A jelen hazugság, a múlt igazság. Szerinted ez mennyire állja meg a helyét?
Abból a szempontból állja meg, hogy a jelent sokaknak áll érdekükben hamisítani, és meg is teszik, a múltat viszont csak magyarázhatják, de nem változtatható.
Amúgy a kijelentés a féligazságot tartalmazó sok közhely egyike.
> A jelen hazugság
Miért is? A jelen az az, ami, benne a múlt következményeivel, a jövő lehetőségeivel. Maximum a jelenről alkotott képed lehet hazugság, de ez a világ, benne önmagad, a múlt, a jövő, az összefüggések ismeretének kérdése.
> A múlt igazság
Igen, nem kevésbé, mint a jelen. Természetesen az erről alkotott képed ugyanúgy lehet hibás, torz, mint a jelenéről, így a benned kialakult kép ugyanúgy lehet hazug, mint a jelenről kialakított képed.
Amúgy oké, a mondat úgy önmagában nem állja meg a helyét. De nem ez a legnagyobb gond vele, hanem az, hogy valójában nem mond semmit, nincs konklúziója.
Ezért is írták fent, hogy tipikus, csak bizonyos nézőpontból igaz közhely.
Kvantummechanika mondhatná azt is, hogy múlt nincs, amíg utána nem nézel. :)
Na igen, én történelmi szempontból értettem, nyilván a válaszolók meg azt írták le ami eszükbe jutott.
Úgy gondoltam, hogy a jelen hazugságai a jövőben fognak kiderülni, de akkor a jelen múlt lesz, a jövő jelen.
Másrészt, ha a jelen hazugságaira fényt akarunk deríteni akkor a múlthoz kell fordulnunk segítségért.
Harmadrészt, ha a múlt hazugságaira akarunk fényt deríteni, akkor is a múlthoz kell fordulnunk.
Persze, amikor ki fog derülni az igazság, az nyilván jelen időben lesz de a múlt segítségével.
Viszont nézőponttól függően változhat.
Az igazság is lehet szubjektív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!