Miért nem súlyozzák a szavazatokat végzettség alapján?
Szerintetek nem deficites az a demokrácia, ahol a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és a Mónika Show szereplőinek is ugyanannyit ér a szavazata? A legtöbb embernek lövése sincs, miről szavaz, nem néz bele a választási programokba, nem tudja, kik a jelöltek, és általában nem látja át a politikát: nem is ismeri a magyar választási rendszer pontos működését, a pártok céljait, történelmét, egyszóval nem tudja felmérni a szavazatának a súlyát. Az ilyen emberek politikailag infantilisek. Én nem tartanám feltétlenül rossznak a cenzusos választójogot. Vagy legalább kéne valami minimális, pár oldalas ismeretterjesztő füzet, amit alanyi jogon mindenkinek kipostáz a magyar állam (nem a kormány, hanem a köztársasági elnök hivatala), ahol tömören leírják a választási rendszer működését és a pártok főbb programpontjait.
Mit gondoltok erről?
Végzettség alapján nem lenne korrekt, láttam én már retardált diplomást, és iskolázatlan bölcset is. Ráadásul arra sincs garancia, hogy egy diplomás többet tud a választási rendszerről.
"...a pártok főbb programpontjait"
Az elég tömör kis füzetecske lenne - évek óta nincs programja a pártoknak, a kampányolás arról szól, hogy "a másik szar, szemét, tolvaj, hazug, úgyhogy tessék ránk szavazni".
Ellenzem. Amíg a Mónika Show szavazóinak is ugyanazok a kötelességei és a jogai ebben az országban, mint az akadémikusoknak, ugyanazokat a törvényeket kell betartaniuk, és ugyanolyan kulcsokkal adóznak, addig hadd szavazzanak már ők is ugyanolyan joggal. Senkinek sincs joga csorbítani az állampolgári jogaikat, ha ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk.
Egyébként is mi lenne a vízválasztó, hogy ki szavazhat, és ki nem? Mi a garancia arra, hogy egy egyetemet végzett ember nem teljesen bolond, amikor politikáról van szó? Vagy hogy egy egyszerű szakmunkás nem tudja felfogni, mi miért történik? Láttam én már elmebeteg nyilatkozatot diplomás közgazdásztól, és nagyon okos nyilatkozatot 15 éves gyerektől is politikai témában.
És ha az általad vázolt cenzus lenne, mi történne? Minden politikus a választóit szolgálja ki. A mostaniak pl. a nyugdíjasokat, mert azok sokan vannak. Ha a választók körét szűkítenék, csupa olyan szabály, törvény születne, amelyik ennek a szűk rétegnek kedvezne, és a szavazásból kizártakat hátrányosan érintené. A társadalmi szakadékok tovább mélyülnének, ami nem lenne jó. Sem a gazdaságnak nem tenne jót, sem a társadalomnak, borítékolható lenne egy forradalom, a választásból kizártak lázadása.
Szerintem általános iskolától kellene oktatni politikát és gazdaságot, akár a történelem óra keretein belül.
Rengeteg olyan okos, tehetséges ember van, aki anyagiak miatt csúszik le az egyetemről, és rengeteg az olyan ember, akit féldisznóért lökdösnek át a diplomáig. A végzettségnek szinte semmi köze nincs az egyén intelligenciájához és közéleti jártasságához.
Diploma és diploma között is van különbség. Mit ér egy BME villanykaros a Dunaújvárosban szerzett villanykaroshoz képest? És hozzájuk képest egy színháztörténelem szakos? Vagy egy orvos? Esetleg egy politológus? Mi alapján rangsorolnád a diplomákat, vagy a végzettségeket?
Van nálam jó sok kevésbé iskolázott ember, mégsem járok szavazni, mert nem látom értelmét. Amíg te elmész szavazni, én 10ezret berakok a GDP be. Ettől nem leszek értékesebb politikai szemszögből. Aki szeret szavazni, menjen.
A többség még mindig az, aki nem tudja komolyan venni a szavazást és nem megy el. Szerinted ez változhat, ha végzettséghez kötik?
"Amíg a Mónika Show szavazóinak is ugyanazok a kötelességei és a jogai ebben az országban, mint az akadémikusoknak, ugyanazokat a törvényeket kell betartaniuk, és ugyanolyan kulcsokkal adóznak, addig hadd szavazzanak már ők is ugyanolyan joggal."
Nyilván igazad van.
Ha elég sokan lesznek, akkor majd lesz tánc meg zárcsökkentés! Hajrá, hajrá! :)
Dr. Deutsch Tamás... :)
Ja, a politika már annyira populáris lett, hogy nincsenek is pártprogramok....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!