A jegyellenőr barátom lehet zseni?
Nos igazából nem tudtam melyik kategóriába illik a kérdés, ezért jobbnak láttam ide írni, mert a bölcsészet topicban sok értelmes és bölcs ember van. Barátom kitőltött két I.Q tesztet online, melyek az értelmi képességet mérik fel és mindkettőben igen magas eredményt ért el, azt mondta, hogy 160 az IQ-ja. Igaz nem Menzás, de hát az I.Q teszt az I.Q teszt :)
Úgy olvastam ekkora I.Q-val az ember a zsenik közé tartozik és azt kérdezném, hogy lehet hogy valóban az ? A viselkedése, szókincse, modora és a kommunikációja az emberekkel és barátaival egyáltalán nem vall rá és emellett konteókban hisz, illuminátusok pl. Bár ez nem feltétlen teszi butává. A srác amúgy csak a harmadik esti 2 évfolyamos (2 év egy tanév alatt) gimit tudta letenni, mert normál suliból kibukott. A matek nem ment jól neki, azt mondja nincs érzéke hozzá, fel is akarta mentetni magát, végül nem tudta. Végig bukdácsólt belőle.
Én készítettem fel pótvizsgára matematikából. Nehezen ment át. Szakközépiskolai érettségije van és mégis vezető lett, több Call Centerben tették meg Supervisornak, végül durva szóváltások után a főnökei menesztették. Nemrég BKV jegyellenőr volt. Érdekesség, hogy a BKV alkalmassági vizsgán az I.Q teszt kitőltésekor a Hr-es csodálkozott, hogy milyen kiváló eredményt ért el és nem értette, miért nem vezető egy cégnél, ilyen magas az emberek 2/3-ánál nagyobb eredménnyel. Végülis más is megállapította, hogy értelmes.
Javasoltam neki, hogy menjen el Menzás tesztre és legyen tag ott, hiszen sok kapcsolata lehet és lehet végül ajánlanak neki normális állást is. Sajnos őt nem érdekli az, hogy mások elfogadják. El sem hajlandó menni a Menzás tesztre, mivel azt nevetségesnek tartja, hogy még ő fizessen tagdíjat, miközben ő bizonyította hogy zseni. Maga a Menzát pedig elfogultnak tartja és szerinte csak baráti körben lehet bekerülni oda, hiába mondom neki, hogy menjen el.
az érdekel őszintén, hogy hogyan látod a helyzetet?
"Barátom kitőltött két I.Q tesztet online, melyek az értelmi képességet mérik fel és mindkettőben igen magas eredményt ért el, azt mondta, hogy 160 az IQ-ja. Igaz nem Menzás, de hát az I.Q teszt az I.Q teszt :)"
Nem. Vannak online IQ-tesztek, amik több-kevésbé megbízhatóak, és van egy rakás átverés, ami iq-tesztnek hazudja magát, de semmire nem jó. Olyan, mintha azt mondanád, hogy te alkalmas lennél autóversenyzőnek, mert nagyon ügyesen vezeted a Trabantot, ami igaz, hogy nem Ferrari, de hát az autó az autó.
Első gyanús pont.
"A viselkedése, szókincse, modora és a kommunikációja az emberekkel és barátaival egyáltalán nem vall rá és emellett konteókban hisz, illuminátusok pl. "
Én még nem nagyon láttam okos embert, aki összeesküvés-elméletekben hisz. Ez tipikusan a paranoid, buta kisemberek hóbortja. Semmit nem tudnak a világról, ezért mindenre gyanakodva néznek, ezek a buta elméletek meg kész megoldást kínálnak nekik minden igazságtalanságra: "ahá, hát az a szemét kormány, hát az tehet mindenről! Ezek a gazdagok engem kizsákmányolnak, és az összes pénz a zsidókhoz megy és azok állnak ezek mögött a háborúk mögött! Közben meg hazudnak nekünk a származásunkról és elhallgatják, hogy sumer eredetű nép vagyunk! Ezért tartunk itt!". Szóval aki ilyenekben hisz, az nem épp az intelligencia jele.
Amit a matekról írsz, az is megerősíti, hogy nem egy zseni. A magas intelligenciájú emberek általában jók matematikából.
"El sem hajlandó menni a Menzás tesztre, mivel azt nevetségesnek tartja, hogy még ő fizessen tagdíjat, miközben ő bizonyította hogy zseni."
