A jegyellenőr barátom lehet zseni?
Nos igazából nem tudtam melyik kategóriába illik a kérdés, ezért jobbnak láttam ide írni, mert a bölcsészet topicban sok értelmes és bölcs ember van. Barátom kitőltött két I.Q tesztet online, melyek az értelmi képességet mérik fel és mindkettőben igen magas eredményt ért el, azt mondta, hogy 160 az IQ-ja. Igaz nem Menzás, de hát az I.Q teszt az I.Q teszt :)
Úgy olvastam ekkora I.Q-val az ember a zsenik közé tartozik és azt kérdezném, hogy lehet hogy valóban az ? A viselkedése, szókincse, modora és a kommunikációja az emberekkel és barátaival egyáltalán nem vall rá és emellett konteókban hisz, illuminátusok pl. Bár ez nem feltétlen teszi butává. A srác amúgy csak a harmadik esti 2 évfolyamos (2 év egy tanév alatt) gimit tudta letenni, mert normál suliból kibukott. A matek nem ment jól neki, azt mondja nincs érzéke hozzá, fel is akarta mentetni magát, végül nem tudta. Végig bukdácsólt belőle.
Én készítettem fel pótvizsgára matematikából. Nehezen ment át. Szakközépiskolai érettségije van és mégis vezető lett, több Call Centerben tették meg Supervisornak, végül durva szóváltások után a főnökei menesztették. Nemrég BKV jegyellenőr volt. Érdekesség, hogy a BKV alkalmassági vizsgán az I.Q teszt kitőltésekor a Hr-es csodálkozott, hogy milyen kiváló eredményt ért el és nem értette, miért nem vezető egy cégnél, ilyen magas az emberek 2/3-ánál nagyobb eredménnyel. Végülis más is megállapította, hogy értelmes.
Javasoltam neki, hogy menjen el Menzás tesztre és legyen tag ott, hiszen sok kapcsolata lehet és lehet végül ajánlanak neki normális állást is. Sajnos őt nem érdekli az, hogy mások elfogadják. El sem hajlandó menni a Menzás tesztre, mivel azt nevetségesnek tartja, hogy még ő fizessen tagdíjat, miközben ő bizonyította hogy zseni. Maga a Menzát pedig elfogultnak tartja és szerinte csak baráti körben lehet bekerülni oda, hiába mondom neki, hogy menjen el.
az érdekel őszintén, hogy hogyan látod a helyzetet?
"Nekem szuper családom van doktorim, Mensa tagságom és forintra átszámolva milliós nettó fizetésem."
Óh, akkor már csak szerénységből kell utólérned az intelligenciádhoz passzoló szintet...
Az online IQ tesztek mérnek valamit, de hogy mit, azt még a tesztek alkotói sem tudják. Ez nem vicc!
Egy intelligencia teszt megalkotásához több ember kell és ezeknek az embereknek igen képzetteknek is kell lenniük. Ezen kívül, hogy amit mérnek, lehessen viszonyítani is, szintén sok munka kell.
A MAWI a hivatalos magyar IQ teszt is úgy készült, hogy egy külhoni teszt lett a magyar populációra adaptálva.
Ez azt jelenti, hogy a kérdések át lettek dolgozva, a tesztek el lettek végezve bizonyos számú (2400) alanyon, amiből kisakkozták a 100-as pontot és a többit, a teljes skálát.
A mensa hungariqua tesztje SEM hivatalos teszt. Az övéké a legjobban arra használható, hogy azok akik azzal mérve lettek, az egymáshoz való képességeiket tudják behatárolni.
Az, hogy egy teszt kiad egy (vagy több) pontszámot, nem jelent semmit, hiszen az csak abban a teszben lehet nérőszám, viszonyítási alap.
Így az, hogy 160, a világon semmit nem mond.
A magyar IQ teszthez képest (ott a 100 az átlag és a 140 már extrém magas érték) pl. azért nem mond semmit, mert a két teszt nem ugyanazt méri.
Egyébként: Attól, hogy valaki hülye a matekhoz, még lehet nagyon jó képességű.
28
Magyarul az IQ teszt az csak az IQ teszt megoládsi képességről ad valós mérési eredményt.
29:
Nem.
Azok az IQ tesztek ilyenek, amelyek a neten fellelhetők, meg a mensa tesztje, stb.
Ugyanis nincs meg mögöttük az a tudományos alap, ami ahhoz kell, hogy valóságos képességeket mérjenek.
A MAWI teszt különféle képességeket mér, és a teszt a lakosság átlagára van kiképezve. statisztikailag súlyozva életkor és egyéb változók figyelembevételével. Ezért a MAWI álal mért érték egy használható viszonyszám. Ha azt mondom, hogy a vizsgált alany IQ-ja 116, akkor azzal tudok mint kezdeni, ráadásul a MAWI ennél is többet ad, mert a speciális képességekről is informál.
Az egyéb tesztek viszont nem.
Az eleve nem mindegy, hogy egy olyan kérdésre, hogy ki írta az anyám tyúkja c. verset, ki nem tud helyes választ adni. Egy öt éves vagy egy hatvanöt éves. Ez már árnyalja a vizsgálati alany képességeit, nem is kis mértékben.
A MAWI egyébként gyertmekek számára is ki lett dolgozva.
Szóval, az IQ teszt valóban képességeket (memória, készség) mér, ráadásul elég jól, de csak az, amelyiket nem favágók készítették. A bárki számára elérhető teszteket bizony favágók készítették, sajnos még a mensa tesztjét is.
Bár tény, az utóbbi van a legközelebb ahhoz, hogy elfogadható legyen, de még így is kib. messze van a szükséges minimumtól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!