Minden idegsejtben szemcsés DER van? És a szemcsés miért jobb az idegsejteknek mint a sima?
Nincs szemcsés DER meg sima DER. A "szemcsés" amúgy is igazából "durvafelszínű", innen a "D" betű a nevében. A simafelszínű pedig "S". Mindkettő az endoplazmatikus retikulum (ER) altípusa (DER/SER). Vagyis a "sima DER" az "simafelszínű durvafelszínű endoplazmatikus retikulum" lenne, ami nyilván értelmetlen, hiszen vagy sima, vagy durva.
Minden sejtben mindkettő van, de az arányuk lehet hogy eltér. A durvafelszínű (vagy ahogy nevezed szemcsés) arról kapta a nevét, hogy a mikroszkóp alatt úgy néz ki, mintha homokszemeket szórtak volna szét rajta. A homokszemek igazából riboszómák, azaz fehérje gyártó egységek, hozzátapadva az ER-hez. Vagyis a DER az egy olyan ER, ahol épp aktív riboszómák gyártanak fehérjéket, a SER pedig olyan ER, amihez nincsenek riboszómák tapadva. A DER-en csak exprotra és plazmamembránba szánt fehérjék termelődnek.
Ha a riboszómák elengedik az ER-t, akkor megint SER lesz. Vagyis ha a sejt jobban rákapcsol a fehérjegyártásra, akkor lehet hogy a megnő a DER aránya, azaz ami eddig SER volt, az mostantól DER lett a hozzákapcsolódó extra riboszómák miatt, ha meg visszavesz, akkor a DER helyett SER lesz. Illetve amelyik sejttípus aktívabban termel exportfehérjéket, ott a DER aránya minden bizonnyal nagyobb. De valamekkora DER és valamennyi SER minden sejtben van. Idegsejtekben is van mindkettő.
Az ilyenkor engem mindig nagyon érdekelne, hogy kik, és miért pontozzák le az olyan válaszokat, mint a 2. Egy teljesen korrekt alapos válaszról van szó, ehhez képest jelenleg 32%-on áll, miközben reakció rá egy szál sincs. Na mindegy...
Két apró pontosítást fűznék azért hozzá, de ezek a válasz lényegét nem érintik:
1. " DER-en csak exprotra és plazmamembránba szánt fehérjék termelődnek."
Valóban elsősorban ezek képződnek itt, de azért néhány más fehérje is (pl a lizoszómák enzimei).
2. "Ha a riboszómák elengedik az ER-t, akkor megint SER lesz."
Bár valóban átalakulhatnak egymásba, amennyire tudom, ez nem ennyire egyszerű. A SER alakja (kerekded, csőszerű membránhólyagok) és funkciója (lipid szintézis) is eltér a DER-étől. Illetve a riboszómák csak a protein szintézis idejére kötődnek a DER-hez, utána leválnak (persze jellemzően nyilván nem az összes egyszerre).
"Az ilyenkor engem mindig nagyon érdekelne, hogy kik, és miért pontozzák le az olyan válaszokat, mint a 2. Egy teljesen korrekt alapos válaszról van szó, ehhez képest jelenleg 32%-on áll, miközben reakció rá egy szál sincs. Na mindegy..."
Szerintem még ők maguk se tudják. :D
Egyébként köszönöm az értelmes válaszokat, hála nektek végre megértettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!