A Csillagok között című filmből mi az, ami megállja a helyét?
Kip Thorne Nobel díjas tudós is a rendező segítségére volt.
Mi ez a gravitációs dolog, hogy időn és téren át ível?
Vagy a filmben kb kész tény, hogy van a fekete lyuk másik oldalán egy másik hely.
Wadmalac a 2es pontod nem igaz. Kip Thorne a konyveben leirja, hogy eloszor valoban ugy gondolta hogy nem lehetseges az 1óra=7 földi ev Miller bolygojan. Mostantól idezem
" Rajottem, hogy ha Miller bolygoja annyira kozel van a Gargantuahoz, hogy meg eppen nem zuhan bele, a Gargantua pedig eleg gyorsan porog, akkor Nolan altal kivant eg, ora 7 foldi ev idolassulas mégiscsak lehetseges. Ehhez azonban a Gargantuanak hihetetlenul gyorsab kell forognia.
Létezik egy maximalis sebesseg, amelynel semmilyen fekete lyuk nem poroghet gyorsabban. Ha ez ugyanis megtortenne, akkor a horizontja eltunne, az egesz univerzum számára lathatova teve a belsejeben levo szingularitast, azaz lecsupaszitana azt - amit valoszinuleg tiktanak a fizika torvenyei.
Ugy talaltam, hogy Nolan oriasi idolassulasahoz a Gargantuanak majdnem a lehetseges maximalis sebesseggel kell forognia: az elteres mindössze 100billiomod resz lehet. A legtobb magyarazatban ezt a forgasi utemet hasznalom. "
Kicsit jobban hiszek neki mint egy unatkozo gyakorisnak, barmennyire is hasznosak amit mondasz rendszeresen.
A 3as valaszod sem helytallo. Ezt is megmagyarazza Thorne. Rovid idezet. A konyv 17.reszeben talalhato az egesz.
" Az eredmeny egyszeruen egy elore hatra himbalodzo bolygo, mar ha a hintazas amplitudoja eleg kicsi ahhoz hogy a bolygo kopenye ne pattanjon szet. Amikor kiszamoltam a hintazas periodusat, hogy mennyi ideig tart, amig balrol jobbra fordul, majd vissza, megnyugtato valaszt kaptam. Körülbelül 1ora. Ugyanannyi, mint amennyi a ket oriashullan kozott telik el... "
Kip Thorne bácsi a realitás határára tolta saját bevallása szerint is a dolgokat, de legyen.
A bolygó akkor épphogy nincs Roche-határon belül, csak totál tojás, kötött pályás és egy órás librációja van. Legyen.
De akkor a bolygó összes vizem is ott libikókázik a Gargantuához közeli oldalon. És akkor az q kevés víz.
Konkrétan a hullám kivételével térdig ér.
Ez itt nem nagyon marad meg sokáig.
Szóval akkor meg felmerül a kérdés, hogy ki a f... nevezne egy ilyen bolygót, már távoli pályáról lakhatónak.
Szóval na, ismerjük el, Kip Thorne bácsi a fizika határán erőlködött a forgatókönyv érdekében.
És most utólag magyarázza a bizonyítványát.
A bolygo alakja teljesen deformalt, "tojas" alaku, az abrakon. Azt irja, hogy Miller bolygojanak keringese ne legyen teljesen kotott, ez kell ahhoz hogy elore hatra hintazzon aminek a periodusa pont annyi amennyi ahhoz kell hogy egy orankent legyenek a gigahullamok.
De a lenyeg egy magyar gyakoris biztos jobban tudja mint Kip Thorne.
Micsoda nagykepuseg kell ehhez, hogy okosabbnak higyjuk magunkat Kip Thorne-nal, az o szakteruleteben. 😂 😂
Leirta egyebkent a konyvben, hogy Nolan akarta az 1ora 7evet, es Nolan talalta ki azt is hogy 1ora teljen el a ket hullam között.(Kulon megjegyzi hogy Nolan anelkul valasztotta neg az 1oraft, hogy tudott volna a szamitasokrol) Thorne csak bebizonyitta, hogy elmeletben lehetseges, megha ehhez szelsosegek is kellenek. Tehát nem Thorne az aki a számításiahoz alakitotta a filmet az otleteivel.
Szanalmas vagy,
Mert a gyakorin okoskodsz. Ha olyan okos vagy ebben a temaban, miert nem publikalod a gondolataidat?
En tudom hogy nem vagyok okos, en a konyvebol vettem a valaszokat. De legalabb nem is hiszem magam felsobbrendunek es tevedhetetlennek.
