A nyelvészet nem tudomány?

Figyelt kérdés
(Nem én mondom, mástól hallottam.)
2016. jún. 15. 10:54
1 2
 1/20 anonim válasza:
59%
Dehogynem. Nyelvtudomány.
2016. jún. 15. 11:20
 2/20 A kérdező kommentje:
Várok válaszokat még. Szerintem is tudomány, de ezek szerint nem mindenki szerint az.
2016. jún. 15. 11:41
 3/20 anonim ***** válasza:
93%
Sokan tudomány alatt csak az egzakt természettudományokat értik, de vannak humán tudományok is. (pl. társadalomtudományok.)
2016. jún. 15. 11:44
 4/20 A kérdező kommentje:
Szerintem a nyelvészet egész egzakt, konkrét szabályai vannak.
2016. jún. 15. 11:46
 5/20 anonim ***** válasza:

Igen, de ezeket a szabályokat nem feltétlenül követi a valóság. A szabályokat kell igazítani a nyelvhasználathoz, és nem lehet biztos előrejelzéseket tenni általuk.

:)

2016. jún. 15. 11:52
 6/20 anonim ***** válasza:

ahogy a #3 írja. Tehát tudomány, de más jellegű, mint a pl a fizika. A nyelv úgy alakul-változik, mint egy növény, egy fa, gyökere van, elszáradnak ágai, új hajtásai vannak, virágba borul - ez az élő mivolta adja a nehézségét az egzakt tudományos megragadásának, de egyben ez adja a nyelvek nyíló virágszerű szépségét is...

A művészet, költészet közelebb van hozzá, mint a többi tudományhoz.

--------

"Megkértem a mandulafát: 'Nővérem, beszélj nekem Istenről.'És a mandulafa virágba borult.

Nikosz Kazantzakisz

2016. jún. 15. 12:06
 7/20 A kérdező kommentje:
Oké, de akkor tudománynak azért tudomány.
2016. jún. 15. 12:13
 8/20 Vree ***** válasza:

#3as már megválaszolta neked, a "tudomány" szónak van egy olyan lehetséges szótári jelentése, hogy (csak) természettudomány. És ugye ilyen alapon csak a "reál" tárgyak, a "humán" nem. Ugyanez az illető valszeg azt mondaná, hogy a politológia, pszichológia, szociológia, stb. stb. sem tudomány.

Ugye ez az egész egy klasszikus megkülönböztetésre megy vissza, amikor is voltak a "tudományok" (a természettudományok) és voltak a "művészetek". Hogy mindenre elkezdünk egy tudományos megközelítést alkalmazni, ez az elmúlt, mondjuk, száz év terméke és emiatt van, aki azt is megkérdőjelezi, hogy teszem azt, a pszichológiát mennyire ismeri el tudománynak- hány éves múltra tekint vissza, mennyire követték a képviselői a sztenderd tudományos módszereket. (A nyelvészetnek persze nincs ilyen problémája a "pedigréjével".)

De kb. csak ennyi, szerintem egy szemantikai (szavak jelentéséről szóló) vitába keveredtél itt azzal az illetővel.

2016. jún. 15. 13:18
 9/20 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. Hallottam már olyanról - csak érdekességnek mondom -, hogy valamelyik magyar tudósnő írt arról tudományt, miért természettudománya nyelvészet. Sajnos nem tudom linkelni.
2016. jún. 15. 13:48
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

"valamelyik magyar tudósnő írt arról tudományt, miért természettudománya nyelvészet"

Biztos valamilyen alternatív megközelítés volt, ahol a nyelvet egy organizmusnak tekintik, ami verseng, kollaborál, fejlődik, szelektálódik, stb. (Mint ahogy pl. a memetika is teszi.)

De a klasszikus nyelvészet nem természettudomány. De attól még tudomány.

2016. jún. 15. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!