Hogy működik egy anyag (pl koffein) felezési ideje?
Nagyon egyszerűen azért, mert ez egy koncentrációfüggő reakció. A kémiai reakcióknál a koncentrációk nagyon befolyásolják a reakciók lezajlását.
Lényegében arról van szó, hogy ha az anyag "gyakran" fordul elő, akkor gyakran találkozik azzal, ami lebontja. Ha feleannyi lesz belőle, akkor feleannyira ritka lesz a találkozás is.
Igen, jól mondja a kolléga.
A bontóenzimeket ne úgy képzeld mint kis robotocskákat, amik odaúsznak és szétkapják az adott molekulát.
Itt véletlen mozgás során találkoznak az alkotóelemek.
Nehéz ezt elképzelni még egy sejten belül is...
Azt még nem árt tudni, hogy ez a felezési idős, úgynevezett elsőrendű reakciókinetika akkor igaz, ha az enzim kihasználtsága alacsony a maximális kapacitásához képest.
Az alkohol például nem így bomlik, hanem szinte végig konstans tempóban, mert olyan alacsony az alkoholt bontó enzim kapacitása, hogy már egy egészen kicsi alkohol is kimaxolja. Ott nem a találkozások létrejötte a szűk keresztmetszet: az alkoholmolekulák "sorban állnak" a bontóenzimek előtt, azok meg bontják őket azzal a fix sebességgel, ahogy tudják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!