Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért a Proxima Centaurit...

Miért a Proxima Centaurit tartjuk a legközelebbi csillagnak?

Figyelt kérdés
A Proxima Centauri egy hármascsillag tagja, így az Alfa Centauri A-val és Alfa Centauri B-vel együtt egy tömegközéppont körül kering, nem? Így ez a három csillag együtt a legközelebbi csillag. (Pontosabban ez a három csillag alkotja a legközelebbi csillagrendszert.)

2015. febr. 22. 00:30
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Mert nagy a keringési ideje és már egy ideje az a legközelebbi csillag és még egy ideig az is lesz.
2015. febr. 22. 00:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az A és B kb. 80 év alatt kerülik meg egymást, és a legnagyobb távolságuk egymástól kb. a Nap-Plútó távolság (35,6 AU).

Ezt a kettőst kerüli meg a Proxima 100 000 és 500 000 év között (nem tudni biztosan), és 15000 AU távolságban. Már ha egyáltalán ellipszis pályán kering. Az nagyon valószínű, hogy gravitációsan az Alpha Centauri AB kettőshöz tartozik, de a keringés ill. a röppálya még nem teljesen tisztázott. Elvben akár el is hagyhatja a rendszert pár millió év alatt.

A lényeg, hogy a Proxima irtó messziről kerüli meg a szoros AB kettőst, és még nagyon sokáig lesz a hozzánk legközelebbi csillag.

2015. febr. 22. 07:13
 3/7 anonim ***** válasza:

Ja bocsánat, a hivatkozás:

[link]

2015. febr. 22. 07:13
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

> „Mert nagy a keringési ideje és már egy ideje az a legközelebbi csillag és még egy ideig az is lesz.”

De csak a Nap után, természetesen…

2015. febr. 22. 08:42
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"De csak a Nap után, természetesen"

Igaz. :)

Egyrészt a köznyelvben csillag alatt idegen csillagokat értünk, de ez valóban pontatlan. Másrészt a "mi" a Napot is jelentheti, ill. magát a Naprendszert. Én például azért fogalmaztam így, mert a Naphoz legközelebbi csillagra gondoltam közben. De rosszul fogalmaztam, ez tény.

2015. febr. 22. 08:50
 6/7 A kérdező kommentje:
Értem. Köszi minden válaszolónak.
2015. febr. 22. 11:24
 7/7 Wadmalac ***** válasza:

Olyan 70.000 évvel ezelőtt más lett volna a válasz.

[link]

2015. febr. 23. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!