Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szent Istvánt kettőskereszttel...

Szent Istvánt kettőskereszttel ábrázolni történelemhamisítás?

Figyelt kérdés
Azt hiszem, tény, hogy III. Béla óta viselünk csak kettőskeresztet. Szent László pénzein is csak szimpla kereszt van, ami inkább hasonlít a + jelre, mint kettőskeresztre. A Képes Krónika óta van Szent Istvánról kettőskereszt ábrázolás, ami XIV. század, és most ezt visszavetítjük a XI. századba. Ma láttam egy történelmi magazin címlapján az újságárusnál (asszem Rubicon), hogy Szent Istvánnal foglalkozik, és ott volt a nagy kettőskeresztes ábrázolása a nagy fényképen. Nem azt tagadom, hogy nem kell nekünk a kettőskereszt, igenis kell, csak annyi a kérdésem, hogy Szent István idejében volt-e kettőskeresztünk? Szerintem nem. Mintha Hitlert mobiltelefonnal ábrázolnánk.
2016. febr. 26. 19:55
 1/4 anonim ***** válasza:
Az ortodoxokkal volt kapcsolat a honfoglalás előtt, aztán meg Bizánccal is.
2016. febr. 26. 22:08
 2/4 anonim ***** válasza:
0%

Szent Koronával is szokták ábrázolni Szent Istvánt, ami szintén kb. ilyen dolog, mint a kettőskereszt. Én is úgy tudom, hogy a kettőskereszt később terjedt el.

Amúgy én nem tartom történelemhamisításnak, mert ezeknek az ábráknak, képeknek nem az a céljuk, hogy hitelesen ábrázolják a történelmet, hanem hogy valamit elmondjanak. Tehát pl. a romantika korában, amikor lestegettek ilyen képeket, vagy szobrokat csináltak, pl. ezt:

[link]

akkor nem a történelmi hűség volt a lényeg, hanem a mondanivaló. Ezeken a művészeti alkotásokon a kettőskeresztnek és a Szent Koronának szimbolikus üzenete van, az állam ezer éves fennállását jelképezik, és ugye az állam megalkotását Szent Istvánhoz kötjük. Most nem tudom, melyik képet láttad, de valószínűleg azt is a romantika korában készítették.

2016. febr. 26. 22:58
 3/4 anonim ***** válasza:
0%

És a Hitler-mobiltelefon példa az nem jó, mert egyrészt egy mobiltelefont nem lehet egy lapon említeni olyan szimbólumokkal, szakráris jelentőségű tárgyakkal, mint a kettőskereszt vagy a Szent Korona, másrészt azért sem, mert minden kornak megvan a maga ábrázolásmódja, amit a saját szempontjai szerint kell értelmezni.

Nyilván, ha photoshoppal csinálnál egy olyan képet, hogy Hitler a tükör előtt pózol és fényképezi magát egy okostelefonnal, akkor erről mindenki tudná, hogy hamis kép, mert Hitler korában nem volt okostelefon, illetve nem volt szokás a szelfizés. Tehát az ilyen képet a saját maga értelmezésmódja szerint interpretálnánk, és hamisnak fognánk fel. Viszont egy romantika-korabeli festménynek nincs ilyen követelménye, hogy amit ábrázol, az korhű legyen, ott inkább az a lényeg, hogy milyen szimbólumok vannak, hogy mit mond el a festmény. És ugye, amíg a Hitleres képed csak egy fénykép, egy festmény vagy egy szobor viszont már művészet, és a művészeti alkotásoknak nem kell, hogy történelmi hűségük legyen.

Persze, ha nem festményt láttál, akkor nincs igazam, viszont a művészi ábrázolások másfajta ábrázolásokra is hatással vannak, ezért van az, hogy manapság sokszor nem művészi kontextusban is megjelenik Szent István a Szent Koronával. De semmi nincs ebben, ezt másképp kell értelmezni.

2016. febr. 26. 23:05
 4/4 A kérdező kommentje:

[link]

ezt láttam, mint kettőskereszt ábrázolás, a Képes Krónikából, a Rubicon vagy melyik lap címlapján

tudom, hogy Bizánc óta van kettőskereszt, III. Béla is onnan hozta, hiszen ott nevelkedett, csak valahogy ezt nem tanítják, hogy

a Szent Koronával azért nem jó összehasonlítani, mert ott nincs egyértelmű bizonyíték, hogy ne lehetne akár Nagy Károly korából származó is a Szent Korona

a hitleres nyilván túlzás volt részemről, csak szemléltetésként írtam

2016. febr. 27. 00:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!