Ha a fejemben a hang én vagyok, akkor ki az aki hallgatja?
Ezen nagyon régota gondolkozom és nem jutottam sokra.
Kinek mi a gondolata válasza erre?
Előre is köszönöm.

A fejedben a hang az valamelyik olyan agyterületről érkezik, amelyik nem tudatos.
A tudatos agyaddal próbálod meg értelmezni.

szerintem ez azért lehet, mert eleinte leginkább hallás után tanuljuk meg a dolgok neveit, és így amikor megtanulunk beszélni nagyon magas szintűvé vált a kapcsolat egy dolog vagy gondolat és a kiejtett nyelvi formája (hangja) között.
nem tudom egzaktul megfogalmazni, de vmi ilyesmi :DD

Ha van egy hang, abból nem következik, hogy valaki hallgatja. Ha bármi történik, azt lehet, hogy senki nem érzékeli, szóval a kérdésedben van egy kis baki.
Amúgy a magadban kimondott dolgok az agy elvont, magasabb szintű működésének következménye. Ahogy előttem írták, az agyunk elvont szimbólumokkal (szavakkal) fogalmaz meg gondolatokat, és ezeknek a gondolatoknak az egymásra hatásával jutunk el valamilyen új gondolathoz, ötlethez, megoldáshoz, stb. A fejedben a hang az elméd működése, ami nem áll le, folyamatosan dolgozza fel az ingereket, kialakít egy belső világképet, és abból új gondolatokat szül, stb.
Ha hangosan kimondod, akkor mások gondolatait is bevonod ebbe a folyamatba (verbális kommunikáció), de az nem azt jelenti, hogy gondolatok mindig szólnak valakihez.

Mi értelme?
Semmi.
Csakhogy azt emberi agy nem kizárólag az értelem alapján működik.
Ugyanúgy, ahogy álmodban is találkozhatsz olyan emberrel, aki szól hozzád, és te NEM TUDOD, hogy mit fog mondani - ugyanez a jelenség a "hangok" hallása is.
Mint mondtam, ilyenkor egy tudattalan agyterület generálja ezeket a hangokat - és a tudatod próbálja meg értelmezni.
Mivel a forrás itt akármi is lehet (még az se biztos, hogy eredetileg is hang volt) - ezért aztán az értelmezés is lehet akármi.

Talintulli, érdekes, amit írtál. De szerintem nem igazán lehet szavak nélkül gondolkodni pl. olyan dolgokról, hogy megvenném azt a piros-kék sálat, de a zöld jóval olcsóbb és nem marad pénzem a buszbérletre.
Ez elég absztrakt gondolkodás, nem olyan, hogy mondjuk éhes vagyok és el fogom kapni azt a gazellát. Azt szavak nélkül is tudják az állatok, még stratégiát is ki tudnak dolgozni rá, de az embernek mégis jobban ráállt az agya az összetettebb szimbólumokra, a verbális gondolkodásra.
Ez a meditáció dolog érdekes, de ahhoz nem tudok hozzászólni. :(
Az mondjuk nem teljesen tiszta, hogy a kérdező önkéntelenül hall hangokat, vagy a saját tudatos gondolataira gondolt? Én az utóbbiként értelmeztem a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!