Ha azt gondolja, hogy ennyivel bizonyította, hogy zseni, akkor ezzel bizonyította, hogy nem az :) Szerintem ez egy jobb sorsra érdemes csávó, aki valamiért elhitette magával, hogy zseni, de közben még a gimit se tudta megcsinálni.
Na az IQ tesztekben több számtani feladat is van.
Ha azokat csak átlagos szinten is oldja meg, akkor már esély sincs a 160-as eredményre.
"Igaz nem Menzás, de hát az I.Q teszt az I.Q teszt :) "
De van a MENSA-ak online ingyenes tesztje is.
Azon mennyi az eredménye?
> azt mondta, hogy 160 az IQ-ja
Az IQ megadása szórás nélkül, olyan, mintha valaminek a méretére azt mondanám, hogy 8. 8 micsoda? 8 méter? 8 milliméter? 8 kilométer? 8 láb? 8 mérföld?
Az intelligencia értéke normál eloszlást mutat. Definíció szerint a 100-as érték jelenti az átlagot. Ennek a normál eloszlás függvénynek – vagy más néven haranggörbének, vagy Gauss-görbének – van egy un. szórás tulajdonsága. Az IQ esetén ez a szórás teljesen önkényesen megválasztható érték. A szórás tulajdonképpen a hanggörbe „karcsúságát” írja le. Most komplikált képlet helyett annyit érdemes tudni róla, hogy az átlagtól 1-1 szórásnyira található két pont között helyezkedik el az emberek kb. 2/3-a (pontosan 68,2%-a), az átlagtól két szórásnyi távolságon belül helyezkedik el az emberek kb. 95%-a. Ha önkényesen 10-ös szórást határozunk meg, akkor az emberek 2/3-a 90 és 110 között helyezkedik el, ha önkényesen 20-as szórást határozunk meg, akkor az emberek 2/3-a 80 és 120 között helyezkedik el.
Tehát az IQ önmagában szórás nélkül semmit nem jelent. Ha 60-as szórású a teszt, akkor a 160-as IQ jobb, mint az emberek 84%-áé. Ha 30-as szórású a teszt, akkor jobb, mint az emberek 98%-é.
De úgy általában 15-ös szórással szokás az IQ-t számolni, mert így még viszonylag jól kezelhető értékeket kapunk. 15-ös szórás esetén a 160-as IQ jobb, mint az emberek 99,9968329%-é. Magyarországon 312 ember rendelkezik 160-as vagy magasabb IQ-val 15-ös szórású teszt esetén. Azért hadd éljek a gyanúval, hogy a barátodnál talán van 312 ember az országban – tudósok, professzorok, mérnökök –, akik magasabb IQ-van rendelkeznek.
> de hát az I.Q teszt az I.Q teszt
Ja, az is IQ teszt, hogy hasraütéssel kitalálsz 10 feladatot, és az elért pontszámhoz hasraütéssel rendelsz valamilyen IQ-t. Vagy úgy is lehet IQ tesztet készíteni, hogy a végén generálsz egy véletlen számot 0 és 200 között. Csak éppen nem fog valós eredményt adni. „De hát az IQ teszt az IQ teszt…”
Egyébként könnyű felismerni a kókler IQ teszteket. Egy IQ teszt megmondja, hogy az értéket milyen szórású skálán kell értelmezni, illetve egy teszt általában rákérdez az életkorodra is, mert az IQ-t a kor szerinti normál eloszlásban szokás mérni. (Az online IQ teszek 99%-a
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Viszont az IQ csak intelligenciát jelent. Nem feltétlenül jelent magas műveltséget. Lehet, hogy valaki egyszerűen lusta tanulni. Nem jelent jómodort. Nem jelent jó beszédkészséget. Nem jelent jól fizető állást. Nem jelent vonzódást a matematikához. Mert mindezekben az IQ csak az egyik meghatározó elem, a neveltetés, a környezet, a szorgalom – vagy annak hiánya – is befolyásolja ezeket.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ha valóban kíváncsi a barátod az IQ-jára, ajánlom figyelmébe a Mensa próbatesztjét: [link]
> El sem hajlandó menni a Menzás tesztre, mivel azt nevetségesnek tartja, hogy még ő fizessen tagdíjat, miközben ő bizonyította hogy zseni.
Egyrészt a tesztírás kerül egy költségbe. A Mensa egy egyesület, civil emberekből áll. Vannak vidéki tesztek, oda el is kell jutni, a benzint fizetni kell. Kell egy helszín is, amit a Mensa bérelni szokott. Ennek komoly költsége lehet, egy nagyobb termet kibérelni több órára, akár 50-100 ezer forintba is kerülhet. Az eredményt ki kell nyomtatni, postázni kell, stb… A tesztírás díja nagyjából pont fedezi a tesztírás költségeit.
