A tervezett elavulás elmélete mennyire valós?
Logikusnak nagyon is az a profitszerzés maximalizása érdekében. De ilyet nyilvánosan egy vállalat sem fog beismerni.
Pedig elég könnyen megfigyelhető hogy az új kütyük alig tartanak pár évet, míg a régi termékek időtállóbbak voltak.
Jó kérdés ha ez valós akkor az etikátlansága miatt a kormányok miért nem lépnek fel?
Értelmetlen?
Miért lenne értelmetlen?
Volt olyan mobilom, amelyik kisebb táska méretű volt, a formája otromba, Motorola típusú volt, persze, hogy lecseréltem, amikor jöttek a zsebbe rakható készülékek.
Aztán volt, ami több szabványt tudott, meg nagyobb volt a térereje, vagy nem kellett az erkélyre menni vele, vagy az antennáját hajtogatni, elavult lett a tudása, a formája is egyúttal.
Annyira nem volt drága, pláne, hogy régi kuncsaftoknak a szolgáltatónál nagyon olcsón meg lehetett venni, volt, amit tök ingyen be lehetett cserélni, volt, hogy negyedáron odaadták, miért ne cseréltem volna ki, pláne, hogy a drágábbakra volt is pénzem akkoriban.
A kocsijaimat is cserélgettem, azt mondjuk azért, mert tartós bérletre vettem őket, úgy lehetett rajta visszahozni valamit, meg nem vártam meg a három évet vele, hogy legyen még ára, amiért eladhatom, így mindig új autókkal jártam egy időben. Ahogy lejárt a lízing, már cseréltem is.
Na, azok nem avultak el, legalább is nálam nem.
Valós. De nem teljesen ugyanúgy, ahogyan arra az átlagember gondol...
Az tény, hogy voltak ilyen esetek is. Emlékezetes példa erre a Philis esete: amikor még félvezetőgyártással is foglalkoztak, volt pár ígéretes fejlesztésük, sok eszközben megtalálhatóak voltak az általuk gyártott IC-k. Köztük egy integrált tápvezérlő áramkör. Gyakorlatilag egy komplett stabilizált tápot integráltak egyetlen lapkára -ezt rengetegen használták. Csakhogy volt egy tulajdonsága: kb. 5 év használat után elkezdte lassan növelni az áramot/feszültséget, amíg végül megsütötte magát. De addigra az általa táplált készüléket is tönkretette...
Ez egyértelmű.
A másik reakció, hogy régebben inkább megjavították az emberek a dolgaikat, manapság cseréik. Ennek az az oka, hogy a gyártó próbál minél költséghatékonyabban termelni, ezért egyre jobban integrálja az alkatrészeket. Míg régen pl. egy televízió pár száz pontosan definiált alkatrészből állt és a kapcsolási rajz alapján be lehetett határolni és kicserélni a meghibásodott alkatrészt, addig ma már gyakorlatilag egyetlen chipbe integrálták az egészet. Javíthatatlan...
Aki pedig 10 évre tervezi a mobilját, az elfelejti, hogy a hardver csak egy része a rendszernekb a fontosabb a szoftver. És ha a frissebb rendszerhez nem jut hozzá, akkor az egyre fejlettebb OS-t igénylő alkalmazások nem fognak működni. Hiába van itthon egy tökéletesen működő P200-as laptopom, mivel az utolsó hasznáható oprendszer a WinMe, gyakorlatilag használhatatlan. Még egy weblapot sem tudok vele megnézni a neten, mivel arra a rendszerre nincs olyan böngésző, amely ismerné a ma általánosan hasznát technológiákat. Ugyanez a helyzet a mobilokkal is: a Play áruház megszüntette a JB támogatását, így KitKatnál régebbi rendszerre nem tudsz appot letölteni. A meglevők pedig frissítés hiányában nem fognak működni... Lehet, hogy a teljesítménye még évekig bőven megfelelne, csak éppen nem lehet mire használni...
A számítástechnikában is ugyanez folyik, pl. a legutóbbi Windows update után elnéult a hangkártyám. Természetesen driverfrissítés lenne a megoldás, de a Creative-re nem lehet számítani. Egyelőre még sikerült moddolt meghajtóval megszólaltatni, de senki nem garantáljab hogy ez a jövőben is így lesz. Aki nem ássa bele magát ebbeb az viszont már most kihajíthatja a ma is felsőkategóriának számító kártyáját...
Ezen esetekben valóságosan működik a tervezett avulás, de sok esetben nem a gyártó a bűnös, hanem a piaci verseny és a jelenlegi gatdasági környezet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!