Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért NEM ajánlott Ady Endre...

Miért NEM ajánlott Ady Endre költészete?

Figyelt kérdés
Holnapi dogában kell megfogalmaznom néhány mondtad erejéig. Mi nem jó Ady költészetében?
2010. ápr. 26. 16:52
1 2 3
 1/23 anonim válasza:
20%

1; mert szar

2; túlságosan mesterkélt, semmiféle őszinte érzelem nem jelenik meg benne

gyakorlatilag ennyi, de ezt szerintem ne írd bele, mert ez az én alulművelt pofám szerint a magyar költők 99%ára igaz

2010. ápr. 26. 16:59
 2/23 A kérdező kommentje:
köszi:D de én olyan választ keresek, amit bele tudok írni a dogámba:D de nem mondasz hülyeséget:D
2010. ápr. 26. 17:05
 3/23 anonim ***** válasza:
61%

1.Írd le a haverodról

2. Bipoláris zavarban szenvedett

2010. ápr. 26. 17:21
 4/23 anonim ***** válasza:
94%

az, jó-e vagy sem, az versnél eléggé kacifántos dolog. komoly ember nem nagyon is mond ilyet.

egyébként azért NEM AJÁNLOTT, mert nehéz. egy lánglelkű Petőfivel összehasonlítva nagyon bonyorult. látszólag nem arról és nem úgy szól, mint amiről szólnia kellene. vegyíti az érzelmeket, egy olyan szép és nemes dologba, mint a szerelem, is simán beleviszi a sötétséget, időnként annyira, hogy az embernek az életkedve is elmegy tőle.

Adyt meg kell rágni jó alaposan, hogy élvezhető legyen és nem árt némi élettapasztalat is hozzá, hogy értse az ember.

egyébként kifejezetten jó költőnek tartom, de ajánlani, főleg olyanoknak, akik még az elején tartanak a versek közötti utazásnak, nem ajánlom, mert mélyvíz a javából.

2010. ápr. 26. 17:37
 5/23 anonim ***** válasza:
50%

Ady a tipikusan vizet prédikáló bort ivó siránkozó magyarok egyike:

Miközben a szerelem szépségeiről írt verseket két legismertebb múzsája:Léda a férjes! gazdag asszony,aki mecénálta Ady párizsi kiruccanásait,nagyvilági hóbortjait.Csinszka,a nála kb 20 évvel fiatalabb távoli rokon(aki aztán Babitscsal is összeszűrte a levet Ady halála után)kitette a szifilisz kockázatának,amit Ady a qrvázásainak és a magas promiszkuitása miatt kapott el.Ez akkoriban egy halálos nemi úton terjedő betegség volt,ő megkapta,miközben olyanokat írogatott,hogy "az élet a szerelemtől tiszta".Ady folyton picsogott,szidalmazta az itthoni állapotokat,hogy mindenki tesze-tosza, csak magára gondol,őt lehúzza a magyar ugar a posványba,nem tud itthon kibontakozniaz elmaradott állapotok miatt az a ragyogó szelleme,neki Dózsa György unokájának,az egoista fas znak,pedig valójában egy semmittevő újságírócska volt,aki nők pénzéből beutazta Európát,Párizsban dőzsölgetett és ő is olyan semmirekellő volt ,mint a nagypolgárság,akiket ostorozott.Egy önelégült egoista volt,azt hitte ő szrta a spanyolviaszt. Pl ismert egy kijelentése,ahol egy nő azt mondja neki:Te vagy a király,mire ő azt mondja:Nem ,én isten vagyok.

Ady költészete borzasztóan unalmassá dagonyássá válik hosszútávon .A rengeteg depresszív melankólikus picsogás, a tipikus adys stílusok,fordulatok.a mesterkélt erőlködés,ahogy érezni,hogy nem valós gondolatokat ír le,hanem egy szerepet játszik.Nem fogcsikorgatva,hanem csípőböl beleéli ebbe a szerepbe magát,hogy ő a 19-20 század emója,aki az egyetlen szikla az erkölcstelen,materialista világban,hogy ő az aki mint egy könnycseppfestett szemű harlequin keserédesen zokog,majd bezsebeli a kiadótól a pénzt aztán kiruccan a Moulin Rougeba qrvázni. az általa kreált hasonlatok,amit karinthy kiválóan oparodizál ki az Így írtok ti-ben a Megöl a disznófejű nagyúrés az A törpefejűek versében(ismétlések a versvégén).Hasonlatgyáros: vesz egy szót,kötőjellel összeköti egy melléknévvel és máris megvan a hasonlat.Feltűnő,hogy kb minden máésodik versében szerepel a bús szó.