Sikeres tesztírás után nem kötelező belépni az egyesületbe. Ha valaki belép, akkor fizetnie kell a tagdíjat. Ez meg a különböző programok szervezéséhez kell, a Mensa által biztosított juttatások, előnyök ellentételezésére, az adminisztratív költségek fedezésére, stb…
> Maga a Menzát pedig elfogultnak tartja és szerinte csak baráti körben lehet bekerülni oda
A Mensa tagságnak két feltétele van:
- Sikeres tesztírás, ahol jobb eredményt érsz el, mint az emberiség 98%-a.
- Az éves tagdíj befizetése.
Ha valaki ezt a két feltételt teljesíti, Mensa tag lesz, és amíg a második feltételt teljesíti, az is marad. (Hacsak valami nagyon súlyos fegyelmi vétség miatt ki nem zárja őt az egyesület, ami finoman szólva nem jellemző.)
#4 > A magas IQ sokszor jar egyutt valamekkora szociopatiaval, vagy egyeb szellemi hatranyokkal, mert az agy kapacitasa veges, es ahol sokkal tobb van valamibol, ott jo esellyel valami masbol hianyozni fog.
Alapvetően nem ezért. Inkább azért, mert egy magas IQ-val rendelkező gyerek érettebben fogja látni a világot, nehezebben illeszkedik be a közösségbe. De ez csak nagyon kimagasló IQ esetén esélyes, de akkor is csak az esély van meg rá, nem törvényszerű. Ha leültetsz 10 mensást, meg 10 találomra kiválasztott, de azért érettségizett embert, és mindkét csoport tagjaival tudsz korlátlanul beszélgetni, akkor jó eséllyel 50%-os – a vaktában találgatással azonos – találati aránnyal tudod megmondani, hogy melyik csoport volt a mensás, és melyik a véletlenszerűen összeálló csoport.
#15: "Inkább azért, mert egy magas IQ-val rendelkező gyerek érettebben fogja látni a világot, nehezebben illeszkedik be a közösségbe. De ez csak nagyon kimagasló IQ esetén esélyes, de akkor is csak az esély van meg rá, nem törvényszerű. Ha leültetsz 10 mensást, meg 10 találomra kiválasztott, de azért érettségizett embert, és mindkét csoport tagjaival tudsz korlátlanul beszélgetni, akkor jó eséllyel 50%-os – a vaktában találgatással azonos – találati aránnyal tudod megmondani, hogy melyik csoport volt a mensás, és melyik a véletlenszerűen összeálló csoport."
Forrás?
> Forrás?
A forrás nem tudományos igényességű forrás. Ez egy vélemény a saját tapasztalataimból, és mint ilyen szubjektív és akár objektíven cáfolható, de mindenesetre én így látom.
Tagja vagyok a Mensának, ismerem a helyi csoportot, ismerek jó néhány embert az budapesti csoportból is. Meg tagja voltam több más közösségnek is. Ismertem olyan embert, akiről később derült ki, hogy mensás, és ma is nehezen tudom megemészteni, hogy hogyan ment át a teszten. Meg ismerek olyan – mindenféle műveltséget, személyiségjegyeket lehántva – általam intelligensnek tartott embert, akit elráncigáltam egy tesztírásra, és bár jó eredményt ért el, két sávval volt a mensás szint alatt. Bármelyik társaságban tudok értelmes emberekkel értelmes dolgokról beszélgetni, mert ennek nem feltétlenül az IQ teszt által mért fluid intelligencia a feltétele, hanem sok más tényező is, hogy ki mennyire introvertált, kommunikatív, nyitott, művelt, stb…
Azt is látom, hogy azért a Mensa berkein belül mintha kicsit több ember lenne – bár a minta ugye nem reprezentatív –, aki valamilyen módon kicsit kilóg a sorból, „fura”, vagy egyszerűen a fiatalkori emlékekről beszélgetve derül ki, hogy mondjuk nem voltak az általános iskola, középiskola közösségének a belső magjában, kicsit kilógtak a sorból. Vagy jelenleg nem találják igazán azt a közeget, amiben valóban jól tudnák érezni magukat, aminek igazán a részeként tudnák megélni magukat. Vagy mondjuk a párkapcsolatokkal vannak talán kissé több problémáik, stb… De nem mindenkinek. Van – és ez azért a többség –, akivel ilyen téren nincs semmi furcsaság, teljesen átlagos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!