Hol tart most a voyager 1 jelenleg? És mennyi idő múlva éri el az alfa centaurit?
1. Kb. 148,5 csillagászati egységre van tőlünk, ez a fénynek kb. 20 és fél órányi távolság.
2. Soha, mert nem arra tart egyik Voyager sem, de ha arra tartana, akkor nagyjából 80 ezer év múlva érne oda.
"még vannak ilyen űrszondák amik elfogják hagyni a naprendszert"
Voyager 1-2, New Horizons (~47 CsE-re van), + Pioneer 10-11 (nem működnek)
Ezeknek nem is az a céljuk, hogy egy konkrét csillaghoz jussanak, hanem hogy a Naprendszer külső részét, a heliopauzát és az intersztelláris viszonyokat tanulmányozzák. Mire egy csillaghoz érnének, valószínűleg a jeleiket sem tudnánk fogni (legalábbis a jelen technikával), ha addig egyáltalán működni tudnak. Kb. még max. 10-20 év, de ahhoz is sok műszert ki kell kapcsolni benne. Több tízezer évig esélytelen.
Az előző válaszoló által írt megközelítések kb. 38 200 és 40 000 év múlva esedékesek, a lenti link szerint. (Ami most kicsit fura nekem, mert hogy lehet pl. a ~10 fényévre lévő Ross 248-hoz ennyivel kevesebb, mint a 78-80 ezer éves Alpha Centauri út. Aki tudja a választ, ossza meg, kíváncsi vagyok, mit néztem be.)
#6: "A Ross 248 sebességösszetevői ... Ezen adatok alapján megállapítható, hogy a csillag közelít a Naprendszerhez. Hozzávetőleg 31 000 év múlva válik a Naphoz legközelebbi csillaggá"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!