A székelyek és a csángók külsőre hogy néznek ki?
Én nagyon sok kék szemű székelyt láttam, de a "színezetük" helyett inkább mást mondanék:
A testfelépítésük erőteljes, kissé merev, egyenes, szikár, csinos emberek :P
Azt ugye nem kell hozzátennem hogy ezt nem mindenkire értem, csak egy általános megfigyelés.
Sokuk tiszta tekintetű, vagy éppen 'intenzív', nyugodt tekintetű.
A csángók alacsonyabbak szerintem, több köztük a barna hajú, szemű.
Ugye a népviseletük, népművészetük, népzenéjük is más, szerintem nagyon különleges, a magyar "törzsek" között szerintem nekik vannak a legősibb motívumaik.
Ha ezt nagyon egyszerűen akarnám megfogalmazni akkor azt mondanám a székely kicsit katonásabb, a csángó pedig "művészibb".
Csak azt nem szeretem amikor valaki azt mondja hogy vannak a székelyek a csángók és a magyarországi magyarok és egy kalap alá veszi az összes magyarországit. Ez nem baj, csak genetikai szempontból zavaró kissé, mert itt is többféle törzs volt, pl a palócok (nekik többségük felvidéken). Szerintem a palócok a legtemperamentumosabb, forróvérrűbb törzs voltak.
Budapesten a legnagyobb a keveredés külföldiekkel, más népekkel, genetikai szempontból, az különbözik a vidékiek genetikájától.
Én nyírségi vagyok és vörös :)
A magyarországiak is sokféle színezetűek.
Én szőke, az Alföldről.
Na de nem ez volt a kérdés xD
Sziasztok!
Anyai ágon csángó vagyok, apai ágon bunyevác és sváb. A csángó rokonaim mind alacsonyak, domináns a fekete illetve a barna hajszín, és a barna szem, de egy-két család egytől egyig szőke, kék illetve zöld szemű. Nekem koromfekete hajam van, és barna szemem, de külsőre csak ezeket a vonásokat örököltem a csángó nagyszülőktől. Egyszer elmentem egy csángó fesztiválra Egyházaskozáron, ott volt egy csomó rokon (a nagyszülők sokan voltak testvérek) és volt egy olyan érzésem, hogy "mit keresek én itt?" - mindenki két fejjel alacsonyabb volt nálam. Öcsém is kisebb termetű, soha nem lesz akkora mint én. Érdekes ez a genetika. Ezek alapján nem mondanám magam csángónak.
Azt viszont megfigyeltem, hogy azok között a csángók között, akik egymás közt házasodtak, gyakoriak a genetikai betegségek, főleg szív és érrendszerrel kapcsolatban, illetve csípőficam meg hasonlók. Lehet, /nem vagyok genetikus,/ hogy túlságosan elszigetelődtek a külvilágtól, és az egymás közötti házasodás nem tett jót nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!