Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez lehet igaz? (biológia)

Ez lehet igaz? (biológia)

Figyelt kérdés

Azon gondolkodtam, hogy mik lehetnek az evolúció során azok az okok, amelyek miatt nő a komplexitás. Például ha két faj predációs (vagy parazitizmus) viszonyban van és így beindul a koevolúció, akkor hiába evolválódik mindkét faj, a ragadozó elkap annyi zsákmányt, hogy fenn maradjon, a préda pedig kellő mértékben menekül el. Tehát egy helyben maradnak (Vörös királynő hipotézis).

Az lenne a kérdésem, hogy ebből az állapotból ki lehet-e törni az egyik félnek, ha nő a komplexitása. Természetesen akkor, ha ez hatással van a túlélésre (többször menekül el, vagy több egyedet kap el).

2019. aug. 12. 22:29
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Honnan veszed, hogy nem vettem figyelembe a K-t?

"Vagyis a te szélsőséges hipotetikus kiugrásodat ez a szelekció le fogja nyesni, ha már kialakult az ökológiai egyensúly. "

Pont ezt írtam le az előbb, hogy nem erről beszélek. Az általad említett stabilizáló szelekció az egyik kvantitatív tulajdonság eloszlását mutatja. De én pont azt írtam, hogy egy másik karakter evolválódik. Tehát annak semmi köze az elsőhöz (ami idáig a versenyben részt vett). Ezért nő a komplexitás.

2019. aug. 15. 23:26
 12/16 Pombe ***** válasza:
100%

"Tehát annak semmi köze az elsőhöz (ami idáig a versenyben részt vett). Ezért nő a komplexitás."

Nem értem.

Bemutattam neked egy kísérletet, ahol pontosan ez játszódik le, de csak egy "határig".

Tehát egyetértek veled, csak azt mondom, hogy a komplexitásnövekedéshez a környezet komplexitásának is kell növekednie. A hipotézisedben is a "paraziták jelenthetik a gyorsan változó környezetet".

De a paraziták és a gazdák változása függ a külső környezet milyenségétől is, ami a "végső" korlátot szabja meg, ha nem változik, és előbb vagy utóbb beáll stabilizáló szelekció, mint ahogy az láthattad a bemutatott kísérletben is, ahol viszont előtte kitörés történik az egyik fél részéről, mivel nőtt a komplexitása, vagyis ahogy képzelted a dolgot. De ismétlem, utána jön a stabilizálás.

Valójában minden változás hátterében a külső környezet adottságai játszanak főszerepet, még akkor is, amikor a gazda parazita egymást stimulálja.

Ahogy Paul Davies mondja: "Úgy is kifejezhetjük, hogy információ áramlik a környezetből a szervezetbe.

Lényegében erre gondolt Schrödinger is, amikor azt

mondta, hogy a szervezet „rendezettséget szív magába” és úgy tartja fenn az életet."

[link]

Én csak annyit mondtam, hogy a te környezeted sokkal inkább egy egyensúlyi ökológiai helyzetet ábrázol, így abból nem lesz kitörés. Fontos olyan környezetet bemutatni a komplexitásnövekedés kitöréshez, ahol nem egyensúlyi állapot van.

De ha az olyan, akkor megtörténik az, amiről kérdeztél.

2019. aug. 16. 00:00
 13/16 Pombe ***** válasza:
100%

@Kérdező

#11: "Honnan veszed, hogy nem vettem figyelembe a K-t?"

Bocsáss meg, de a felvázolt szitud arra engedtetett következtetni, hogy nem tartod fontosnak, és hát ezt erősíti meg ez a megjegyzésed is:

#5: "Nem kell a környezetnek változnia, mert ha olyan változás következik be, amely növeli pl. a préda fekunditását, akkor az a változás elterjed"

Ha ökológiai egyensúly van már (vagyis minden erőforrás niche telítődött), akkor kell változnia a környezetnek, különben nem lesz változás semmiképpen semmilyen irányban.

Elnézést, ha rosszul hittem rólad, amit hittem, de rengetegen képzelik azt, hogy az evolúció valami olyasmit jelent, hogy az élőlények csak úgy magukban "akarnak" fejlődni, meg komplexitást növelni, és elég egy véletlenszerű változás, és valami korlátlan öngerjesztő változássorozat indul be környezetfüggetlenül.

2019. aug. 16. 00:20
 14/16 A kérdező kommentje:

Kísérletet most hirtelen nem tudok mondani. Például olyasmire gondolok, mint a repülőhalak. Ha feltételezzük (ami persze nem igaz), hogy a repülőhal őseit csak egy hal ragadozta és annak a ragadozónak is csak a repülőhal őse volt az egyetlen zsákmánya, akkor:

1. Feltételezem, hogy a Vörös királynő hipotézis szerint a két hal sebessége az, ami növekedett az evolúció során (hiszen nyílt vízen nincs nagyon más lehetőség, csak a menekülés).

2. A hal úgy repülőhal őse úgy próbál(!) kitörni ebből az egyensúlyból, hogy szárnyszerű úszókat fejleszt.

De akár hasonló helyzetet is el tudok képzelni, ahol a préda mérgezővé válik, vagy ilyesmi. Tehát nő a komplexitása.

2019. aug. 16. 00:44
 15/16 Pombe ***** válasza:
100%

#14:"De akár hasonló helyzetet is el tudok képzelni, ahol a préda mérgezővé válik, vagy ilyesmi. Tehát nő a komplexitása."

Pl.: [link]

"Az érdesbőrű gőte (Taricha granulosa) és ragadozója, a közönséges kerti kigyó (Thamnophis sirtalis) evolúciós fegyverkezési versenye jól demonstrálja ezt a folyamatot: a gőte mérgező tetrodotoxint termel, mely ellen a kígyó tetrodotoxin-rezisztenciát fejlesztett ki az idő előrehaladtával."

Nyilván a kígyó még eleinte nem rendelkezett ellenméreggel, és a préda kezdte először termelni a mérget, ám sokkal kezdetlegesebb kivitelben és mennyiségben, mint most, így a hatása is eleinte csak esetleges volt, de némi előnyt hozott, és ez elég volt egy folyamat beindulásához, ahol a kígyó cserébe kezdetleges ellenmérget... de az ellen a gőte kissé erősebb... stbstb.

Hát, igen. Jól gondolkozol.

Jó éjszakát! :)

2019. aug. 16. 01:02
 16/16 A kérdező kommentje:
Jó éjt, és köszönöm szépen a válaszokat! :)
2019. aug. 16. 01:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!