Csak olyanoknak, aki jók fizikából. Az idő lassabban telik számunka, ha nagy sebességgel mozgunk ahhoz képest ha nem mozgunk, de a mozgás is egy relatív dolog. Honnan tudjuk ki mozog és ki nem?
Na de a Föld sem áll egy helyben, először is kering a Nap körül, aztán meg a Nappal együtt mozgást végez a galaktika síkjára nagyjából merőlegesen, nem is keveset, hanem a Föld - Nap távolságának évente a négyszeresét, végül ugye a galaxis is forog és vele mozog a Naprendszer.
Egyéb mozgások is lehetségesek, mert az Univerzumban minden mozgásban van, így mindent csak valamihez viszonyítva tudunk megadni.
1. válaszoló: mindegy, hogy a föld egy adott pontja felett vagy sem van az űrhajó, a sebességek relativitására próbáltam utalni.
3. válaszoló: Ha tovább fejtegettem volna a kérdést én is ezeket írtam volna, kérdésem nekem is sok van csak válaszom nincs rá.
2. válaszoló: ez már érdekesebb, nem ismerem sem a specrel-t, sem az áltrel-t, de sejtem, hogy ez adhat választ a kérdésemre. Utána nézek, de ha van egy jó linked elküldheted.
Köszi a válaszokat!
A relativitás egyik alapelve, higy saját inerciális vonatkoztatási rendszerében minden test nyugalmi álapotban van és egy inerciarendszer sem elsődlegesebb, mint bármelyik más, találomra választott vonatkoztatási pont. Tehát az, hogy valami "áll" vagy "mozog", mindig csak egy külső vonatkoztatási rendszer szempontjából értelmezhető.
És igen, ez azt jelenti, hogy az egyes testek mozgási energia változik a szerint, hogy honnan nézed. Az összeg mindig ugyanannyi.
(Ha két űrhajó ütlözik, mind a ketten állíthatják, hogy ők egy helyben álltak és a másik jött nekik, míg egy külső szemlélő mondhatja, hogy egymásnak mentek, és mindnek igaza lesz.)
A Wikipédiát nem ajánlom, ezek csak összefoglalók és laikusok írják, egy rendes egyetemi relativitásről szóló fizikakönvyet kell végigolvasnod (vagy legalábbis fizikapofesszorok által készített anyagokat - biztos vagyok benne, hogy vannak fenn előadások).
A kérdés az idődilatációt és az ikerparadoxont látszik megérteni próbálni.
Kérdező, kezdetnek csak egy dolog:
az idő SZÁMODRA mindig ugyanúgy telik!
A MÁSIK ideje fog máshogy telni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!