Van rá valami szabályszerűség, hogy melyik anyag katalizál milyen anyago (ka) t, vagy honnan kéne tudom?
Azt tudom, hogy mi maga a katalizáció és, hogy lehetnek elemi, szervetlen vagy szerves katalizátorok is és a biokatalizátorok-enzimek általában csak 1 lépcsős folyamatban katalizálnak, míg a szervetlenek vagy elemek hosszan részt vehetnek a katalizálandó folyamatokban.
De pl konkrétan van a hidrogéngáz oxigéngázzal való egyesítése, aminek során durranógáz jön létre. Honnan tudom, hogy pont a platina (vagy egy átmeneti fém) fogja katalizálni? Miért nem pl a fenol, mert ott is gyorsan leszakad a felső hidrogénatom a C6H6O-ról, és marad ez amit írtam és akkor ott is gyorsabban végbemehet a reakció
Vagy miért nem H2O? Mert ott meg autoprotolizál ez a jószág, és mikor aktivált komplex jön létre a szabad ionocskákból, akkor simán az is lehetne katalizátor a H2 és O2 reakciójakor, vagy tévedek?
Kérdés:
Melyik csoport katalizálja melyik csoportokat a Mengyelejev-rendszerben és hogyan tudom eldönteni, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb katalizátor egy folyamatnál? (Pl glükóz vagy maltóz mikor katalizálhat?)
Azért egy elég nagy pontatlansàg van a mondatban: a hidrogén és oxigén gàz elegye: az maga a durranogàz és ez keverék ehhez semmilyen katalizàcio nem szükséges,valoszinüleg te a viz létrehozàsànak katalizàciojàra gondoltàl.
A platina katalizàtor müködési elve révén megnöveli a hidrogénmolekula kötéshosszàt ami àltal az szakadàsra képesebb lesz emiatt képes lesz gyorsabban egyesülni oxigénnel.( vagy tulajdonképpen bàrmi màssal is a fenti müködést hidrogénezésnél szokàs hasznàlni)
A Fenol viszonylag gyenge sav emiatt ennek hidrogénezésre (gondolom erre a példàra gondoltàl) nem hasznàlatos.
Az hogy mi lesz a katalizàtor miként az függ a reakcio tipusàtol: pl. alkilezésnél bàrmilyen erös Lewis sav hasznàlhato mint katalizàtor. Ez nem ilyen egyszerüen leolvashato a periodusos rendszerböl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!