Szent Istvánt kettőskereszttel ábrázolni történelemhamisítás?
Szent Koronával is szokták ábrázolni Szent Istvánt, ami szintén kb. ilyen dolog, mint a kettőskereszt. Én is úgy tudom, hogy a kettőskereszt később terjedt el.
Amúgy én nem tartom történelemhamisításnak, mert ezeknek az ábráknak, képeknek nem az a céljuk, hogy hitelesen ábrázolják a történelmet, hanem hogy valamit elmondjanak. Tehát pl. a romantika korában, amikor lestegettek ilyen képeket, vagy szobrokat csináltak, pl. ezt:
akkor nem a történelmi hűség volt a lényeg, hanem a mondanivaló. Ezeken a művészeti alkotásokon a kettőskeresztnek és a Szent Koronának szimbolikus üzenete van, az állam ezer éves fennállását jelképezik, és ugye az állam megalkotását Szent Istvánhoz kötjük. Most nem tudom, melyik képet láttad, de valószínűleg azt is a romantika korában készítették.
És a Hitler-mobiltelefon példa az nem jó, mert egyrészt egy mobiltelefont nem lehet egy lapon említeni olyan szimbólumokkal, szakráris jelentőségű tárgyakkal, mint a kettőskereszt vagy a Szent Korona, másrészt azért sem, mert minden kornak megvan a maga ábrázolásmódja, amit a saját szempontjai szerint kell értelmezni.
Nyilván, ha photoshoppal csinálnál egy olyan képet, hogy Hitler a tükör előtt pózol és fényképezi magát egy okostelefonnal, akkor erről mindenki tudná, hogy hamis kép, mert Hitler korában nem volt okostelefon, illetve nem volt szokás a szelfizés. Tehát az ilyen képet a saját maga értelmezésmódja szerint interpretálnánk, és hamisnak fognánk fel. Viszont egy romantika-korabeli festménynek nincs ilyen követelménye, hogy amit ábrázol, az korhű legyen, ott inkább az a lényeg, hogy milyen szimbólumok vannak, hogy mit mond el a festmény. És ugye, amíg a Hitleres képed csak egy fénykép, egy festmény vagy egy szobor viszont már művészet, és a művészeti alkotásoknak nem kell, hogy történelmi hűségük legyen.
Persze, ha nem festményt láttál, akkor nincs igazam, viszont a művészi ábrázolások másfajta ábrázolásokra is hatással vannak, ezért van az, hogy manapság sokszor nem művészi kontextusban is megjelenik Szent István a Szent Koronával. De semmi nincs ebben, ezt másképp kell értelmezni.
ezt láttam, mint kettőskereszt ábrázolás, a Képes Krónikából, a Rubicon vagy melyik lap címlapján
tudom, hogy Bizánc óta van kettőskereszt, III. Béla is onnan hozta, hiszen ott nevelkedett, csak valahogy ezt nem tanítják, hogy
a Szent Koronával azért nem jó összehasonlítani, mert ott nincs egyértelmű bizonyíték, hogy ne lehetne akár Nagy Károly korából származó is a Szent Korona
a hitleres nyilván túlzás volt részemről, csak szemléltetésként írtam
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!