartak volna aminel a Gargantua 'hetkoznapibb' es pl Mann bolygojan kevesbe szelsosegesek a viszonyok akkor Thorne keszitette volna a tudomanyos alapot es arra epitik fel a filmet. De pont fordítva tortent. Meg volt a film koncepcioja, pl az 1ora 7ev es az 1oras arhullamok es meg sok mas. Ezekrol kerdeztek meg Thornet hogy igy lehetseges -e."
Pontosan. Hollywoodban már ez is nagy eredmény. Ha fordítva történt volna, valószínűleg egy A.C. Clarke könyvhöz nagyon hasonló filmet láttunk volna.
Ami esetlegesen nem lett volna ilyen ütős.
De lehet, hogy azon én sem akadtam volna fenn egyes pontokon, meg nem kellett volna utólag egy könyvet kiadni, ami bizonygatja, hogy de, lehetséges.
"Aki lenezoen es lekezeloen ir Kip Thornerol."
Ez is a parasztságod jele, hogy hazudsz. Sehol nem kezeltem le Kip Thorne-t és sehol nem állítottam magam okosabbnak.
Csak leírtam, ami tény: meg volt kötve a keze és durván fogalmazva véres izzadtsággal kellett a forgatókönyvet befeszegetnie a lehetséges dolgok határaiba.
Nem ültem még hollywoodi produkció előkészítési irodájában, de kábé így játszódhatott le a dolog:
Kip Thorne:
- Figyelj, ez a fagyott felhő dolog nem lehetséges. Szilárd anyag nem lehet könnyebb gáznál olyan hőmérsékleten és nyomáson, ahol emberek szkafanderben képesek mászkálni.
Producer:
- Oké, de ez a komplett bolygó forgatókönyv rész nem működik, ha nem egy szilárd felhőn vannak kilométerekkel a felszín fölött. Meg különben is, az a tervezett jelenet, amikor a hajó ütközik a felhő sarkával, nagyon laza. Marad és kész.
Ja és oldd meg azt is, hogy a vizes bolygón az idődilatáció meg a cunami is működjön. Kell.
Nem nézem le Kip Thorne-t és le a kalappal, ahogy megoldotta a feladatát, nem irigylem érte meg a pénzt sem, amit kaphatott érte.
De itt bele volt erőszakolva egy olyan keretbe, ami nem a tudomány szava a hangosabb, hanem a kasszacsörgésé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!