Miért pont az atombomba ledobásával lett vége a 2. világháborúnak?
Ez a Japán az "atombomba miatt kapitulált" hülyeség a hivatalos amerikai propaganda. Nem azért kapitulált, sokkal jobban féltek a szovjetektől hogy partra szállnak és kivégzik az általuk istenként tisztelt császárt. (ugye ha a saját cárjaikkal megtették megteszik itt is alapon)
Az atombomba ledobása felesleges brutalitás volt, az elsőnél meghalt 25000 ember a másodiknál 20000 "nagy cucc..." gondolták a japánok, mert mondjuk a tokiói gyújtóbomba támadásokban egy éjszaka alatt több százezren haltak meg. A japánok azt se tudták mi az az atombomba, milyen hatásai vannak - ezek mind csak a háború után derültek ki - igazából fel se fogták mi történt, csak látták a statisztikát hogy van x áldozat, ami a többi bombázásokhoz képest elég kevés volt, ezért akármilyen hihetetlen nem foglalkoztak az atomcsapásokkal annyira mint ahogy azt ma beállítják, mondhatni nem hatotta meg különösebben őket, annál jobban féltek az előrenyomuló szovjetektől akik már északon kisebb japán szigeteket foglaltak el.
A japán császár teljesen értelmetlenül nem volt hajlandó kapitulálni.Becsületbeli kérdést csinált belőle.
Ezért úgy döntöttek az amcsik hogy úgy is ki kéne próbálni az új fejlesztésű bombákat meg erőfitogtatást is kell csinálni Sztálinnak ezért elkezdtek atombombákat dobni Japánra. A 2. bomba után a császár bedobta a törülközőt.
10-es: Az összes "Silverplate" B-29-es képes volt atombomba hordozására a Necessary Evil is! Több bevetést is repült, ahol "pumpkinokat" dobott le Japán célpontokra, márpedig a pumpkin bomba a Fat man "dummy" bombája volt, amivel gyakorolták a leendő bombák célzását. Tehát a Necessary Evil képes lett volna ledobni a harmadik bombát.
A Nagaszaki bombát is elvileg a "The Great Artiste"-nek kellett volna ledobnia, csak nem volt idő átépíteni a hiroshimai bevetés után, ahol a tudományos "bemérőgép" volt.
Elvileg a hiroshimai támadásban az Enola Gay-t kísérő másik két gépnek (és személyzetének) is meg akarták adni az esélyt, hogy ledobhassanak egy-egy bombát, így lett volna a második bomba a The Great Artist-é és a harmadik a Necesarry Evil-é. Végül egyik gép sem repült atombombával. A nagaszaki bombát a Bockscar nevű gép vitte, de az Artiste személyzetével.
Most én is dúrtam egy kicsit a neten és azt találtam, hogy a harmadik bomba plutónium magja valószínűleg a "Démon mag" lett volna -a becenevét onnan kapta, hogy több rajta dolgozó tudós is meghalt-, márpedig ez a mag kész volt 45 augusztusában és csak a szállításra várt. A negyedik és ötödik bombáról konkrét adatot én sem találtam, csak annyit, hogy Tinianon még három Fat man bombához való alkatrész volt, amihez csak maga az implóziós mag hiányzott.
Márpedig ha összerakjuk a tényeket: kész volt egy plutónium mag, kész volt egy harmadik bomba összeállításhoz az alkatrész, ki volt jelölve a harmadik bombát ledobó gép, akkor én ezek alapján nyugodtan ki merem jelenteni, hogy legkésőbb 45 szeptemberében megérkezett volna Tinianra több atombomba plutónium hasadóanyaga is. Azért mondom, hogy legkésőbb mert amiket netes forrásokat találtam, azok már augusztus 19-23. közé teszik a harmadik bomba bevetésének céldátumát, de ezt valószínűtlennek tartom, bár fene se tudja, mi lett volna, ha 15-én nem jelenti be a császár a fegyverszünetet. Lehet, hogy másnap rakták volna a gépre a bomba magot és akkor 19-én már mehetett volna a harmadik bomba.
