Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Bölcsész diplomával mi lehet...

Directioner kérdése:

Bölcsész diplomával mi lehet az emberből tanáron kívül?

Figyelt kérdés
Tudom hogy manapság sok bölcsésznek nincs munkája, de őszintén megvallva nem is igazán tudom mi is a bölcsészek feladata. Író szeretnék lenni, ami tudom, csak egy álom, de kíváncsi vagyok a szerencsén kívül mi kéne hozzá.

2015. szept. 6. 15:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
82%
Mi kell ahhoz, hogy író legyél? Tehetség. Diploma sem feltétlenül szükséges hozzá. Ha kíváncsi vagy a bölcsész szakokra, és hogy mit lehet velük kezdeni, látogass el a felvi.hu-ra, ott nézz meg egy tetszőleges egyetemet, ahol van BTK, ott fel vannak sorolva csomó bölcsész szakok, és vannak leírások is hozzájuk, mi fán teremnek.
2015. szept. 6. 17:55
 2/11 anonim válasza:
85%

cégeknél is lehet dolgozni, idegenforgalomban, önkormányzati és kormányhivataloknál, stb...

a bölcsészdiploma egyik fő előnye, hogy nem kötött a munkaerőpiacon, azaz sokféle munkakörben ki lehet próbálni magadat

pl egy orvos főleg betegekkel foglalkozik, nem valószínű, hogy cégeknél fog dolgozni

ha író akarsz lenni, akkor elsősorban újat kell létrehoznod, valami újat, amit előtte nem hoztak létre, ehhez kreativitás kell főként,

gyakorolni kell, az első iromány nem biztos, hogy sikeres lesz, a legnagyobb íróknak sem sikerült minden elsőre

ha fontos nem adod fel, ha nem fontos feladod, de akkor sajnálni sem kell

most hirtelen ennyi

milyen szakon tanulsz? (priviben is irhatod)

2015. szept. 6. 23:20
 3/11 anonim válasza:
96%
ha nagyon író szeretnél lenni, tényleg nem kötelező hozzá diploma, viszont semmi más irányba nem tudod magad elképzelni mennyél magyar, szabadbölcsészet szakra. :) utóbbival önmagában konkrétan nem nagyon tudsz elhelyezkedni viszont rengeteget tanulsz ami segíthet az írásban.
2015. szept. 7. 14:07
 4/11 anonim ***** válasza:
17%

"ha író akarsz lenni, akkor elsősorban újat kell létrehoznod, valami újat, amit előtte nem hoztak létre" - íróként jelezném, ez képtelenség. Nincs olyan történet, ami elmondásra érdemes, de valaki meg ne írta volna az elmúlt 5000 évben.

A kérdésre is válaszolva: egy kezemen meg tudom számolni, hány bölcsész végzettségű íróról tudok. Nulla. Volt közöttük paraszt, politikus, karmester, katona, orvos, gróf, stb. Engem egy rokkantnyugdíjas tanítgatott írni. De volt, aki börtönben vagy elmegyógyintézetben írta a fő művét.

2015. szept. 7. 20:24
 5/11 anonim válasza:
55%
Hát kedves előző, akkor Te se mostanában forgattál irodalomtankönyvet! :D Én nem azt mondom, Leiner Laura is író, de azért ne hasonlítgassuk össze az Ő könyveit a Harry Potterel. :DDDD
2015. szept. 8. 16:49
 6/11 anonim ***** válasza:
én senkivel nem követném el azt, hogy a Harry Potterhez hasonlítom...
2015. szept. 8. 22:18
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Íráshoz nem diploma kell, hanem rengeteg gyakorlás. Eleinte írsz egy rakár amatőr vacakot, aztán ahogy egyre többet írsz, egyre jobbak lesznek. Sok író egész kicsi korában már történeteket írt, kb. amint megtanulta a betűket, de nem kell elkeseredni, ha te később kezdted, legfeljebb később érsz el a kiadható szintre (szerencsére íróként bármikor be lehet futni, nem csak húszévesen, mint popénekesként).

Persze emellé nem árt egy hétköznapibb szakma sem, amolyan B tervnek, ha nem sikerül íróként megélni, vagy ha optimistábban gondolkodunk, akkor arra az időre, amíg MÉG nem sikerül íróként megélni :) Ha bölcsész szakok érdekelnek, a nyelveket javaslom, azzal műfordító is lehetsz, és akkor legalább betetted a lábad a kiadói szakmába. Javasolt kombináció: 1 gyakori + 1 ritka nyelv, az ELTE-n elég jól lehet válogatni.

2015. szept. 8. 22:22
 8/11 anonim ***** válasza:
0%
hát pl. a szabad bölcsészeknek tudom javasolni, akik nem akarnak tanárnak menni, hogy kutya kaki mindig lesz, így lehet szedegetni havi 50 rugóért közmunkában, hogy ehhez minek diploma az passz. Egyébként lehetsz tanár, újságíró, az tényleg lehetsz, de ahhoz is valami normálisabb bölcsész szak kell, a nyelvi szakok jók, értékesek. Nagyon nem mindegy milyen az a bölcsész szak. Van pl. ez a szabad bölcsész marhaság, na oda ne menjél, ha jót akarsz magadnak, egyébként van jó pár értékesebb, jobb bölcsész szak is, így kár általánosítani.
2015. szept. 11. 12:37
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudjuk, mi érdekel (az írást nem tekintem diplomához kötött szakmának), így random mondok dolgokat:

- művészettörténész diploma --> múzeumban tárlatvezető, galériában valamilyen állás (ismerősöm például ezt csinálta), aukciósházban is dolgozhatsz

- irodalom/nyelvészet --> könyvkiadóban / újságnál szerkesztő, újságíró (nem azonos a szerkesztővel), nyelvi lektor, jelnyelvi tolmács, de a Google fordítót is nyelvészek csinálták, illetve az automatikus korrekciót a mobilodban, vagy azt, hogy bemondod a szöveget, és hallott szövegből sms-t ír a telefonod, de a szóban elhangzó kódok is a fonetika/fonológia témakörébe tartoznak, siketeknek hallott szöveg jelnyelvre vagy tátogó szájú kis figurára való fordítása; ha rajztudásod is van, akkor lehetsz kódexrestaurátor is ha mondjuk mellette ismered a nyelvemlékeket, vagy ha művészettörténethez értesz

- lehetsz fordító vagy tolmács vagy idegenvezető akármilyen nyelvszakkal

- könyvtárszakkal persze könyvtáros

- történelem szakkal régész, múzeumban tárlatvezető

Most ezek jutottak eszembe. Hogy miből van túlképzés, az már más kérdés.

2015. szept. 11. 19:58
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Annyit azért hozzá kell tenni az előzőhöz, hogy persze, a mindenféle nyelvtechnológiai alkalmazásban (automatikus fordítás, beszédfelismerés stb.) valóban van valamennyi nyelvészeti tudás, az ilyen fejlesztéseket főként informatikusok/mérnökök végzik (akiknek esetleg van valamennyi nyelvészeti tudásuk/képzettségük is), esetleg programozásban és matekban is erősen járatos nyelvészek.
2015. okt. 22. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!