Adyban ezt a mesterkélt "minden-szr-itthon-túl-jó-vagyok-nektek" stílust nem bírom .Amellett,hogy itthon is ünnepelt nem szűkölködő sztár-költő volt.

2010. ápr. 26. 17:40
 6/23 anonim válasza:
41%
Első vagyok: Azért vannak bizonyos alapelvek ami alapján igenis meg lehet mondani egy versről hogy jó-e vagy sem, úgy ahogy egy polskiról is megmondod autószerelői tapasztalat nélkül hogy egy szar. Ady nem hiszem hogy annyira mélyvíznek számítana, pedig megvan hozzá az élettapasztalatom is, és a versek világában sem tartom magam kifejezetten újoncnak. Ha valakinek Adytól elmegy az életkedve is, az eleve elég gyenge lábakon állt. Egyszerűen egy mentálisan labilis személy volt, akinek a legtöbb verse nem képvisel több értéket mint amennyit bármelyik hétvégi költőé egy vonatkozó folyóiratban. De persze ez csak az én személyes véleményem, lehet lepontozni
2010. ápr. 26. 17:41
 7/23 anonim válasza:
49%
Utolsó előtti: Utolsó vok, profin leírtad. Ugyanezt gondolom. Tisztelet
2010. ápr. 26. 17:42
 8/23 anonim ***** válasza:
100%
A mániás depresszió nem számít, azt gyakorlatilag minden ismert emberre ráfogják. Nézd csak meg a wikipédián.
2010. ápr. 26. 17:52
 9/23 anonim ***** válasza:
94%

Namármost: az, hogy tetszik-e a vers vagy sem, az egy szubjektív kategória. Attól még lehet mesterien komponált, kivételes irodalmi alkotás, hogy valaki(k) szerint rossz/érthetetlen/stb. A verseket pedig általában nem úgy elemezzük, hogy kinek tetszik és kinek nem. Én például kifejezetten szeretem Ady verseit.

Léda valóban házas volt, de érdekházasságban élt, sőt a férje tudott az Adyval való kapcsolatáról, ismerték is egymást. A Lédával való kapcsolata rengeteg tapasztalatot és a világra való jobb rálátást biztosította neki. Gyermekük is született, aki sajnos rendkívül fiatalon elhunyt, ezután romlott meg a viszonyuk.

Boncza Berta nem volt egy olyan tudatlan fiatalka, akit Ady behálózott. Ellenkezőleg: Csinszka tervelte ki, hogy ő egy híres ember múzsájaként akar hírnevet szerezni magának, mivel saját tehetségéből ez nem ment. Ezért választotta ki Adyt, akiről pontosan tudta, milyen ember, milyen kapcsolatai voltak. Asy halála után megkörnyékezte Babitsot is, aki nem dőlt be neki, végül egy osztrák festő neje lett, aki mellet megszámlálhatatlan szeretőt tartott.

Ady megújulást hozott a magyar irodalomban, igenis fontos az életműve. Addig nem látott bonyolultság és világlátás uralja verseit. Elsőre rettentő bonyolultak a művek, bár az élete vége felé keletkezettek már lényegesen egyszerűbbek.

Lehet szeretni - nem szeretni, de azt nem lehet vitatni, hogy nagy költő volt.

2010. ápr. 26. 17:55
 10/23 anonim ***** válasza:
67%

Wow, vki szépen leírta.

- magyar ellenes(sokan vádolták) : „verni kell a magyart”

-erkölcstelen: szókimondó szerelmi lírája miatt

-zavaros, érthetetlen költészet : szimbolizmus

Ennyit tennék még hozzá, hogy Csinszka rokona volt, ezért ítélik el még sokan, bár ez lehet nem fontos.

2010. ápr. 26. 17:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!