Igazából Japán már le volt győzve 1945 augusztusára, mint ahogy azt előttem is már leírták, hogy a kínai pozícióik is meginogtak, a hatalmas területek, melyeket megszereztek, elestek stb. Az atombomba ledobása nem elsősorban inkább a szovjeteknek szólt és nem a japánoknak.
Ugye voltak ezek a nagy konferenciák (Teherán, Jalta stb.), ahol az amcsik és a szovjetek megállapodtak, hogy ha Németország elesik, akkor a szovjetek hadat üzennek Japánnak. 1943-ban ez még érdeke volt az amerikaiaknak, mert akkor még a japánok tartották magukat. Viszont 1945-re már az volt a kérdés, hogy ki hol győz, és ott milyen érdekszférákat szerez. Mivel nem a szovjetek harcolták végig a háborút a japánokkal, az amerikaiaknak nem tetszett volna, ha a legyőzött Japánra a szovjetek az utolsó pillanatban rátámadnak, és a béketárgyalásokon mint Japán egyik legyőzője tetszelegnek. Ez az egyik. A másik, hogy ilyen esetben a szovjetek is bevonultak volna Japánba és meg kellett volna osztani az amerikaiak és a szovjetek között mint Németországot. Ez a szovjet érdekszférák kitolását jelentette volna a csendes-óceáni térségbe is.
Szóval ezt akarták elkerülni egy hirtelen japán kapitulációval az amerikaiak, és hogy ezt meggyorsítsák, ledobták az atombombákat.
Persze az is benne volt, hogy ki is akarták próbálni és az is, hogy a szovjeteknek megmutassák, hogy az amcsiknak már van ilyen újfajta bombájuk. Ugye elég nagy hűhót csaptak ezen, hogy kinek sikerül hamarabb megalkotni ezt a bombát. És természetesen ezt a japánok is komolyan vették (valaki írta, hogy tudomást sem vettek róla, ez nem igaz), hiszen az atombomba akkoriban a fegyverek új generációját jelentette, óriási nagy munkálatok és verseny előzte meg a hatalmak között az elkészítését. Úgyhogy eléggé sokkolhatta a japánokat, amikor rájöttek, hogy az ellenségnek már van ilyen bombájuk és ellenük vetették be őket.
"Úgyhogy eléggé sokkolhatta a japánokat, amikor rájöttek, hogy az ellenségnek már van ilyen bombájuk és ellenük vetették be őket."
És honnan jöttek rá? A japánoknak fogalmuk se volt róla mi az az atombomba, mi az ami kétszer is rájukrobbant. Ilyen fegyverről ez előtt mégcsak senki nem is hallott. Honnan tudták volna a japánok a bomba felrobbanása után hogy mi volt az? Meg honnan ismerték volna a hosszú távú hatásait? Gondolkozz már kicsit logikusan.
Ha te vagy a hadvezetés tagja, eléd teszik a statisztikát hogy meghalt Hiroshimában 25000 ember (ekkor ugye még fogalma sincs a japánoknak a hosszú távú sugárzó hatásairól) meg valamit az amerikaiak rádobtak. Ez után elég teszik a gyújtóbomba áldozatainak a számát ami 150ezer fő, melyiktől fogsz jobban félni?
Elég szomorú hogy a valaki a mai napig elhiszi az amerikai brutalitást mentegető atombombás propagandát...
"És honnan jöttek rá? A japánoknak fogalmuk se volt róla mi az az atombomba, mi az ami kétszer is rájukrobbant."
Olyannyira nem volt fogalmuk, hogy volt saját atombombaprogramjuk is, csak biztosak voltak benne, hogy senkinek nincsenek meg az erőforrásai egy ilyen fegyverhez, így leálltak a fejlesztésével.
Egyébként a két atombomba áldozatainak száma közel kétszázezer és nem ötvenezer volt!