"Leirta egyebkent a konyvben, hogy Nolan akarta az 1ora 7evet, es Nolan talalta ki azt is hogy 1ora teljen el a ket hullam között."
"Thorne csak bebizonyitta, hogy elmeletben lehetseges, megha ehhez szelsosegek is kellenek. Tehát nem Thorne az aki a számításiahoz alakitotta a filmet az otleteivel."
Ha nem lennének felfogási nehézségeid, észrevetted volna, hogy pontosan ezt írtam, hogy Kip Thorne nem győzte a forgatókönyvhöz kierőlködni a "lehetséges" fizikát, a forgatókönyv volt előbb utána kellett belemagyarázni a lehetségességet. És ehhez a legextrémebb feltételeket kellett kitalálnia, hogy épp hogy csak talán lehetséges legyen.
"Szanalmas vagy"
Ekkora szövegértő képességgel inkább te ülhetnél le szégyenkezni.
"En tudom hogy nem vagyok okos, en a konyvebol vettem a valaszokat."
Ami könyv próbálja megmagyarázni a forgatókönyvet és marha neccesen jön össze.
"De legalabb nem is hiszem magam felsobbrendunek es tevedhetetlennek."
Én sem, de legalább nem tekintem bibliának azt, ami egy film popularitását támogatni jött létre.
Mert csak ezért készült a könyv. Meg persze plusz profitért.
A filmben az adott bolygó annyira reális, mint a régi Jacko klipben, amikor méterekről bepöcköli a zenegépbe az érmét.
Nem lehetetlen, csak irreális, a forgatókönyv érdekében kierőlködött megoldás.
Magyarazhatod, 3pontodbol 2ben tevedtel. Amit en a konyvvel megcafoltam.
Nem az volt a film lényege hogy Kip Thorne kitalalta a Gargantuat meg Mann bolygojat meg a fekete lyuk meretet, majd erre irt Nolan egy forgatokonyvet. Pont fordítva. A kitalalt dolgokat kellett Thornenak jovahagynia hogy lehetseges-e. Ha a jelenlegi tudasunk szerint lehetseges volt akkor mehetett. Epp ezert maradt az 1ora 7ev koncepcio. Nyilvan ha nem működött volna akkor megoldjak mondjuk 1ora 3evvel es akkor nem par orat vannak a bolygon hanem tobbet, igy mas merete lett volna a Gargantuanak es minden mas lett volna. De mivel Nolan alapotlete, miszerint 1ora 7ev es orankent jonnek a hullamok a szamitasok szerint lehetseges, meg ha valoszinutlen is, pl majdnem max sebessegen forgo Gargantua, mukodokepes igy gyakorlatilag csak megerositette a keszitoket hogy az elkepzelesek valosaghuek. Meg ha a 86%os magyar gyakoris zsenialis wadmalac szerint Thorne gorcsosen bizonyitani akarja a konyvvel a tenyeket.
Ja en vagyok a paraszt mert elolvastam a konyvet es emlékeztem hogy nincs igazad abban a ket pontban.
Veletlenul sem te aki itt a gyakorin fitogtatja mekkora zseni. Akinek abbol all az elete hogy itt kioktassa a nala butabbakat. Aki lenezoen es lekezeloen ir Kip Thornerol. Biztos neked jart volna az a Nobel dij..
Ha ekkora zseni vagy mint azt itt szamtalanszor megcsillogtattad akkor miert nem csinalsz egy valosaghubb mozifilm forgatokonyvet, ahol minden tokeletesen stimmel es realis.. 😂
"akkor miert nem csinalsz egy valosaghubb mozifilm forgatokonyvet"
Ha nem is forgatókönyvet, hanem egy regényt. Én lennék az első olvasó :D Megírhatnád a folytatást.
Egyébként én nem olvastam ezt a könyvet amiről beszéltek, de így is leesett hogy a filmben ez a feketelyuk azon kívül hogy baromi látványosan és mai tudásunkhoz képest reálisan néz ki, eléggé nagy baromság. Mármint a bolygó, meg az, hogy belezuhannak.
De ezt mondtam itt az első kommentemben is. Tekintsétek ezt sci-finek, meg talán picit fantasynak. Úgy baromi élvezetes film. Nem kell itt a realitásokon feszengeni. Az 1 nap 7 éves dolog egyértelműen csak a karakterdráma miatt volt szükséges. Nolan-t sem érdekelte valószínűleg, hogy ez mennyire reális, minket miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!