Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a vallásos hit definíciója?

Mi a vallásos hit definíciója?

Figyelt kérdés
Hinni ugye sok dologban lehet, de ezek közül mi alapján lehet elkülöníteni a vallásos hitet? Úgy értem, létezik-e olyan konkrét definíció, amivel különbséget lehet tenni mondjuk a keresztény vagy hit és a fogtündérben vagy a Harry Potter világában való hit között? (De mondhattam volna példának az ősi természeti vallásokat és a rajtunk kísérletező idegen lények Föld-inkubátor elméletét is.) Mitől vallás az egyik, és nem a másik?

2015. ápr. 16. 19:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Vannak azért különféle megközelítések.

Az orvosi terminológia használ definíciót, de mivel nem vagyok orvos, csak felületesen ismerem, így csak ajánlani tudom például a religiozus doxazma címszó alatt találhatsz erre való törekvést, hogy a vallásos téveszmék jellegét meghatározzák.

A doxazma különféle fajtái elkülöníthetők, illetve a mechanizmusokat bizonyára vizsgálják, hiszen minden hitnek vannak hasonló sajátosságai, de bizonyos különbségek is felfedezhetők, mikor mire tevődik inkább a hangsúly.

Annyi bizonyos, hogy a hit, illetve a tévhit között nehéz különbséget tenni, illetve talán nem is lehet, hiszen ab ovo a hit mint fogalom eleve irracionális, a tartalma nem leellenőrizhető.

2015. ápr. 17. 12:05
 12/13 A kérdező kommentje:

"a hit, illetve a tévhit között nehéz különbséget tenni"

Na, ez egy érdekes megközelítés. Köszönöm! :)

2015. ápr. 17. 16:01
 13/13 ezsembiztos válasza:

Nem tőlem ered a gondolat, miszerint: az összes vallásban közös, hogy a halál gondolatának elviselhetetlenségére kínál megoldást.

Bármiben hinni - vagyis valahol átlépni a józan ész határait - "érdekből" szoktak, konkrétan azért, mert jól esik.

Szóval valamiféle remény megerősítése érdekében.

Lehetne sorolni, mi mindenben lehet hinni, de a halál tudatához képest minden szinte jelentéktelen.

No, a vallásos hit erre is kínál megoldást.

Talán.

Definiálni nem próbálnám meg. :)

2015. ápr. 26. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!