Amúgy mikor először befutottak a jelentések a Hiroshimát ért támadásról, az még valóban egy nagyerejű "hagyományos" bombázásnak volt elkönyvelve, csak amikor megjöttek a túlélők beszámolói, hogy egy légi armada helyett mindössze néhány gép volt az égen, meg a robbanás természetéből, jöttek rá, hogy ez "speciális bomba" volt. Szóval a japánok nagyon jól tudták, hogy mi az atombomba, ez akkoriban egyáltalán nem volt nagy titok, ez nem valami amerikai csodafegyver volt, a britek, szovjetek, németek is foglalkoztak saját bomba építésével, csak nem voltak meg az erőforrásaik hozzá.
Egyébként érdekes, hogy miközben az amerikai "brutalitást" azt elítéled közben meg mintha amellett érvelnél, hogy mennyivel "emberibb" volt a gyújtóbombák tömeges ledobása.
"Olyannyira nem volt fogalmuk, hogy volt saját atombombaprogramjuk is"
Ezt tudod valamivel bizonyítani?
"Egyébként a két atombomba áldozatainak száma közel kétszázezer és nem ötvenezer volt! "
Igen, de ebből 150ezer ember a bomba ledobása utáni 10 évben halt meg rákban, vagy egyéb égési sebekben. A közvetlen áldozatok száma 50ezer volt.
"Egyébként érdekes, hogy miközben az amerikai "brutalitást" azt elítéled közben meg mintha amellett érvelnél, hogy mennyivel "emberibb" volt a gyújtóbombák tömeges ledobása."
Az atombomba sokkal embertelenebb mint a gyújtóbomba, de ez csak az én magán véleményem.
Csak éppen nem mindegy, hogy egy város lebombázásához egy repülőszázad kell, vagy egyetlen repülő.
Most képzeld el azt, hogy egy repülő elpusztít egy várost - és nem tudhatod, mennyi van még az amerikaiaknak. Mert pár nap múlva már érkezik is a következő. Könnyen lehet akár száz bombájuk is.
A japán atombomba projekt, hasonlóan a tengelyhatalmak atomprojektjeihez jobbára csak az elméleti fázisig jutott, amiről lehet tudni, hogy Japánnak öt részecskegyorsítója volt, amivel a maghasadást tanulmányozták, ezeket a második világháború után meg kellett semmisíteniük, amerikai parancsra -ha más nem is ez épp elég bizonyíték, hogy nem pusztán a nukleáris energia békés célú felhasználása érdekelte őket-, illetve a mai napig nem tudni, hogy az Észak-Korea területén fekvő Hungam (japán neve Konan) kísérleti telep pontosan meddig jutott, valószínű nem sokra. Bár történetek még arról is szólnak, hogy a konan-i telepen közel jártak, vagy egyenesen meg is valósítottak egy atombombateszt 45 nyarán, de ezt én csak mítosznak gondolom.
Neten nem sok forrást lehet találni a programról, sőt igazából semmilyen forrás nincs angol nyelven a programról, de néhány netes forrás:
vagy ez a Los Angeles Times cikk még 97-ből elég alaposan körüljárja a témát:
Egy biztos volt japán atombomba projekt, azt, hogy közel jártak volna egy működő bombához én erősen kétlem, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikaiaknak ez volt a valaha épített legdrágább katonai programjuk -tudtommal ez a rekord még ma is áll, ha hozzáigazítjuk az inflációt- elég erősen kétséges, hogy a japánok meg tudták volna csinálni a saját bombájukat, de a program létét senki sem tagadja. De mint írtam ez akkoriban nem volt szokatlan, a szovjetek is elkezdték az atombombán az elméleti munkát már a negyvenes évek közepén, az amerikai Manhattan terv pedig jelentős részben a brit atombombaprogramból nőtt ki, általában véve a 40-es évekre már köztudott volt, hogy a maghasadással egy hatalmas energiafelszabadulást -tehát robbanást- lehet elérni, így minden komolyabb ország tudósai foglalkoztak a bomba elkészítésén.
Egyébként rohadtul szubjektív dolog lehet az atombomba kontra gyújtóbomba, szerintem humánusabb dolog elporladni egy pillanat alatt, mint megfulladni a füstben vagy elevenen elégni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!