Lehetséges, hogy a szolipszizmus adja az egyetlen létező realitást?
# Eredetileg minden vallási irányzat és ősi tanítás ezt kívánja felismertetni az emberrel...Lehetséges, hogy az egyetlen létező valóság és rendező elv a Szolipszizmusra redukálódik le ?
-A brahmanizmus szerint az egész világ illúzió, illetőleg májá és lílá, azaz káprázat és játék, s csak egyetlen valóság van: Brahman. Európai kategóriákban gondolkodva ez az Abszolútum. Ám a világszellem úgy van jelen mindenütt, hogy nincsen sehol. A Csándógja upanisád ezt többféleképpen szemlélteti. Egy hasonlat szerint Brahman kisebb egy árpaszemnél, mégis nagyobb minden világoknál. Egy példázat szerint az apa arra kéri a fiát, tegyen egy darab sót a vízbe, s miután a só teljesen feloldódott, elmagyarázza, a só mindenütt ott van az edényben, hiszen érezni az ízét, mégsem találni sehol
- a legszemléletesebb az a jelenet, amikor az apa arra kéri a fiát, vágjon ketté egy fügét. Aztán azt kérdezi tőle, mit talált. Magvakat, feleli a fiú. Erre az apa azt mondja, akkor most vágjon ketté egy magot. És most mit talált? A fiú válasza: semmit. Erre az apa elmagyarázza, ebből a láthatatlan semmiből lett a fügefa, mert ez a mindenség lényege, ez a valóság, ez Brahman. Sőt – hangzik a végső bölcsesség – „ez vagy te” („tat vam asi”).
Meg tudnád-e cáfolni illetve milyen gondolatok ébrednek benned és minden olyan jellegű dolog a kérdésemet képezi, amely csak felmerül benned miután átgondoltad a kérdést.
„A tudomány úgy működik, hogy a meglévő ismeretek alapján alkot meg újabb ismereteket.“
- A függő keletkezés ugyanígy működik. (=a jelenségek abszolút tartalommal nem rendelkezvén egymásból származnak, egymást hozzák létre, egymást tartják fenn) - Ez a világ, mint illúzió.
-----
Engedelmetekkel kivonatolom és kommentálom ezt a kérdést:
- „Lehetséges, hogy a szolipszizmus adja az egyetlen létező realitást?“
- Igen. Véleményem szerint lehetséges.
- „Nem sokat tudok erről a szolipszizmusról, de kb azt mondja ha jól értem, hogy semmi nincs, csak én. “
- Igen. Az énség, az én (Én, ÉN) a létezés egyetlen és valódi magja. Semmilyen más magja (=okozója) nincsen.
- "A szolipszizmus helyes értelmezése szerint nem az emberi én, hanem az isteni Alany ami egyedül létezik"
- Ez a magány magja. (=az önismeret kezdete)
- "Ha már eljutottál odáig, hogy a világ esetleg csak benned létezik - akkor onnan már csak egy kis lépés, hogy az isten is."
- Másképp nem lehet, mivel objektumok (valójában) nincsenek.
- "Van egy olyan változata is, ahol rajtad kívül még létezik egy isten is "
- Ez a dvaita nézete (= a kettősség = az illúzió hite).
- "Alaphelyzetben, de akkor azt is meg kell határozni hogy ki az az én."
- Független-e tőlem ez az én?
- Lehet-e független tőlem ez az én?
-----------------------------------
Kitérő az emberről:
az embert (jelenlegi állapotában =sokaságként) semmiképpen nem tekinthetjük a dolgok mértékének.
Következtetés:
az emberhez nem viszonyíthatunk.
Fontos adat:
semmilyen kollektívum (=csoport, közösség) sem rendelkezhet sosem valós adatokkal. (csak széttört dolgokkal)
-----------------------------------
- "Arra gondolok, hogy az ókori vallások jobban tudták a valóság természetét. "
- A vallás eredeti rendeltetése szerint a tudás (=az igazság) burka volt, később többé-kevésbé üres héjjá vált. Mindegyik. Mind ez szükségszerű.
- "A világ titka, az hogy hogyan keletkezett"
- A világ a nem-tudással, nem-értéssel keletkezett és a nem-tudás, a nem-értés (vak) ereje (= hite) tartja fenn.
"A szolipszizmus azt mondja ki (érdemes elismételni, hátha a kérd. esetleg maga sem érti): csak a saját tudatodról mondhatod biztosan, hogy létezik. Nem mondhatod ki biztosan, hogy a világ vagy más tudatok léteznek, mert lehet, hogy csak a saját tudatodban léteznek, csak illúziók. "
Még egy:
a nagy mahá-parinirvána nem más, mint ennek az egyetlen nagy, mindenható, szolipszisztikus énnek az ellobbanása.
(Érdemes gürcölni?)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!