Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért NEM ajánlott Ady Endre...

Miért NEM ajánlott Ady Endre költészete?

Figyelt kérdés
Holnapi dogában kell megfogalmaznom néhány mondtad erejéig. Mi nem jó Ady költészetében?
2010. ápr. 26. 16:52
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
82%

uramatyám. Hogy lehet ilyen hülye feladatot kapni hogy miért nem ajánlott Ady költészete?:O Mi az hogy nem ajánlott? Talán még a "Mi nem jó a költészetében" helytálló, de ez is inkább szubjektív...

Na azért írok pár érvet ellene (bár a kedvenc költőm). Szóval, Ady eléggé nagyképű, igazságtalan. Az Elbocsátó szép üzenetben pl kimondja hogy Léda nem lenne senki nélküle, ami igaz, csak hogy Ady se vitte volna ilyen sokra ha Léda nem veszi a szárnyai alá.

Bár szerintem ezt is csak szubjektíven lehet értékelni, de ott van még az erkölcstelenség (már akinek fontosabbak az erkölcsök mint a szerelem) hogy ugye egy férjezett asszonnyal volt viszonya, pofátlanul egy házban lakott a nővel és a férjével:D, és még mellette ku*rvázott is, pedig a verseiben nagyon szereti Lédát.

Szerintem írhatnál valami olyasmit hogy prűdeknek erkölcscsőszöknek nem ajánlanád, mert ugye a testiséget nem valami szemérmesen kezeli, stb.

A másik érhetetlenség, kicsit talán túl művészeskedő, tehát a nehéz felfogásúaknak és akiknek nincs érzékük a szimbolizmushoz semmiképp se ajánld. Azt nem tudom hogy korfüggő-e én 17 vagyok, de 14 évesen már Ady rajongó voltam:) De azt gondolom nem írhatod a dolgozatba hogy hülyék mellőzzék:D

A politikai versei: Hát ebben nem vagyok annyira jártas mint a szerelmi versekben:D Talán túl baloldali (szélsőjjobbosoknak nem ajánlott, de ilyet biztos nem lehet írni:D), sokak szerint magyarellenes, néha mintha megtagadná a magyarságát, vagy ha nem is, de bánja hogy magyarnak született. Az országot túl elmaradottnak tartja a nyugatiakhoz képest,( az már szubjektív hogy ebben igaza volt-e.:))

A nyelvezete: hát talán nem művelte annyira szépen a nyelvet, kicsit durva pl Kosztolányihoz képest.

Erről jut eszembe ha van időd olvad el Kosztolányitól az Írástudatlanok árulását, erős kritika Adyról, vannak benne használható részek, még akkoris ha nem minden igaz:))

Kb ennyi, remélem tudtam segíteni, ha egyáltalán még aktuális:)

A válasz írója 51%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 04-26 17:40

Nagyjából igaz amit leírtál, de szerintem a költészetben nem az a lényeg hogy igaza van-e vagy sem...a lényeg hogy egy különc, feltünési viszketegségben szenvedő ember érzéseit ismerhetjük meg. Valóban nagyképű, önző alak, de épp ettől különlegesek a versei szerintem.:)

2010. ápr. 30. 20:18
 22/23 anonim ***** válasza:
69%

"a második világháború alatt nem írt semmit"

mi van???? hogy írt volna amikor 1919-ben halt meg a 2. vh meg 39-ben volt????

2010. ápr. 30. 20:48
 23/23 anonim ***** válasza:
Bocs,az I.világháborúra gondoltam
2010. máj. 1. 02:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!