Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mitől lesz a leírt szöveg...

Mitől lesz a leírt szöveg tartalmilag hiteles?

Figyelt kérdés

Állítólag általános iskolás anyag, de nekem kimaradt, és mikor rákerestem olyanok jöttek ki, hogy szakmailag hiteles, vagy idegen nyelv fordításának hitelessége.

Azt hogy tartalmilag mi hiteles ki dönti el és hogyan? Mert régen is mást tanítottak pl. töri órákon, meg most is, de akkor mindegyiket hiteles tartalomnak mondták.

Hogy lehet bizonyítani melyik állítás igaz?

2018. ápr. 21. 18:36
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Mintha a kérdező önmagának mondana ellent.

Igen, szó szerint átemelni sok mindent nem lehet. Ám a kérdés az volt, tartalmilag mi a helyzet?

Az ismeretek folyamatosan bővülnek. Demoszthenész nézete meghaladott? Igen, az anyag fogalmát „pontosan úgy” nem lehet értelmezni, azóta erről kicsit többet tudunk. De azért TARTALMILAG mégiscsak azt mondta, az anyagot nem úgy kell elképzelni, ahogy mi (akkori görögök) tesszük, hanem az anyag apró, láthatatlan méretű elemekből épül fel. Az a nézet azóta nemhogy gyengült, ellenkezőleg, igazolódott.

A hitelesség és a konzisztencia két dolog. Felépíthetünk egy, a valóságban nem létező önmagában ellentmondásmentes zárt rendszert. Csakhogy a hitelesség vizsgálata arról szól, a valósággal, a nyílt rendszerrel ütközve is megállja-e a helyt. Nos, úgy nem állja meg. Mégpedig azért nem, mert elhagytuk legfontosabb feltételét, a zártságot. Hiteltelen, ám konzisztens rendszert csak zártnak lehet felépíteni. Ha nyílt, kénytelen ütközni a valóság minden elemével. A bajok ebből származnak.

Szokták mondani a hitelességre, … ha az idők próbáját kiállja. Demoszthenész kiállja, Newton kiállja, csak éppen nem a szó szerinti szöveg, hanem a tartalom! Pont ez a lényege.

2018. ápr. 23. 09:59
 12/12 A kérdező kommentje:
Megesik, hogy nem értek egyet magammal, de én is így gondoltam, ahogy te most leírtad, szóval neked ebben nem mondanék ellent.
2018. ápr. 23. 18:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!