Hányszor annyi energiát állíthatna elő egy magfúziós erőmű, mint egy atomerőmű?
Figyelt kérdés
Ugye 1 kg urán annyi energiát biztosít, mint több ezer tonna szén eltüzelve... de ezzel egyenértékű tömegű anyagból (deutérium és trícium a leghatékonyabb, ha jól tudom) magfúzióval mennyi uránnak megfelelő energia keletkezhet?2010. júl. 17. 20:21
11/17 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy kb. 1 kg hidrogénből ki lehetne elégíteni Magyarország éves villamosenergia-fogyasztását.
A paksi atomerőmű adja az éves villamosenergia-termelés kb. 37%-át.
12/17 A kérdező kommentje:
az igen :O
2010. júl. 18. 16:41
14/17 A kérdező kommentje:
Wikipédián olvastam... ráadásul a Deutérium és a Trícium is a hidrogén izotópjai
2010. júl. 18. 21:03
15/17 sulfur válasza:
Igazából elég lenne a hidrogén is. A Napban is az az üzemanyag. Csak kicsit magasabb hőmérséklet kell hozzá, mint a hidrogénbombában használt Litium-deutérium esetén.
16/17 anonim válasza:
A deutérium, trícium hidrogén izotóp, de a higrogénben csak elenyésző mértékben fordul elő, így abból kinyerni nem egy egyszerű dolog.
17/17 sulfur válasza:
Igen így van. Éppen ezért kísérleteztek az 50-es években alternatívákat keresve. Ugye 100 millió kelvint, ami a H fúzióhoz kell, nem tudunk még véletlenül sem előállítani. Viszont volt már atombomba, ami 10-20 millió fokos. Ehhez kellett találni olyan elegyet, ami fuzionál. A Deutérium és Tricium keverék tökléletes, csak nem nagyon fordul elő a természetben. Ekkor jött az ötlet a Lítiummal. A Li mag nagy hőmérsékleten szétesik, így lesz Tricium. És alacsonyabb hőmérsékleten beindul a fúzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!