Mennyi ecetet, milyen hőmérsékleten és milyen programot használjak az automata mosógépem vízkő eltávolításához? Milyen gyakran ajánlott ezt megtenni?
Nem tudom, hogy neked milyen rendszerű mosógéped van. Nekem oldalt nyíló ajtós és a mosószer adagolóból gyakorlatilag azonnal befolyik a mosószer a gép belsejébe. Így nálam annyi az egész, hogy 1 flakon 10%-os ecetet beöntök a nyíláson és a Rinse + Spin programot elindítom.
A gépem most lesz 4 éves de eddig még csak egyszer csináltam ilyet kb. 1 éve. Igazából semmilyen változást nem láttam utána.
Viszont gyakran, amikor fehéret mosok, az öblítőrekeszbe ecetet töltök az öblítő helyett. A ruhák szép tiszták és egészen kellemes szagúak lesznek. Ezenkívül, úgy gondolom,
hogy ha képződött közben egy kis vízkő, akkor ez is leviszi.
90 fokon, ruhák nélkül!
Évente 1-2 alkalommal.
Látszik, hogy a hozzászólók többsége a kémiához mit sem ért.
1. Az ecet nem teszi tönkre az anyagot!
2. Nincs szükség szobahőfokon 24 órás behatásra.
Elhangzott a jó verzió, hogy a legmagasabb hőfokon ruha nélkül 1 teljes palack (1 liter) ecet hozzáadásával érdemes a programot elindítani és engedni leállásig futni.
A mosógépeken a lerakódások csak egy része vízkő, általában nagyobb részük a mosóporokban lágyító-adalékként (esetleg tömegnövelőként) szereplő zeolit zúzalék leülepedéséből származik. Azért ajánlottam ruha nélkül a kezelést, hogy a vízkő fogságából tömegével kiszabaduló, de ecetben nem oldódó zeolit darabok a ruhát ne szennyezzék.
Mivel minden 10 fok hőmérsékletemelés 2-szeresére növeli a reakció sebességet ezért a 95 fokon vézett ecetezés a 25 fokon végzett kezelés hatásának több mint 100 szorosa!
Semmi szükség nincs előzetes ecetben való áztatásra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!