A magyar nyelv tulajdonképpen lehetne izolált nyelv?
A feltételezett legközelebbi rokonainkhoz (hanti-manysi) is már tolmács kell, és pár szavon kívül nem érteni semmit, még a ragok, névutók is mások, a finnről, észtről meg már nem is beszélve.
Nem lehet, hogy a magyar nyelv nem rokon ezekkel, csak a magyarok már az uráli korszak előtt is vándoroltak, és egy ideig együtt éltek a finnek-manysik őseivel? Csak úgy, mint később a kazárokkal, törökökkel, stb.
Mert már elvileg az ősmagyar is olyan szinten különbözött, hogy nem értették meg egymást.
Vagy a magyart miért nem kezelik izolált nyelvként, mint a baszkot, vagy a koreait?
10-es, a hozzászólásoddal csak két probléma van. Egyrészt a "relatív izolált nyelv" fogalmát egy az egyben te találtad ki.
Másrészt meg tényszerűen nem igaz, hogy a magyar és a finn közti szóegyezések száma jelentősen alacsonyabb lenne. Kb. 700 finnugor eredetű tőszó van a mai magyar nyelvben, miközben az örményben kb. 1000 indoeurópai eredetű tőszót tartanak számon, a távolabbi indoeurópai nyelvek, pl. a skandináv és az indiai nyelvek között pedig már csak pár tucat a kimutatható közös tőszavak száma. Mégsem szokták egyiket sem izolált nyelvnek tekinteni semmilyen szempontból.
Ez nem egy fogalom hanem egy jelzős szószerkezet, de semmi probléma. Relatíve izolált hiszen bár egy adott nyelvcsaládba tartozik, a nyelvcsaládon belül önálló ágat alkot. Utána lehet olvasni, van két szemed gondolom, meg kis agyad is amivel felfogod.
Én nagyon értékelem ezt a 700 feltételezett finnugor szótövet, szívesen megnéznék egy listát erről.
mert ugyanis ha fogunk egy Swadesh-listát és az alapnyelvi szavakat ez alapján soroljuk be finnugor-eredetűnek akkor azt tapasztaljuk hogy töredéke az amiről ez elmondható. Nagyon szépek ezek az ős-uráli nyelvből, "szabályos" hangmegfelelésekkel levezetett szavaink is, annyi gáz van velük hogy a felükről első ránézésre leesik bárkinek aki foglalkozott más nyelvcsaládokkal is hogy akár indo-európai vagy altáji ősi szótövekből is levezetheti. Ilyenek például a közhelyesen felsorolt, hal,ház,szem,víz,fazék stb...
Szóval ahogy mondtam, ezt a jelzős szerkezetet te találtad ki. A te privát agyrémed, hogy én is a te stílusodban álljak ehhez a vitához. A világon semmi relevanciája tehát azt illetően, hogy a nyelvészetben mit szoktak izolált nyelvnek tekinteni.
"felükről első ránézésre leesik bárkinek aki foglalkozott más nyelvcsaládokkal"
Első ránézésre leesik bárkinek (marketingeseknek, műkörmösöknek, karosszérialakatosoknak, víz- és gázszerelőknek, rendszergazdáknak), csak éppen a nyelvészeknek nem. Kellemetlen, de hát nyilván annál rosszabb a nyelvészeknek.
Ha szerinted az én privát agyrémem hogy az örmény,albán és görög nyelvek önálló ágat alkotnak a nyelvcsaládjukon belül, tehát a nyelvcsaládjukon belül izolált nyelvek akkor minden elismerésem. Annyira az én privát agyrémem hogy más munkákban is megjelenik:
Ha egy nyelvésznek meg nem szembetűnő hogy a fazék szó nem csak a feltételezett ősuráli Pata szótőből hanem az proto-indoeurópai Pot tőből is levezethető akkor menjen el inkább gázszerelőnek tényleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!