Mi célt szolgált az az elgondolás, hogy egy írásból
kompletten kihagyják a magánhangzókat?
Figyelt kérdés
Vannak olyan ábécék (arab, héber), melyekben egyáltalán nem jelölik a magánhangzókat, maximum nagyon nehéz vallásos szövegekben, a félreértések elkerülése miatt. A héberben csak a gyerekkönyvekben vannak jelölve a magánhangzók.
Az arab ugyanez.
De mi értelme van ennek az "elvnek"? Egy anyanyelvűnek szintén nehézséget okoz egy ritkán használt/nem ismert szó helyes kiolvasása magánhangzók nélkül.
A héberben például hibának számít, ha valaki úgy ír, hogy jelöli a magánhangzókat, az arabban úgyszintén.
Szia! Én úgy tudom, hogy az arab és héber nyelvekben afféle mássalhangzó gyökökből épülnek fel a szavak, a magánhangzók pedig nyelvtani részleteket adnak meg. Szóval ha tudsz arabul/héberül és ránézel egy ilyen szövegre, akkor kb egyértelmű, hogy mi van leírva. Ha pedig fennáll a kétértelműség, akkor ékezeteznek. Persze javítson ki, aki jobban tudja, régebben olvastam erről.
2017. okt. 31. 15:01
2/6 anonim válasza:
A cél a tömörítés lehetett egy olyan korban, amikor kevés volt az anyag az íráshoz.
2017. okt. 31. 18:05
3/6 anonim válasza:
... és hosszú időt vett igénybe maga az írás folyamata is. Ráadásul csak viszonylag keveseknek adatott meg az írás ismerete is.
2017. nov. 1. 02:05
4/6 anonim válasza:
Előttem elhangzott néhány ok. Egy további: a régi korokban nagyon sok, alig eltérő nyelvű etnikum élt egymás mellett. A kiejtések erősen különböztek (nálunk lásd a Szeged környéki "őzés", vagy a Nyugat Dunántúli 'ízés"). Emiatt az írásbeliségben elhagyták a magánhangzókat. Bizonyos orientációt a mássalhangzók cizellálásával értek el.
2017. nov. 1. 12:17
5/6 Wadmalac válasza:
Az írás tömörítése is fontos cél. Ez főleg akkoriban volt nagyon lényeges pont, amikor maga az írott szöveg létrehozása vagy a rögzítési mód, vagy a "karakterek" bonyolultsága miatt sok időt vett igénybe.
Van ennek a szempontnak mai rokona is (mármint a minél gyorsabb kézírásos rögzítésnek), ami persze az írógép, számítógép révén rohamosan veszti a jelentőségét: a gyorsírás.
Az sem használ magánhangzókat (meg még egyéb módokon is tömörít).
2017. nov. 2. 11:01
6/6 anonim válasza:
Az írnokok nem voltak érdekeltek abban, hogy mindenki tudjon írni-olvasni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!